Dobrý deň,
mám doma novorodenca a staršiu 2 ročnú dcéru. S malým chodím často na kontroly ako to už s miminkom býva, problém je, že nemám kde dať staršiu dcéru, tak za ňou odbieha manžel z práce. Sestrička mi však nedávno povedala, že mi priepustku pre manžela nedá, že sa to vzťahuje len na doprovod dieťaťa k pediatrovi. Môže to takto spraviť? Vraj si máme nájsť hlídanie staršej dcéry. 🙈 Bohužiaľ ju fakt nemám kde nechať a ísť na kontrolu s ňou neprichádza v úvahu (nevydržala by čakať a prevrátila by ambulanciu hore nohami). Ešte dodám, že počas tehu s týmto na gynde nikdy nebol problém a priepustku potvrdzovali.
Ďakujem.
@henesy123 Když nemáte hlídání, tak ať jde tatínek s mladším a ty zůstaň se starší doma. Tím pádem, bude mít propustku z práce oprávněně.
My se s manželem střídáme u pediatra. Jsou věci, kde musím být já ( očkování, odběry krve), protože malá brečí, že chce mámu. Na prohlídky nebo když je nemocná chodí často s tatínkem.
Za sebe si myslím, že má sestra pravdu. Propustka je pro doprovod k lékaři a ne aby seděl doma a hlídal.
@klokanka31 áno to ma aj napadlo, ale mamžel si s malým ešte úplne netrúfa..asi to bude musieť zvládnuť. Ale radšej by bol so staršou. 😃 Chcela som hlavne vedieť, či má sestrička na niečo také právo, mi ju odmietnuť dať…
@henesy123 ma na to pravo, protoze propustka je na doprovod k lekari.
Jinak ja teda chodim normalne se vsemi detmi, a delala jsem to tak i driv, hlidani jsem vetsinou nemela a nemam. Novorozenec v satku a zabavim starsi v cekarne.
Sestra ma pravdu. Takhle to nefunguje. Ja chodila automaticky i se starsim synem (tez 2 roky) a nikdy me nenapadlo to resit 🤷♀️
Sestra ma pravdu ani u nás nedáva raz predomnou toto mamička s nou riesila co ty a nedala takto to nefunguje môžete ísť obidvaja s obidvomi deťmi a vtedy dostane alebo ty ostaň doma on pôjde k dr.
On by správně neměl dostat manžel propustku ani kdyby tam šel s novorozencem sám, protože není na mateřské/rodičovské. Jiné by to bylo, kdyby jsi musela být s miminkem v nemocnici. Zkus tam dceru vzít, urcitě ti s ní nebo s miminkem pomůžou, chodí tam takto mraky matek a né každý má klidné dítě.
@henesy123 a když pujdes k doktorovi se starší… tak bude hlídat doma mimco?jak zvlada pak čekání? Jak to děláš potom? Dva roky už se dá celkem ukecat … tak nejaka knížka? Pohádka na telefonu? Jako je to akce na půl dne když jdeme, ale hlídání taky nemám … a proste musím …
U nás s tím problém není, několikrát jsme to takhle měli, že manžel byl se starší (ať už v čekárně nebo venku, doma) a já šla s mladším synem. Propustku mi pro manžela normálně dali. Nebyl to problém, ani když jsem šla se starší k doktorovi a manžel byl s mladším doma.
Propustka k lékaři je pro toho co jde k lékaři a ne pro toho co sedí doma.popravde ani nechápu to,že nezvládne jít k lékaři s dvouma detma
Přijde mi zbytečné otravovat manžela a řešit propustku z práce. Já mám rozdíl mezi dětmi necelé 3 roky, všechny kontroly v těhu se mnou ta starší, tehdy 2 letá absolvovala, byla třeba i na dentálce, tj.45min musela vydržet čekat. Doma neposedí, ale u lékařů chápe, že musí být v klidu.
A i pak u pediatry nebyl problém s tím mít s sebou 2 děti (pokud teda není starší nemocná, s virózou bych ji do poradny mezi kojence nebrala). Snažila bych se být tebou objednat na začátek ordinačních hodin, abyste nečekali v čekárně a šli hned do ordinace.
Vzala bych mladsi dite s sebou.A zadne "neprichazi v uvahu protoze by zbourala cekarnu".Vem ji s sebou neco cim se zabavi a zacni ji nastavovat hranice od mala.
Mam deti od sebe 2,5 roku. Starsi hyperaktivni. A presto me nenapadlo,aby si kvuli prohlidce u dr.bral manzel propustku,dovolenou atd...Proste jsem s sebou pro starsiho vzala zabavu. Jak do cekarny,tak do ordinace. A ta prohlidka neni na dlouho. Navic,zase naopak. Kdyz jsem sla se starsim,brala jsem mladsi. A myslim si,ze propustka neni pro otce,co sedi doma na gauci s ditetem. Neboj se a vyzkousej to. Uvidis,ze se to nejak zvladne.
Kdyz jde starsi k doktorovi, taky prece musi vydrzet cekat. Normalne dite s sebou a nemusis resit propustky.
Proč nebereš dítě sebou a neučiš ho jak se má chovat?
To date. Mam tri a bud objednam na dobu kdy manzel neni v praci nebo jdeme vsichni. Ani by me nenapadlo s tim prudit u manzela v praci, to by z nej meli radost, se tremi je to furt neco 😉
Vezmi starší s sebou...oni jsou tam zvyklí na ledacos. A když bude sestřička pindat, tak jí připomeň, že manžel nemá nárok na propustku a brát si dovolenou na každou prohlídku je blbost 😉
@henesy123 Koupila bych jí na zkrácení dlouhé chvíle nějaký časopis jestli už u něj vydrží, pastelky do kabelky a to by ji mohlo zaujmout. Od 2 let je měsíčník Kutílek, ten je hezký - samolepky, malování, spojování zvířátek.... To zvládnete, určitě jsou u doktora zvyklí.
Ja si myslim ze by 2 lete dite melo jit normalne taky...
Cim vic to budete delat tim slusneji se bude chovat...
Vezmete hracku knizku atd..a stejne se bzde koukat...a to ze by nesedela na prdeli se snad u dr neceka ne ?
Mě by popravdě vůbec nenapadlo žádat propustku pro manžela, který u lékaře není přítomen. Sestra nemá jak ověřit, jestli hlídá starší dítě nebo si jen tak udělal pár hodin volno z práce.
Ja to náhodou chápem. Môj dvojročný mal hrozný vzdor medzi 1,5 - 2,5 r a ísť s ním niekam bolo peklo. Ale dieťa je každým mesiacom chytrejšie, dohoda s ním bude jednoduchšia.
Na tú priepustku žiaľ nárok nemá, takže buď sa manžel dohodne v práci na home office /voľne alebo nájdeš iné stráženie (ja som využívala čas, keď bol v detskej skupine) alebo tam vezmeš obe deti.
Vysvetľuj stále, čo sa bude diať v ordinácii. My sme kupili doktorský kufrik a hrali sme sa na vyšetrenie. V krizovej situácii som aj pustila rozprávku na mobile. Určite to zvladnete.
@henesy123 když to řeknu natvrdo, máš novorozence, ale časem to vychytáš a prostě zjistíš, že se okolo vás, okolo něj netočí svět. Zjistíš, že musíš fungovat i se starší, tak to prostě je 🤷🏻♀️
Zní to tvrdě, ale myslím, že to je normální stav mámy dvou dětí. Nejdřív si nedovedeš představit hodně věcí, ale když to musí jít, tak to prostě půjde. Na kontrolu bych jí klidně brala. Stejně moc možností není. Nebo se domluvit s kamarádkou, příbuznými…
@henesy123 nikdy s propustkou problém nebyl, děláme to tak třeba, když je jedno z dětí nemocné a druhé Mudr. potřebuje. Manžel je tu dobu s tím, kdo je doma. Jsem ještě na RD. Využíváme, i když jedeme na kožní, k alergologovi, manžel nás tam veze autem a zároveň i doprovází, baví v čekárně druhé dítko. Někdy jdeme všichni 4 do ordinace, ale to jsme fakt jak Hujerovi. Nebyl problém u pediatra ani ve velkém okresním městě, nikdy nikde.
@henesy123 Tak ať jde manžel s mimčem k pediatrovi a propustku dostane