zajímalo by mě, jestli se bere při vypočítávání výše příspěvku na bydlení v úvahu, že byt mám sice v osobním vlastnictví, ale splácím na něj úvěr ze stavebního spoření. Náklady na vodu, teplo apod. nejsou tak vysoké, abych nějaký příspěvek dostala a z rodičáku sebe ,dceru a bydlení neuživím.
@chiara3 No jo, bohužel. Jenže pro ně je to že když si teda můžeš platit hypotéku, tak proč by měli přispívat. To je stejný když žádáš o jakýkoliv sociální dávky, hned je zajímá jestli máš auto, vlastníš nemovitost atd. Chápu že je to tak nastavený proti lidem co mají vily a na úřad si pro prachy dojedou v mercedesu, ale aji tak... Douám že se nikdy nedostanem do žádné situace kdy bysme od státu něco potřebovali....
@bufina no já mám 1+1 a splátka není vysoká, ale i tak je to s energiema přes 6tis. a to s rodičákem nemám šanci utáhnout. Nikdy jsem od státu žádné dávky nedostávala, dcera je malá na to, abych šla zpět do práce. Holt lidi, co se o sebe jinak starají sami a dostanou se do potíží nemají šanci ☹
bohužel - na sociálce ti řeknou, že máš majetek, tzn. vlastní byt 😖
A nevite, jak je to kdyz je to v rodine? Tata nam pronajima byt. On nastavi vysi najemneho a muzem v tom pripade zazadat o prispevek?
já mám byt v osobnim vlastnictví.. neplatim sice žádnej úvěr ale o příspěvek jsem žádala, teď jenom čekam jestli mi ho schválej... dám pak vědět 😉 můj byt je velký dokonce 3+1 a chtěli i doklady k plynu a elektrice.musíš si schovávat všechny doklady, že ty věci platíš ty (nájem + veškeré energie), dokonce po mě chtěli i nedoplatky, nevim jestli mi na ně také přidají 😒 každopádně, pak dam vědět jak jsem dopadla... ale určitě bejt tebou bych to aspoň zkusila... v nejhoršim ti řeknou, že nemáš nárok, ale za pokus nic nedáš 😉
@verbalinka To není pravda, o příspěvek na bydlení se dá žádat i pokud máš byt v osobním vlastnictví, akorát jsou tam ty náklady na bydlení podle kterých se příspěvek počítá menší, takže to vyjde při menším příjmu než u nájemního bytu.
@j.a.n.i aha, tak se omlouvam za dezinformaci. Ja jen vim, ze socialka drive nedala ani korunu, kdyz mel clovek treba zivotko (tedy nasetrene penize). Takze dejme tomu, kdyz bydlime ve vlasnim a chceme prispet na bydleni, tak prispevek dostaneme? Pochopim, kdybychom bydleli v 1+1, ale u vetsich bych se divila, kdyby nechteli, abychom ten byt prodali a bydleni hradili za penize za prodej.
@verbalinka Tohleto platí u doplatku na bydlení a dalších dávek hmotné nouze, ale příspěvek na bydlení jede ve stejném režimu jako třeba přídavek na dítě - tam taky nikoho nezajímá zda máš něco našetřeno, ale dokládá se pouze příjem. A to, aby nebyl byt nepřiměřeně velký je řešeno tzv. normativními náklady, je určeno kolik má stát bydlení třeba pro 2 osoby a pokud máš náklady větší, tak je to tvůj problém a pro výpočet se vychází z těch normativních.
ahoj,mám prosbu. matka bydlí s bratrem v bytě - ten je OV brášky. nyní je zaměstnan pouze na poloviční úvazek, příjem 8tis. hrubéh. poslední 3 měsíce byla nezaměstnaná, bez podpory - nesplnila požadový počet odpracovaných dnů. na úřadě jí řekli, že pokud je v osobní vlastnicví bráchy tak nárok na příspěvek nemá. ale ona nemá žádný - opravdu žádný příjem krom alimentů 2000kč. myslíte, že jí na úřadě poradili špatně? díky moc všem
pocita se do zadosti prijem obou.. teda toho, kdo ma trvalko v byte. Musi se dolozit zaplacene ucty za bydleni ( voda, el, najem....) za posledni kvartal...
@baraz No, jak se to vezme, defacto ji to řekli správně - ona opravdu nemá na příspěvek na bydlení nárok, ale už ji neřekli tu druhou polovinu a to, že by při těhle příjmech by pravděpodobně měl nárok bratr, ale musí žádat on, jako majitel bytu. Plus je tedy třeba mít na paměti, že se nepočítají poslední 3 měsíce, ale minulé kalendářní čtvrtletí.
@chiara3 To že máš úvěr nebo hypotéku, to úřady nezajímá, ti řeknou že je to tvůj problém. Jsem se na to kdysi ptala... Takže s tím bohužel nepochodíš ☹