Příjmení dítěte po otci nebo po matce, když nejsou svoji

momchery
20. dub 2015

Příjmení dítěte po otci nebo po matce, když nejsou vzítí? Jaký na to máte názor? 😉

xdany
20. dub 2015

T. se jmenuje po mě, všechno vyřizuju s ním, takže mi to tak vyhovuje a našemu tatínkovi to bylo jedno. Akorát tím, že žijeme v zahraničí, tak mu to příjmení furt komolí... 😅

sisstin
20. dub 2015

@momchery po matce, po otci bych už nedala, pokud bych nebyla rozvedená a neměla už dítě... 😉

tinakari
20. dub 2015

@momchery první dcera má příjmení po svém otci, víceméně jsem byla donucena k tomu, že jí dáme jméno po něm, protože 4 měsíce po porodu měla být svatba.. k té naštěstí nedošlo, bohužel jméno dceři po otci zůstalo ☹ dnes vím, že jsem se přemluvit neměla nechat a dát příjmení po mně.. proto z vlastní zkušenosti doporučuji dát příjmení po sobě, pokud nejste svoji.. ale nenutím, je to jen můj názor a zkušenost.. záleží na tom, jaký máte spolu vztah vy.. druhá dcera už má příjmení po svém otci, toho jsem si vzala 🙂

sisstin
20. dub 2015

my se synem jmenujeme stejně, mimino by mi bylo dost blbý, aby se jmenovalo po ex...ale kdybych vdaná nebyla předtím, tak určitě po mně.... 🙂

momchery
autor
20. dub 2015

Tak časem se chceme vzít ale člověk nikdy neví, co bude zítra natož tak za rok dva.. A pokud dám příjmení po sobě a pak se vezmem, tak se automaticky změní ale to přijmení po mě bude už pořád figurovat v rodném listě dítěte atd nebo ne? Se prostě vezmem, dítě a já dostaneme příjmení po mužským a hotovo a už nikde zmínka, že dítě mělo příjmení rok po mě?.-)

angel456
20. dub 2015

Nám volala manželova ex, že se její syn bude jmenovat po ní (po teď už mém manželovi), no nadšenej nebyl 😀

sisstin
20. dub 2015

@angel456 jo, to mi právě přijde debilní, proto mimino bude mít příjmení po příteli...ale jinak bych ho fakt dala po sobě 😕

sisstin
20. dub 2015

@momchery my se brali, když měl syn 4 roky a rozváděli, když měl 6,5....jediný, co mi to manželství dalo je, že se jmenujeme stejně...jenže ted čekám dítě s novým přítelem, a zas stojim před tím, že sakra dítě se bude jmenovat jinak než já a mé první dítě 😖 jsem se neměla vdávat vůbec, všichni by byli po mně a bylo by 😅

xisett
20. dub 2015

Já dala příjmení po sobě, přišlo mi nepříjemné se jediná jmenovat jinak, když je to moje dítě a já s ním budu lítat po doktorech a školkách... 🙂

whitelilith
20. dub 2015

Já dala příjmení po otci. Vdávat se nechci. Chlap si mě vzít chce, ale netlačí. Je to na mně. Já na svem příjmení nelpim, nic pro mě neznamená. Rozhodovali sme se vlastně den před návštěvou matriky a chlap projevil přání, aby se jmenoval po něm. Mně to bylo a je jedno. Dnes už se to vůbec neřeší.

sedmiteckas
20. dub 2015

Náš případ, malá má zatím příjmení po mě. Nechápu, proč by se v tomto případě mělo dítě jmenovat po otci. Ráda si změnu příjmení dítěte, pokud bude třeba, po svatbě vyběhám.

tinakari
20. dub 2015

@xisett já jsem právě v té situaci, že jsem vdana, s manželem a jednou dcerou máme stejné příjmení, ale moje první dcera z předchozího vztahu se jmenuje po svém otci, má tedy jiné příjmení a je mi strašně blbý, že žije s námi a příjmení má jiné.. ☹ Manžel by neměl nic proti tomu, kdyby i moje první dcera měla stejné příjmení jako my, ale bohužel by s tím nesouhlasil její otec ☹

nevíte náhodou někdo, jestli si může dítě samo zvolit příjmení? a pokud ano v jakém věku?

sisstin
20. dub 2015

@whitelilith tak já rodila před 7,5 lety a řešilo se to v porodce furt, sestřičky před námi "vyvrhelky" nahlas komentovaly, proč jsme se nevdaly, no asi kvůli dávkám...apod. 😝

marecek4
20. dub 2015

@tinakari až v 18 ti ☹,z vlastní zkušenosti můžu říct,že pak už nic takovýho neřeší ani dítě ani rodiče

tinakari
20. dub 2015

@marecek4 tak to je škoda, já jsme si myslela, že by si dcera mohla zažádat o změnu příjmení už třeba v 15 ☹ budu se těžko smiřovat s tím, že si příjmení může změnit až bude plnoletá... zvlášť po tom, co jsem si kvůli němu vytrpěla.. ☹

ckei
20. dub 2015

@momchery být v té situaci já, tak by dítě mělo příjmení určitě po mně 😉

hermilie
20. dub 2015

My budeme dávat po příteli, chceme se stejně brát, měli jsme to už v plánu, ale miminko bylo rychlejší 😀 a jeho příjmení je kratší a méně legrační, než moje, já si s ním vytrpěla dost.

renabelly
20. dub 2015

Moje malá má příjmení po příteli, na svém rodném příjmení nějak extra nelpím 🙂

sedmiteckas
21. dub 2015

@tinakari Já mám kamarádku, ta má první dcerku s přítelem, se kterým se rozešla - kriminálník atd, neplatí výživné, jen se "povinně" zajímá, koupí jí tablet kdoví z jakých peněz atd..kamarádka si teď našla druhého přítele, se kterým má měsíčního synka, a taky řeší příjmení, že se všichni jmenují jinak a s příjmením dcery neudělá bohužel nic, protože první přítel jí dělá naschvály a změnu nikdy nepodepíše :(

paracka
21. dub 2015

@momchery švagr si zatím budou švagrovou nevzal a mají spolu holčičku, švagrové ma z předchozího vztahu taky holku která nemá uvedeného otce v rodném listě, takze švagr ji děla tatínka, ale obě holky mají příjmení po matce

tinakari
21. dub 2015

@sedmiteckas já to mám tak, že otec Elišky se o ni zajímá, vídá ji každý druhý víkend, alimenty platí.. naschvály dělal.. se změnou taky nebude souhlasit, ani se ho na to nemusím ptát ☹ i když někdy přemýšlím o tom, že bych mu řekla, že když bude souhlasit se změnou příjmení, nic se nezmění, stále ji bude vídat, tak jak stanovil soud nebo jak se domluvíme a jako něco navíc bych mu i třeba za souhlas odpustila část alimentů.. ale tak nějak se mu to bojím navrhnout ☹ holt mám s ním blbé zkušenosti ☹

sedmiteckas
21. dub 2015

@tinakari nevím proc, ale myslím, že změnu povoli minimum otců, ať už mají s matkami ditete jakýkoli vztahy...

tinakari
21. dub 2015

@sedmiteckas u Elišky táty by to jeho hrdost a ego nepřežilo, kdyby se jeho jediné dítě mělo jmenovat jinak ☹ a nejspíš by se to nelíbilo i jeho rodině, ale ti jsou mi ukradení..

sisstin
21. dub 2015

tak ono záleží, jak se otec dítěte stará...pokud o něj opravdu projevuje zájem (čili ne jen platí, ale aktivně si s dítětem volá, navštěvuje ho a má k němu prostě vztah), tak by mě nenapadlo po něm chtít, aby souhlasil se změnou příjmení jen proto, že já mám nového manžela a s ním další děti.

Ale třeba můj sex (ač opravdu platí na den přesně, nemůžu říct nic), tak syna od rozvodu viděl 3?4? Bydlí 300km daleko, nevolá mu, nijak se prostě nezajímá (to bylo i za doby manželství - výběr školky, lékařů atd. prostě nezájem), když tu je na ten jeden den, tak se mu věnuje, ale prostě pro syna to není otec, ale takovej kamarád, co se na něj občas přijde juknout... třeba s mým novým partnerem má můj syn úplně jiné vztahy, těší se na něj, ptá se na něj , partner se mu věnuje opravdu hodně, vymýšlí výlety, kupuje mu i věci, vždycky si vzpomene, když si píšem, tak se mě na něj ptá...prostě nebe a dudy...a zrovna v tomto případě bych já byla ráda, kdyby jsme se všichni jmenovali stejně...protože otec prostě jako otec nefunguje (platí, to ano, kdyby náhodou to četl a zas chtěl říct, že ho očernuju). Nechápu, proč při takovém nezájmu ti chlapi na to přistoupit nechtějí, asi jak píšete, hrdost atd. 😝

evulinkab
21. dub 2015

@momchery Určite po matce.Mám syna z prvniho vztahu a ten má přijmeni po me.Potom jsem si našla přítele, všechno bylo ružové, narodila se nám holčička a jelikož mi partner řekl, že se vezmeme a melo to být vlastne i takové logické vyusteni vztahu...tak jsem dala příjmeni po nem.No jenomže!!!Dnes má dcera 15mesicu, jmenuje se po nem, my se rozcházíme, svatba nebyla..Samozřejme se o ni budu strat JÁ a je mi to dosti blbé, nepříjemné...že bude vyrustat se mnou a bude se jmenovat po nem. 😢 😢

lucisa
21. dub 2015

@tinakari , @marecek4 , @sedmiteckas
holky, změnit dítěti příjmení lze i dříve, než v 18 nebo v 15.
Moje kamarádka měla dítě s přítelem za svobodna, příjmení měla dcera sice po ní, taky z důvodu, že všude s ní chodila ona. Vztah nevyšel, po čase si našla nového přítele, vzali se a společně pak měli syna.
Dcerka novému partnerovi maminky říkala tatínku (ale její bio otec se taky zajímá, bere si ji, alimenty platí, dělá jiné naschvály a jednu dobu měla kámoška doma co chvilku sociálku na kontroly).
Dokud nechodila do školy, nijak ji nepřipadalo zvláštní, že se maminka, tatínek i bráška jmenují jinak. Až v 1. třídě to začalo, začala se doma ptát, bylo jí líto, že ti tři k sobě "patří" a ona měla pocit, že ne.
Patová situace nastala, když v prvouce probírali rodinu a psala a kreslila do chlívečku jména rodičů, sourozenců a děti se jí ptaly, proč ona jediná to má jinak.
To jim začalo doma peklo a došlo to až k psycholožce, kterou jim radila i třídní učitelka, že to malá velmi špatně nese tu odlišnost příjmení.
Přes bio otce to po dobrém nešlo, nesouhlasil se změnou, ač se po něm ani nejmenovala, jen nechtěl překousnout, že by měla příjmení po novém partnerovi jeho ex.
Kámoška nakonec požádala o změnu soud, dostala posudky ze školy i od psycholožky, že je to pro mentální vývoj dcery vhodné, aby soud povolil změnu i přes nesouhlas otce.
A klaplo to, ještě v prvním pololetí měla dcera původní příjmení a na konci jí přepisovali celé výzo už s novým příjmením.
Teď se jmenují všichni stejně a malá je úplně happy.

Takže si myslím, že i když není souhlas otce, dá se to udělat přes soud. Akorát je to na dlouho, kámoška poprvé chtěla změnu, když se vdávala, to bylo malé necelých 5 let, tehdy jí to nepovolili. Ale jak začala dcera školní docházku a začaly problémy s její psychikou, tak to soud za pár měsíců odklepnul.

junkka
21. dub 2015

@marecek4 jak se to vezme, můj manžel si měnil příjmení po otci na příjmení po matce měsíc před naší svatbou, s tím ze nechce, aby jsme se po jeho otci jmenovali. Bylo to zvláštní když jsem ho tak dlouho znala pod jiným příjmením, ale zvykli jsme si 🙂

marecek4
22. dub 2015

@lucisa jo,ale to je řekla bych trošku extrém a vlastně na doporučené lékařů.normálně by to asi jen tak neprošlo

@junkka a u dospělých je to jen jejich volba,ti už můžou zvolit co chtějí,ale jsou i takoví co jsou na své jméno hrdí at zní jakkoliv

osobně bych řekla že to hodně záleží i na vztazích v rodině-dřív mě velcí přemlouvali aby jsem si vzala zpátky příjmení za svobodna,a že se i oni nechají přejmenovat-ale neudělala jsem to,od malička jsem měla problémy,že mi jméno komolili a porůznu mě přejmenovávali,což dělali dceři i se jménem,natož aby jsem řešila i příjmení,takže jsem nám nechala příjmení po BM,no a malý se jmenuje po bývalém příteli,jsme ve vztazích ok a není důvod tohle nějak řešit,ví že máme strejdu Honzu co je tatínek velkýho bráchy a sestřiček a on má druhého tatínka,spíš mě mrzí a nevím jak do budoucna ošetřit to,že má ještě jednoho velkýho bráchu a ten ho ignoruje i když o něm ví,jasný,co by dospělák dělal s prckem-to ted,ale co bude do budoucna,tak mu to aspon říkám,že má ještě jednoho brášku,že je velký a bydlí daleko-jenže daleko je pofiderní věta,když tam jezdíme,jenže zájem se vynutit nedá a když nejeví zájem ani o otce....

lenka5731
22. dub 2015

@lucisa bohužel si myslím, že kdyby mělo to dítě příjmení po svém otci a ne po matce, tak mu příjmení nezmění ani soudně, pokud má otec o dítě zájem - tzn. platí aspoň alimenty. 😒

tinakari
22. dub 2015

@lucisa tak to měla štěstí, já se obávám, že u nás by to asi neprošlo, dcera příjmení zatím neřeší.. když se na rozdílné příjmení ptala, řekli jsme ji s manželem, že my bychom proti změně nic neměli. ale že se musí zeptat svého tatínka a říct mu, že se chce jmenovat stejně jako my.. ale dcera se svého otce v tomto směru bojí..