Ahoj, mam dotaz hlavne na svobodne maminky.. jak jste resili prijmeni pro narozene dite? Nechaly ste prijmeni vase, nebo dali partnerovo? Chapu, kdyz se domluvite, ze se chcete vzit a nestihli ste, tak date partnerovo. Ale kdyz svatbu neresite..? Tak nejak je mi lito, ze bych mela ja jedina jiny prijmeni..
A my svatbu nechtěli ... a dala jsem příjmení chlapa - neměla jsem s tím problém. Vzali jsme se až po osmi letech ( kdy mě požádal a já si říkala, že se třema dětma je teda blbý říct ne, ale po svatbě jsem vyloženě netoužila).
Mně by to vadilo mít jiné příjmení než dítě a říkala jsem to i partnerovi, že pokud otěhotním bez svatby, dám příjmení po sobě a nebudu řešit svatbu na poslední chvíli, aby to bylo všechno v pořádku dle tradice. Nakonec partner došel k tomu, že chce svatbu, ale vy to máte se svatbou jinak...ale vy to máte jinak. Možná je dobré si odpovědět na otázku, proč svatbu neřešíte.
@kadz Určitě si nech příjmení dítěte po sobě, obzvlášť když ti to přijde líto.
Holky mely prijimeni po chlapovi a letos jsme se vzali
Syn ma prijmeni po priteli. Nemela jsem s tim problem.
Dcera měla příjmení po partnerovi, vdávat jsem se nechtěla já.
Já si trvala na svém příjmení pro potencionální dítě ještě před svatbou, mám mnohem lepší příjmení než měl manžel. Zároveň jsem ho nechtěla tlačit aby si vzal moje. On si teda nakonec to moje vzal rád. Ale kdybychom se nebrali, tak bych chtěla příjmení po mě. Takhle kamarádka dala malé příjmení po příteli a řekla mu, že pokud si ji do Vánoc neveme, tak jí ho změní na své. No je to už víc jak 3 roky, mají další holčičku, příjmení po otci a svatba žádná. Pozdě ji došlo, že ke změně by potřebovala jeho souhlas.
Urcite tvoje, kdyz neni svatba v plánu a tim spís jestli neni v plánu z jeho strany.
Přemýšlím proc neni moznost dát obe 🤔 Po matce i otci, to by se mi líbilo víc. Pak by aspon bylo videt ze sourozenci k sobe patří od matky nebo od otce nebo obou 😂
Dokud jsem Vomáčková, Novák ze mě nevyleze. Nerozumím tomu, proč by se dítě mělo jmenovat jinak než máma. Navíc, když už teď víte, že by vám to bylo líto.
Já teda otěhotněla mnohem dřív než jsme vůbec začali řešit svatbu, tak měla dcera příjmení po partnerovi...
Líto mi to rozhodně nebylo, že mám jiné příjmení, všude mi totiž najednou říkali paní XY proč bych jim vysvětlovala, že nejsem? A byla jsem to já, která se vdávat nechtěla...
Dekuju vsem za nazory ! 😀 Pritel je hrozne uzasnej clovek. Sme spolu rok a pul, tak sme svatbu jeste neresili. On uz zenatej byl, tak na neho nechci nejak tlacit.. ale jednou by svatbu asi chtel. Ja bych moc chtela aby si me vzal.. ale nechci si to nejak vynucovat.. ted se mnou ty hormony tak mlati 🤦 ze resim asi blbiny...
@kadz a svobodná matka jsi tehdy, pokud jsi sama těhotná, ne pokud žiješ s partnerem a řešíš matriku...
Svobodné matky totiž matriku řešit nemusí, dítě má automaticky příjmení po mamince
Děti se jmenují po partnerovi, ty nejstarší už přes deset let. Svatbu neplánujeme ani jeden. Pro mě je to jen jméno... rodinu dělá něco jiného.
@veruuu_kubesovic to je spíš definice samoživitelky, ne? Já osobně jsem matka a jsem svobodná. Tak asi svobodná matka...? I když nikdy jsem nad tím nějak nepřemýšlela 🙂
@kadz dcery měly příjemní po jejich otci, potom jsme se vzali. První svatbu před dětmi jsem zrušila (se stejným mužem) necítila jsem se na to. Po dětech jsem už chtěla mít stejné příjmení než půjde nejstarší do školky. (Pro vysvětlení - nemám ráda, když jsem středem pozornosti, takže představa, že půjdu k oltáři mě neskutečně stresovala. Nakonec to stres byl, ani nevím jak to proběhlo, protože mi pískalo v uších a motala se mi hlava. Ale oslava potom už byla v pohodě.)
@eva267 presne moje slova 🙂 ono se to tu cas od casu resi. Je to prece jenom jmeno, nezalezi na tom. Az na to, ze vetsina chlapu by to "neprezila", a zenska ho tim vydira k svatbe. Ale jak je mozne vydirat necim nedulezitym, na cem vuuubec nezalezi, to nechapu.
Mne by to teda vadilo, ze me oslovuji prijmenim, ktere moje neni
@kadz po roce a půl vztahu jsou ještě všichni chlapi úžasní, napiš nám za 10 let, jak je úžasnej...neříkám, že není a nebude, ale ještě máš růžové brýle, už jenom proto bych dala příjmení po sobě...
v čekárně už pediatra bych rozhodně nechtěla, aby volali paní Nováková s chlapečkem Svobodou jsou na řadě...chlap, který nemá koule na to, aby si mě vzal, si nezaslouží, aby se dítě jmenovalo po něm....
moje kamarádka čekala na svatbu 10 let, chlap si ji nevzal, tak se ze zoufalství nechala přejmenovat na jeho příjmení, aby jí nebylo pořád tak trapně, chlap ji pak stejně opustil, aby mohl šustit jinde...
U nás první dítě přišlo brzo a spíš jsme teda řešili jiné starosti než svatbu, ale příjmení jsme chtěli mít stejné. Tak jsem si na matrice zažádala o změnu příjmení... Svatba byla o tři roky později...
pokud už teď víš, že by ti to bylo líto, tak bych určitě dala svoje. I je to mnohem praktičtější, protože jako máma s tím dítětem nejspíš budeš řešit doktory, učitele atd. častěji. Já dala po tatínkovi a pak mi to taky bylo líto, že se jmenujeme jinak, ale udělala bych to znova, protože svoje příjmení jsem dál posílat nechtěla. Spíš jsem pak přemýšlela, že bych si já změnila příjmení k nim (i po rozchodu 😀).
@bara88 tenhle argument je trochu lichej, protože když se prohlásí za osobu blízkou, tak dostane informace stejně jako manželka. Absolutně to není problém (a ne, nemám to z patnáctý ruky, na áru řešíme furt). Jedinej problém jsem za kariéru zažila, když partnerka pacienta chtěla podat stížnost a chtěla kopírovat dokumentaci a máma pacienta s tím nesouhlasila.
Nejen zdravotní dokumentace, ale nikdo nejsme nesmrtelnej. Vdova/vdovec s nezaopatřeným dítětem mají nárok na důchod, dál např. nesezdaní neuplatní daňovou slevu na manželku atd. Jinak pokud bych měla dítě nesezdaná, dala bych svoje příjmení. Nevidím důvod dát chlapovo.
Věděl, že svobodná rodit nebudu. Tak byla svatba.
Pokud by nebyla, dítě by nebylo. Natož aby se jmenovalo jinak než já.
Svatba byla primárně z praktických důvodů.
@kadz nikdy bych nedala dítěti jméno po chlapovi který si mě nechce vzít. Nebo i já,pokud bych po svatbě netouzila. Absolutně nevidím důvod,nechápu proč jako by se mělo jmenovat po nem🤣
Děti měly moje příjmení, po svatbě se jim měnilo.