Přídavky na dítě, ztrácím se v tom

drex951
25. říj 2015

Ahoj, zítra jdu zažádat o přídavek na dítě a čím víc nad formulářem přemýšlím, tím míň chápu co mám vyplnit, prosím o radu. Doplňuji, že žádám poprvé, loni to nemělo smysl, dokládám tedy jen rok 2014.

Do kolonky od kdy žádám přiznání dávky mám napsat co? (Napsala bych od 1.10.2015, nebo to je špatně?)
Formulář Potvrzení výše příjmů – loni jsem měla pár měsíců brigádu, podepsala jsem „růžový formulář o daních z příjmů“, výdělek byl cca 6 tisíc za 3 mesice, daň tedy 0, potvrzení o výdělku mám od zaměstnavatele potvrzeno v odstavci D1. Mám tedy v odstavci B. na první stránce zaškrtnout: jsem podávala přiznání k dani z příjmů FO – výši příjmů si zjistěte na FU?
Vím, že jde žádat 3 měsíce zpětně, ale k tomu bych musela doložit i příjmy z 2013?
Že jsem na RD nedokládám ani nepotřebuji čestné prohlášení?
Musím sebou mít ještě něco jiného než Žádost a Doklady o výši příjmů? Třeba RL dítěte, okopírovaný OP atd? Nerada bych jela 2×.

Děkuji za odpovědi těch co teď vyplňovali nebo se v tom orientují.

anina32
25. říj 2015

@drex951 Ano žádáš od 1.10.2015. S těma daněma nevím, když tak nech volnou kolonku, pomůžou ti vyplnit až na úřadě. Ano, pokud by si žádala zpětně tak by si musela doložit i rok 2013. Že si na rodičovské jim stačí říct, na to nic nepodepisuješ. Určitě si sebou vezmi rodný list dítěte a občanku.

drex951
autor
25. říj 2015

@anina32 Děkuji za odpověď.

boobinka
25. říj 2015

@anina32 netušíte na jak dlouho je rodičovský příspěvek? Zdali je na rok a pak se musí opět dokazovat příjmy?

j.a.n.i
25. říj 2015

@drex951 Tak t bys snad měla vědět ty, zda si vyplňovala daňové přiznání a nesla či posílala ho na finančák, ne? Jak to máme tušit my...

drex951
autor
25. říj 2015

@j.a.n.i Buď tak hodná a když nevíš, tak zbytečně nezanášej vlákno nic neříkajícím výkřikem.

drex951
autor
25. říj 2015

@boobinka Ano, za rok opět dokládáš příjmy.

j.a.n.i
25. říj 2015

@drex951 Ale já vím, prostě pokud si DP podávala, tak to zaškrtneš jinak ne. Takže si nech své výkřiky...

j.a.n.i
25. říj 2015

@boobinka Rodičovský příspěvek je dokud nevyčerpáš celou částku nebo nejdeš na další PPM nebo se ti nenarodí další dítě, v průběhu jeho pobírání už nic nedokládáš.

anina32
25. říj 2015

@drex951
@boobinka U dětských přídavků se dokládají příjmy každý rok, ale u rodičovského příspěvku ne.

drex951
autor
26. říj 2015

@anina32 Já vím. Otázku jsem přelítla a když mám založené téma o přídavcích automaticky jsem odpovídala na žádost o nich. U RP se samozřejmě znovu nežádá.

drex951
autor
26. říj 2015

@j.a.n.i Otázek jsem psala víc, ani na jednu jsi nebyla schopná odpovědět, ale mermomocí se sem musíš se svou jízlivostí vecpat. Tedy odpověděla, poprvé, že nevíš, podruhé už najednou víš. Jestli jsi měla nutnou potřebu mi sdělit, že jsem blbá, když jsem se zamotala do "blbýho" formuláře, a že ty jsi naopak krasavice inteligentní a neomylná, tak jsi mi to sdělila a už mi tu laskavě nezanášej. Vřelý dík.

merope
26. říj 2015

Vím, že by to tak být nemělo, ale přijď někdy ani ne moc brzo ráno ani ne na konci pracovní doby či v době obědů, vezmi s sebou "nějak" vyplněný formulář a k tomu kopii, kde bude jen to, co jistě víš (ať je jasné, že ses snažila) a pak normálně přijď na sociálku s tím, že ses snažila to vyplnit, nikdy jsi to ale nedělala a vůbec netušíš. Chce to trošku takový ten zmatený výraz s "vy jste dokonalí a určitě mi poradíte, já to prostě nechápu". Ještě se mi nestalo, že by mi nepomohli. Většinou vezmou ten špatně vyplněný formulář, chvíli něco ťukají do počítače, doptají se případně na to, co jsem nevěděla (ale ono to v tom formuláři většinou je, jen úplně blbě) a odcházím s el. výpisem. A to většinou i v situaci, kdy "jen" nevím, kolik že jsem to podle jejich papírů zaplatila a kolik mám doplatit. Jen prostě nesmíš přijít "na poslední chvíli". Držím pěsti.

katjja123
26. říj 2015

Pokud jsi v roce 2014 byla zaměstnaná a sama jsi podávala DP musíš mít od zaměstnavatele vyplněnou kolonku u příjmů ap,bez toho se finanční úřad nesehraje.

anina32
26. říj 2015

@drex951 Prosím, myslím že takovéto výpady nejsou nutné, nikdo tu nikoho neuráží, @j.a.n.i to nemyslela nijak zle,na modrém koníku nenajdeš nikoho kdo by ti v otázce pracovně právních vztahů, daní a soc. dávek poradil lépe. Vlastně i ten první komentář od ní je správná rada, pokud si podávala daňové přiznání tak kolonku zaškrtneš. K spoustě neschodám dochází jen proto že se lidé nesprávně pochopí, myslím že to není nutne, obzvlášť v tomto případě... Mějte krásný den 😉

drex951
autor
26. říj 2015

@merope Děkuju za postřeh. Byla jsem tam hned ráno, 2 hodiny a bohužel jsem se na řadu ani nedostala. Takže jsem to vzdala a jedu znovu odpoledne. Nakonec se mi to podařilo vyplnit, tak doufám, že to nebudu muset přepisovat 🙂

drex951
autor
26. říj 2015

@katjja123 Děkuju 🙂

merope
26. říj 2015

@drex951 Tak to je nějaká šílená sociálka nebo nějaké divné období (proč??) - u nás čekám vždycky max hodinu.

drex951
autor
27. říj 2015

@merope Hlásím, že odpoledne to bylo ještě horší. Nakonec zbývala hodina do konce a lidí tam bylo víc než ráno 😲 Předpokládám, že všichni ti lidé půjdou dneska, když je jen od 8 do 11h, tudíž nemá smysl tam jezdit. Ve středu zavřeno, ctvrtek od 8 do 11h a pátek jen pro zvaný. Pojedu ve čtvrtek a budu tam stát už od 7. Mají tam sedět 2 úředníci, jeden je na dovolené, od postávajících přede mnou jsem zaslechla, že ji má už zase... Mají tam bohužel na starost jak tyhle přídavky, tak příplatky na bydlení a další soc.dávky, takže všude "černo" a řev. Je to v budově úplně nahoře, zkosený strop a úzká čekací ulička, přiznám se, že tam na mě šly mdloby a lomcoval se mnou vztek. Ještě doplním, že jsem tam byla jediná bílá, takže po mě ostatní nepříjemně čuměly, vlastně pak přišla ještě jedna, ale začala se s nima hnedka bavit a smát, tak ji pustili před sebe, to už pro mě byla poslední kapka a odešla jsem. Holt Tanvald. Bydlím ve městě vedle a nejradši bych to odevzdala v okresním městě jako kdysi Žádost o rodičák, tam nikdo nebyl, byla to rychlovka, ale úřednice mě tam sjela, že spadám pod Tanvald a další papíry mám nosit tam. Jelikož se známe, tak si mě pamatuje, takže znova tam jí nemůžu, by mě sežrala i s botama. Ale opravdu nechápu, že si tu Žádost nemůžou přeposlat.

anina32
27. říj 2015

@drex951 U nás bývá taky černo, ale je to rozdělený na dva odbory: dávky sociální péče a dávky sociální podpory, teď nevím který je který, na tý žádosti o přídavky je to uvedený. A všichni oatatní co tam čekali chodili do těch druhejch dveří, na životní minimum a hmotnou nouzi a já šla s těma přídavkama skoro hned na řadu, tak se na to podívej, aby si nečekala zbytečně. Já když tam viděla plno tak jsem to chtěla nejdřív vzdát a odejít, ale oni čekal do vedlejších dveří 😉

lenka5731
27. říj 2015

@anina32 já jsem si tu všimla jediného výpadu, a to prvního příspěvku Jani. Ostatní je přirozená reakce. Nebo si myslíš, že se to nedalo napsat jinak? Normálně a neútočně? 😕 To je nějaká nedotknutelnost a nadřazenost nebo co?

drex951
autor
27. říj 2015

@anina32 Tam jsou právě 3 dveře hmotný nouze a pak na konci jedny a tam jsou všechny ty přídavky a příspěvky najednou, sedí tam 2 úředníci (1 má dovolenou), nechápu to. Hmotný nouze byly volný, tak jsem tam samozřejmě vlezla 😀 a paní mě odkázala na poslední dveře kde se štosoval ten štrůdl lidí. Od 1.listopadu se celé to oddělení stěhuje do jiné budovy, takže tam už to snad budou mít vyřešené lépe. Ale je to vážně hrůza, mám z toho akorát nervy 🙂

merope
28. říj 2015

Tak to máte fakt děs-běs. Já, pravda, zatím chodila jen na OSVČ, takže jsem se tam motala s ostatními podobnými "nešťastníky", co jim to nedělá účetní, protože to už by se nedoplatili, většinou to tam každému šíleně dlouho trvá, protože to je složitější, ale zase tam jsou samí bílí. Otázkou je, kdybych žádala o dávky, zda to není někde úplně jinde. Hlavně to v rámci budovy zase nějak překopali, tak to snad příště najdu.