Příjmení v ženské i mužské podobě. Jde to?

kristeen92
3. lis 2020

Ahoj, ráda bych se Vás zeptala o radu... Řeším to, že bych si po svatbě chtěla nechat přítelovo jméno v nepřechýlené podobě a svoje s -ová na konci. Nevíte, jestli to jde? Případně jak na to? Současně uvažuju, že u dětí bych toto asi nechtěla, zde bych nechala jen přítelovo nepřechýlené příjmení. Nebyl by to problém, že by se jmenovaly jinak než já?
Díky moc za vaše postřehy a rady. 🙂

jipe
3. lis 2020

varianta Anna Novák Horáková je běžná, to určitě jde, u dětí si nejsem jistá, co úřední šiml vyžaduje, aby u holčiček byla nepřechýlená varianta, ale určitě není problém, aby se jmenovaly děti po otci a maminka jinak

emamaira
3. lis 2020

Ano, znám dvě holky, co to takhle mají. A děti mají jen manzelovo neprechylene příjmení. U kluků je to jedno, ale mají i holčičku a ta má také neprechylene. Ale manžel je teda cizinec.

klchudik
3. lis 2020

Jde to... Musela jsem ale na úřadě podepsat papír, že si beru cizince, i když to pravda nebyla

piggy123
3. lis 2020

@kristeen92 u dětí u dcer je to vždycky s koncovkou -ová a do mužského tvaru to lze dát až po narození dítěte. Předem to nelze. Po narození bude automaticky ová a vy potom požádáte o mužský tvar.

Já mám mužský tvar příjmení. Ale pro to, aby žena mohla mít mužské příjmení, jsou určitá pravidla. Toto je přesně ten formulář, který jsem vyplňovala.

https://www.mzv.cz/file/3195785/Zadost_o_zapis_...

Pokud se vás netýká žádný z výše zmíněných bodů z formuláře, mužský tvar asi nepovolí. Ale asi záleží i na jakého úředníka člověk narazí....

piggy123
3. lis 2020

@klchudik to nijak neověřovali totožnost manžela? 😱

klchudik
3. lis 2020

@piggy123 ne, manžel je Chudožilov a já podle rodové tradice bych musela být buď Chudožilovová nebo krátce Chudožilova, ani jedno jsem nechtěla, takže jsme tímhle způsobem udělali kličku, že jsem v žádosti zaškrtla, že si beru může cizí příslušnosti.... Nikdo nic neoveroval..

barmil
3. lis 2020

@kristeen92 ano, mám to tak. Manzelovo bez ova a svoje normalne.

lencza1210
3. lis 2020

@kristeen92 určitě to jde. Mám kamarádku a ona má napřed příjmení manžela a pak své dívčí 🙂 spíše záleží na tom, aby se to moc netlouklo a bylo vám to příjemné. Taky bych asi byla na vážkách pokud by to mělo být dlouhé na podpis třeba Novák Bebarová ... 🙂

mona91
3. lis 2020

@piggy123 tak to se teda asi změnilo.ja se vdavala 2014 a mela jsem dve moznosti - prvni doložit pracovní smlouvu z ciziny, druha podepsat ze se hlásím.k jiné narodnosti nez k české. Vzhledem k tomu ze mame rodinu v Německu a měli jsme je i na svatbě tak s tím.ani nemel nikdo problém. 🤣

editah222
3. lis 2020

Já mám manzelovo bez ová plus svoje rodné s ová. Tato varianta je možná bez problému. Ovšem dcera musí mít příjmení s ová. Takto to máme uvedeno už v oddacim listě.

prostenika85
3. lis 2020

Mi to nabízela přímo matrikářka (vzala jsem si Čecha s cize znějící příjmením). Zvolila jsem jen českou přechýlenou variantu.
Třeba taková modelína Konvalinka Průšová byla ale dlouhou dobu terčem posměchu.
Některé kombinace se prostě nepovedou.
Známá si také nechala obě příjmení. Časem ale přišel rozvod a nový manžel. Děti nesou příjmení tatínků, ona je kvůli nim používá a své rodné taky.

piggy123
3. lis 2020

@mona91 já to vyřizovala v roce 2018. Manžel je cizinec a i bydlíme v cizině. Takže pro mě byla mužská verze jasná volba bez přemýšlení. Nikdo tu nechápal, proč se ženy v ČR jmenují jinak než muži 😂

piggy123
3. lis 2020

@kristeen92 každopádně já osobně bych dvě příjmení asi nechtěla. Je to moc zdlouhavé a navíc by se pak člověk musel správně všude podepisovat a uvádět jméno v celé jeho délce, i když v praxi to tak asi dělá málokdo....

Nevidím smysl dvou příjmení a navíc ještě jedno v mužském a jedno v ženském rodě 🙄

ba2te
3. lis 2020

@piggy123 Dovolím si nesouhlasit. Byli jsme s manželem na matrice před porodem s tím, že chceme aby dcera měla příjmení jako my - tedy bez ová a bylo to tak. Takže asi záleží i na matrice.

@editah222 Jak píšu výše. Já mám jen manželovo příjmení bez ová a také máme v oddacím listu, že dcera bude s ová (tenkrát to jinak nešlo). Ale není.

klchudik
3. lis 2020

My máme v oddacím listě, že pokud budeme mít dcer bude buď krátce Chudožilova a nebo mužsky Chudožilov, jako jsem já, volba na oválu už tam není

piggy123
3. lis 2020

@ba2te mě automaticky zapsali do oddacího listu příjmení pro budoucí dceru s ová, i když jsem jim říkala, že to nechci, že manžel je cizinec s žijeme v cizině. Prý je to automaticky. Pouze pokud by příjmení končilo na a / e / i / y / o / u, tak by se to dalo zapsat bez ová. Jinak se musí po porodu žádat o příjmení pro dceru v mužském tvaru.

Všechny mé české kamarádky tady u nás v cizině mají úplně stejnou zkušenost a v oddacím listě mají cizí příjmení s ová pro budoucí dceru...

piggy123
3. lis 2020

@ba2te asi to bude tak, že žijete v ČR, a proto můžete dojít na matriku ještě před porodem a podat žádost. Bez žádosti by to ale bylo také s ová.

Pokud žijeme v cizině, tak se musí zažádat až po porodu, protože dítě má cizí rodný list a musí se zažádat o český rodný list společně se změnou jména na mužský tvar. Před porodem to nejde.

ba2te
3. lis 2020

@piggy123 Ano ano, tak to bude tím 🙂 👍

elencze
3. lis 2020

jde to, jen si nemůžeš vybrat pořadí příjmení, což jsem já chtěla jinak, než to u nás je a proto se na to nakonec vykašlala a mám jen manželovo. Ale občas je mi to líto.

ivi88
3. lis 2020

@editah222 I když je to v oddacim listu, tak může mit dcera příjmení bez -ová 😉

editah222
3. lis 2020

@ivi88 je to možné, před 11 lety mi bylo řečeno, že to možné není. Ale moc jsem se o to nezajímala, protože by mi to přišlo úplně bez ová zvláštní.

barmil
3. lis 2020

@elencze ja si svoje nechala, protože jsem si řekla, že on mojí kariéru nevybudoval, tak proc to všechno, co jsem s tim jménem dokazala, mazat.

me_druhe_ja
3. lis 2020

@piggy123 No já žiju v cizině s cizincem a děti budou mít obě národnosti: syn už to má vyřešeny, bylo to celkem jednoduchý, ale teď čekám holku a tam prej u žádosti o českou národnost musí být přítomen i přítel, aby mohla byt zapsaná bez -ova. Absolutně nechápu proč. Zvlášť, když budu rodit zase v cizině a to příjemní v té druhé národnosti pri porodu bude mít zapsany.

martaskaaa
3. lis 2020

Kamarádka má přijímeni po manželovi chlapeckou verzi a dcerka by měla prý automaticky -ová, ale to nechtěli, takže na úřadě před porodem museli sepsat, že bude mít taky chlapeckou verzi. (Manžel je Čech,není cizinec)

martaskaaa
3. lis 2020

@piggy123 to je divný, kamarádka rodila v lednu a v rodném listě hned měli bez ová 🤷

piggy123
3. lis 2020

@me_druhe_ja ano, to mi také říkali, že u dcery bude potřeba osobní účast obou rodičů na podpis žádosti o příjmení v mužském tvaru

piggy123
3. lis 2020

@martaskaaa ano, na cizím rodném listě bude jméno po rodičích - tudíž v mužském tvaru. V cizině žádné rozlišení ženského s mužského tvaru nebývá. Ale jakmile se zažádá o české občanství a český rodný list, bude dcera s ová a je nutno podat zároveň žádost o mužský tvar.