Řešil někdo žadost o příspěvek na peči ? Zajímalo by mě jak to vše probíhalo, jak na tom byl senior který ji získal příp. nezískal ( klidně do zpráv ) Řešili jste když jste jako poskytovatele pomoci chtěli skončit kde a jak se tořešilo. Hlašení člověka, který využívá příspěvek neopravněné kdo všechno okolo z něj z toho může mít problémy ?
Díky za případně odpovědi a rady
Právě že ten dotyčný bydlí v rod. domku sám. Ráno vstane, udělá si snidaní tak jako všechni ostaní jídla toho dne, pomyje po sobě, uklídí, vytře, obstara slepice. Na jaře sazel na zahradě. Jako je to starší člověk takže chodí se mu huř, ale chodí. Rodina mu jen chodí na větší nákupy do supermarketu, ale malé nákupy rohlík, salám takový ten základ si obstara sam. Takže si právě myslím že by ani neměl mít nárok a přesto si žada o příspěvek
Babička měla doma svého tatínka. Brala na něj 12 tisíc. Děda se ale nebyl schopný o sebe postarat vůbec. Ležel, krmila ho, myla, přebalovala...prostě péče 24hodin. Tenkrát se to řešilo přes doktora, sociálku...
Jestli je pán tak samostatný jak píšeš a dokáže se o sebe postarat sám, tak tam to žádný extra velký příspěvek nebude.
@smajlik345 tak to se obávám,že s tímto nepochodí.Nicméně zažádat si může 🙂 Posuzujou to celkem přísně , babička byla skoro ležák na plínkách a doktorka říkala,že jí volal posudkovej doktor a vyptával se jestli je na tom opravdu tak špatně a bůh ví co, jako by to měl platit ze svého. A vyřízení trvalo půl roku, než jí to schválili
@andreaandrejka spíš vůbec žádný, to by mohl brát příspěvek každý druhý senior
@misula29 Souhlas.
Ahoj, taky si myslím, že buď příspěvek neschválí nebo odklepnou ten minimální. Moje babička jako ležák dostávala(nebo spíše DD) 12 tis. Jakmile se ale díky rehabilitacím po čase začala trochu sbírat a chodí, dojde si do jídelny na oběd a ten sama sní, okamžitě to zkrouhli. Táta s RS bral asi 2000,-. Chodí o fr. berlích a má špatnou motoriku, tzn. je samostatný, ale třeba nějaký úklid, vaření apod. je pro něj hodně náročná záležitost. Nedávno byl u komise a dle nějakých nových regulí to stáhli na 800. Takže jednoduché to opravdu není.
@andreaandrejka Tam jde právě spíš o to aby ten příspěvek nedostal. Je to člověk hodně na peníze. Spíš doufáme že to nedostane a jestli jo tak co udělat proto aby mu ho vzali. A jaké tam jsou případně opletačky že měl peníze na které neměl nárok ( kvůli osobám blízkým, které jsou na tom papíře vypsaní ) Právě proto mě zajímají i ty případy jestli to fakt dostane každý nebo ne. On to je taky člověk, který umí hrát nadherné divadlo - já neumím chodit, neumím vařit, ukazat jak má problémy s oblékaním apod.
@smajlik345 Tak já si ted nejsem jista, ale ty peníze by nedostával on, ale osoba,která o něj pečuje.
@andreaandrejka nene , tak se to vyřizuje na toho nemohoucího člověka ,ale číslo účtu nekontrolují 🙂
@smajlik345 nedostane, je to normálně samostatnej člověk. Dokládají se lékařské zprávy atd... , musí to být nejak opodstatněné , dojde sociálka na kontrolu a to že se hamižnej děda šomtá rozhodně není důvod k příspěvku. Být tebou tak si tímto vůbec nezatěžuju život 😉
@smajlik345 vyřizovala jsem pro tatínka v posledním stádiu rakoviny a pak pro mamku chodící s chodítkem po mozkové příhodě a spojené zlomenině krčku. Taťka dostal tu nejvyšší částku, nicméně než to schválili, tak se toho nedožil. Nicméně z toho co čtu a pokud jde o starého člověku, tak bych zopakovala staré známe: Přej a bude Ti přáno, dej a bude Ti dáno 😉
@misula29 Tak to jo, právě jsem si nebyla jistá 🙂
A do toho formuláře se musejí vypsat obě kolonky osoby blízké nebo stačí jak tam figuruje jen jeden člověk ?
@misula29 Přesně tak, žádný nedostane.
@smajlik345 - koukni do IP
Tak po delší době se opět ozývám. Příspěvěk byl příznan v 2 stupni s tím že nezvládá tyto věci nebo-li potřebuje pomoc
• Mobilita – jestli zvládá vstávání a usedání, stoj, změny polohy, chůzi krok za krokem v dosahu alespoň 200 metrů.
• Oblékání a obouvání – jestli je schopná vybrat si oblečení, obléknout se a obout a naopak také svléct a zout.
• Tělesná hygiena – jestli se zvládá sama umýt, osušit, vyčistit si zuby, oholit se a učesat.
• Péče o zdraví – jestli zvládne dodržovat stanovený léčebný režim a používat potřebné léky a pomůcky.
• Osobní aktivity – jestli vstupuje do vztahu s jinými osobami, sama si stanoví a dodržuje denní režim, vykonává aktivity obvyklé věku a prostředí.
• Péče o domácnost – jestli samostatně nakládá s vlastním penězi, obstará si běžný nákup, uvaří teplé jídlo a vykonává běžné domácí práce. (Neposuzuje se u lidí pod osmnáct roků.)
Chtěla bych aby mu to vzali ale nevím jake tam jsou s tím opletačky aby ty osoby blízké v papíru napsane s tím neměli problém. Navštěva z úřadu práce byla předem ohlašena a to byl velky kámen urazu dotyčny se na to připravil. A udělal ze sebe chudinku co nic nezvlada přitom zvláda vše jak jsem popsala vyš
@sabatko Taky se nám stalo šetření ohledně příspěvku chtěli zahájit za tři měsíce po maminčině smrti. No nic.
My jsme si brali domů manželovu babičku, která už se o sebe nebyla schopna postarat. Zůstala jsem s ní doma já a příspěvek na péči jsme si vyřídili. Dostala teda tu nejvyšší částku. Záleží co všechno je ten dotyčný si obstarat sám, oblečení, jídlo, peníze, wc.... chodí sociální pracovnice na posouzení a pak jsme dokládali lékařské zprávy od všech možných doktorů.....celkem pakec