Ahoj, mám 4 letou dceru, která má příjmení po otci - byl to zkrat, dodneška toho lituji. Nejsme oddáni ani to neplánujeme. Teď jsem znovu těhotná a ráda bych pro druhé dítě moje příjmení. Nemáte s tím někdo zkušenost zda je to možné? Děkuji..
proc toho litujes ze se dite jmenuje po otci??? ja teda take chci aby se dite jmenocalo po otci a oodani nejsme a snad jednou budem
jojoj a tatinek je stejnej zmenuprijmeni u prvniho muzes pozadat al musis mit souhlas otce
Ano, tátu mají stejného. Má takové krkolomné příjmení, všude to musím pomalu hláskovat..a přídu si jako cizí, všude sebou nosím rodný list aby kdyby něco jsem mohla dokázat, že je moje..např. v nemocnici, cestování..Od začátku jsem to tak nechtěla, ale celá rodina mě přemluvila, že je to snad samozřejmé, že dítě se jmenuje po otci. Na matrice nám řekli, že to nelze, právník na netu, že ano..tak nevím..každý tvrdí něco jiného ☹ Přítel dceři příjmení změnit nechce, ale tohle by mu nevadilo..nebo spíš nijak neprotestuje.
když jsme první dceru pojmenovali po mě byly jsme upozorněni, že i další dítě společných rodičů musí mít stejné příjmení...o pár let později jsem o tom mluvila s šéfovou místní matriky, řekla mi že neexistuje zákon který by toto upravoval, že je to jen zvůle matriky, ale dle zákona může mít každé dítě jiné příjmení. Takže pokud se od té doby nezměnil zákon možné by to být mělo jen mi to příjde dost nepraktické
pokud nejste oddáni tak v porodnici pojmenují dítě automaticky po matce bez ohledu na to jestli má jiné děti. pokud si jen přijdeš cizí, za 1000 ti změní na matrice příjmení bez vdavek 😉 pak budete všichni stejně krkolomní 🙂 pokud otce dětí miluješ a jste rodina a plánujete společnou budoucnost, pak složitost příjmení nemůže být překážka, pokud to tak není, máš dilema...Na tohle není rada, je jen spousta různých názorů, které to za tebe stejně nevyřeší.
@kaculinek1 porodnice požadují u nesezdaných rodičů papír z matriky kde se rodiče dohodnou na jménu a příjmení s podpisem obou takže žádně automatické pojmenování po matce. a změna příjmení taky není tak jednoduchá jak to vypadá, záleží čist jen na matrice, já chtěla přejmenovat děti na příjmení jejich otce s kterým celý život žijí a s jeho souhlasem a protože bylo starší dceři již pět let stálo by nás to výslechy na sociálce i malé, jestli ji náhodou nějak psychicky neublíží že se bude jmenovat o svém vlastním otci a tomu jsme ji vystavovat nechtěli. Mě úplně odmítli přejmenovat, řekli mi že jestli chci příjmení svého chlapa mám si ho vzít a hotovo.
Pracuji v porodnici a vim, ze deti stejneho otce mit stejne prijmeni nemusi. Byla tu rodicka, prvni dite ma prijmeni po otci, u druheho nestihli vyridit otcovstvi na matrice, prijmeni dostal po matce. A zadny problem s tim nebyl. Pokud rodicka sebou nema papir o potvzeni otcovstvi, dostane dite automaticky prijmeni po matce. A nikdo nepatra potom jestli je to u predchoziho ditete jinak.
@vlajka1 t je docela zvlastni, protoze pokud je otec zapsan v RL, tak musi byt prohlaseni o dohode o prijmeni ditete. Pokud neni, tak se to podstupuje soudu, ktery rozhodne.
Pokud otec v RL zapsany neni, pak pochopitelne jeho souhlas nikdo nahanet nebude.
Kazdopadne si myslim, ze
@denyzuza06 ma pravdu v tom, ze je to jen zlovule matrik tvrdt lidem, ze to nelze. Tedy alepson podle tohoto clanku.
@denyzuza06 Tak se asi něco změnilo - známá se nechala přejmenovat úplně v pohodě. Možná opravdu záleží na matrice. A na matrice mě právě jen varovali, že pokud nechci aby se dítě jmenovalo po mě, musí být právě to prohlášení a s podpisem obou rodičů, jinak se bude jmenovat po mě. Je zvláštní, že pokud chceš přejmenovat děti, dělají s tím takové cavyky, jelikož když jsme se pak brali, vyplňovali jsme papír, kde jsme měli uvést stávající děti, jejich příjmení před svatbou a příjmení po svatbě - tzn. že by svatbou dostaly příjmení jaké my uvedeme a bylo by...
Asi to chce fakt jen trvat na matrice na svém. Třeba jsou jen líní pracovat 😉
@kaculinek1 je to jenom o matrice, vím o holčině kterou na matrice v hradci bez problemu prejmenovali, mě šumperk přejmenovat nechtěl...asi je ten zákon dosti benevolentní a matriky si dělají co chtěji
@denyzuza06 Je to bordel... Nu nic nezbývá než se vzít 😉 Je to krásný den, kdy jsi jako princezna a když pozvete dost lidí je to i výdělečný podnik 😀
@kaculinek1 my se brát nechtěli jenom protože nam to diktuje matrika, nakonec jsme se vzali pred dvema lety kuli hypotece.... jen se svědky na úřadě, na pohádky už jsem veliká 🙂
@denyzuza06 😉
@denyzuza06 s tou změnou příjmení mi to přijde jako naprostá pitomost. Rozhodně bych si zjistila, jaké jsou zákony a dupla si na ně
@suzanna123 teď už je to jedno, nicméně paní na matrice nám vysvětlovala že měli kontrolu z "výšší šarže" a dostali pojeb že přejenovávaj jak naběžím páse bez dostatečné birokratické obstrukce, asi kdyby jsme přišli o měsíc dřív problém nebyl. Prostě se jim zdálo že dávaj málo vydělat státnímu aparátu, že je třeba zaměstnat víc lidí, já jako prostej občan jsem matriku vždy považovala jen za institut která zaznamenává a archivuje tyto věci ne že do toho bude lidem až takto mluvit.
@denyzuza06 pokud to vyjádření z matriky, tu dohodu o jméně ale nemáš sebou v porodnici, tak je dítě automaticky fakt pojmenováno po matce. až když jsi jdou pak rodiče na matriku pro rodný list, tak musí dopapírovat to, co nestihli před porodem. problém by mohl nastat, kdyby otec s příjmením nesouhlasil a nepodepsal to na matrice. pak by si mohla vyzvednout rl matka sama s tím, že dítě bude mít její příjmení, ale nebude mít v rl uvedeného otce, pokud vím...
my se dohodli na tom, že děti se budou jmenovat po mě (rozhodně mi nepřijde samozřejmé ani logické, aby mělo dítě příjmení po otci!), ale syn se narodil dřív, dohodu z matriky jsme v porodnici neměli a řešili to dodatečně. u dcery jsme dohodu o jméně sepsat stihli a jediné, co je zajímalo je, aby neměli děti stejné jméno, jaké budou mít příjmení bylo fakt jen na nás. prostě aby jsme neměli 2x syna jménem michal bláha 😀
@blahova_andrea tak s tím zkušenost nemám to bylo vždycky první co po nás v porodnici chtěli a neznám ani nikoho kdo by tuhle situaci řešil, takže nepopírám asi je to i logické jaké jiné jméno by použily...ono až tolik nezáleží co na to porodnice protože jestli to správně chapu pokud to prohlášení rodička nemá rl ji matrika v nepřítomnosti nevydá a musí oba s partnerem na matriku to dořešovat nebo sama vysvětlovat že chce rl bez otce.
Jinak taky jsme měly dcery pojmenovane po mě, též mi příjde pojmenovávat děti po otci postavené na hlavu, manžel tehdy přítel byl naštěstí stejného názoru
@denyzuza06 Tak porodnice chtít může, ale to je asi tak všechno... a jinak na matrice nemusí vysvětlovat, že nechce v RL otce, prostě si dojde vyzvednout RL, případně ji ho pošlou, pokud ho matrika posílá.
@zu_za : a tatinka mají stejného?v tom pripade bych byla spis pro to aby se deti jmenovali stejne, jinak mozne to urcite je aby kazde dite mělo jiné prijmeni