Prosím, nevíte, jaké podmínky se musí "splnit"? Dočetla jsem se, že to lze, když je nebezpečný sobě nebo svému okolí, ale kde je ta hranice té nebezpečnosti? Děkuji předem za odpovědi
Zavolej do léčebny, mají tam 24 hodinový provoz a zeptej se jich. Osobně si myslím, že nevyjížděj kvůli každé výhružce. Ale když třeba je někdo někde zamčený, odmítá odemknout a říká že se zabije, že má nůž a nebo že už spolikal prášky. Případně běsní, vyhrožuje ti a aby to bylo na sanitku a ne na policii, tak ty máš nějaký pádný důvod, že se jedná o chorobu. Třeba slyší hlasy, které ho nutí vraždit apod. Pokud jen vyhrožuje že někomu něco udělá, protože agresivní povaha, je to spíš na policii.
souhlasím,co píše @pincola,a tu policii jsem zmiňovala proto, že si ji záchranka bere k sobě, nikoliv že byste si ji sami zavolala. Pokud policie shledá, že se nejedná řekněme o výbušnou reakci, stejně volá záchranku, minimálně aby člověka shlédla. Existuje krizová linka, provozuje ji PN Bohnice, konzultuje situaci tam. Tel.: 284 016 666, mají 24h službu;)
Záleží případ od případu.jestli je člověk již někde lecen,lze promluvit s lékařem.pokud ne tak z praxe se volá záchranka pokud ohrožuje sebe,pokud i okolí tak i policie. Ale většinou v případech psychicky nemocných spolu policie a záchranka spolupracují. O tom,zda bude člověk umístěn ale rozhoduje v konečné fázi lékař.pokud je pacient umístěn bez svého souhlasu,je kontaktován pracovníkem soudu do sedmi dnů od umístění a soud následně rozhoduje zda-li je umístění zákonné či nikoliv.ale i tohle se dá obejít,protože pokud člověk písemný souhlas podepíše, může kdykoliv odejít na revers.
Moje zkušenost je taková, že můj strýc ohrožoval celou svoji rodinu i děti, ale když jsme zavolali záchranku, tak hrál hrozně nevinátko a prý si vymýšlíme. Takže odjeli a on si vegetil vesele dál doma. Ani nevím, jak se tenkrát podařilo ho dostat na psychynu, ale asi po dvou týdnech podepsal reverz a jelo to znovu celý od začátku... Pokud máte někoho takového ve svém okolí, nezbývá než volat záchranku a třeba i opakovaně, ta posoudí, jestli ho nechají doma nebo je opravdu okolí nebezpečný, držím pěsti, ať vše dobře dopadne.
Děkuji všem za reakce... Je to žena, léčena v psychiatrické ambulanci, pro nadužívání léků, sedativ a mnoho dalších. Je už i objednaná do léčebny k léčení své závislosti... S léčbou souhlasí, protože má naplánovanou operaci kyčle, na kterou jí bez léčby nevezmou. Trpí velkými bolestmi. Do termínu přijetí ale ještě pár týdnů zbývá. Stav se ale dost zhoršil, neudrží se teď už na nohou ( jestli je to kvůli kyčli nebo ze závislosti, těžko říct. Také minimálně jí, ale to přikládáme kombinaci léků. Během víkendu několikrát upadla, v pátek byla odvezena RZP do nemocnice, ještě ten den podepsala reverz. Dnes její přítel opět volal RZP, tentokrát reverz podepsala prý ještě v sanitce. Její přítel si s ní neví rady, teď mu už vyhrožuje, že když zavolá zase záchranku, tak že sní všechny léky, co najde. Záchranku přítel volá vždycky, když upadne, protože jí sám nezvedne, a taky se vždy samozřejmě uhodí do hlavy. Na všechny dotazy od kohokoliv odpovídá, že chce být doma, nikam nejede. Samozřejmě psychika toho přítele je dost špatná, má nastoupit do nového zaměstnání, a má strach, co tam paní vyvede. Tak mě zajímá, když vyhrožuje, že sní ty léky, a všechno okolo, jestli by to stačilo na to přijetí bez souhlasu?
Asi ano, pokud k ní vyjíždí opakovaně sanitka kvůli pádům a oan vyhrožuje, že sní léky, pak bych osobně řekla, že skoro ano. Ale rozhodnutí je na nich. Zkus zavolat do těch Bohnic.
No, jenže ona může všechno popřít a pokud ty léky opravdu nespolyká, tak podle mne ji odvézt nemůžou, takových lidí je mraky, co vyhrožují... Je to zapeklitá situace, bohužel vím, že člověk je bezradný a nemá dovolání 😠
Obávám se, že bez souhlasu pacienta to nejde. Leda by byl zbaven svéprávnosti. Přeji vám, ať se vám ji podaří přesvědčit co nejdříve.
Jde.pokud o tom rozhodne lékař...
@r.severanka upřímně nevěř tomu, že by se vám jí podařilo někde umístit bez jejího výslovného souhlasu. Kdykoliv může odejít na reverz, pokud jí nebude ústavně nařízená léčba kvůli páchání trestné činnosti z důvodu nadužívání návykových látek. Měli jsme babičku s Alzheimerem, neustále si ubližovala - lámané ruce, vyražené zuby, slovně vyhrožovala. Nejedla téměř nic, jen pila, prakticky jasný případ pro nucenou léčbu. Nechytali jsme se ani omylem, neumístili nám jí nikam.
Dobrý den, pokud je člověk, jak píšete, nebezpečný sobě nebo svému okolí (např. vyhrožuje sebevraždou, jde proti druhému nožem nebo slovně napadá) zpravidla dochází k tomu, že je přivoláná záchranka (rodinou, okolím), která přijede v doprovodu policie a člověka odvezou. Nikdy jsem neslyšela o vyloženě podminkách, který člověk musí splňovat, vždy jde o konkrétní situaci. Nevím, zda se ptáte na konkrétní příklad, tam by to pak bylo jasnější...Pokud člověka přijmou bez souhlasu pacienta, následuje pak soudní řízení, kde se k tomu soud vyjádří...