Přídavek na dítě - kdy žádat a co si připravit?

console
21. bře 2015

AHoj, v současné době příspěvek nepobírám. Nyní se mi ale rapidně snížily příjmy, tak se chci zeptat, kdy se na OSSZ vypravit a co vše si připravit...Doklad o příjm, RL dítěte a co dál? Jsem rozvedená-rozsudek? Díky

anina32
21. bře 2015

@console Dětské přídavky nemá na starosti OSSZ, ale úřad práce. Pokud půjdeš žádat o přídavky teď, budou posuzovat tvé příjmy za rok 2013. Žádost se obnovuje vždycky na podzim, v říjnu se budou dokládat příjmy za rok 2014 pro posouzení nároku na další rok. Píšeš že se ti příjmy rapidně snížily nyní, ale je nezajímá aktuální situace, tak bude záležet jestli na přídavky budeš mít nárok...Potřebovat budeš doklad o tvém příjmu v daném roce, doklad o příjmu dítěte(výživné), rozsudek o svěření dítěte do tvé péče, rodný list dítěte, občanku a možná i ten rozsudek o rozvodu.

console
autor
21. bře 2015

@anina32 Děkuju, já jsem to popletla, myslela jsem ÚP. Takže když tam teď zajdu, vyplním žádost, dodám, co mám, tak to prostě posoudí (i v r.2013 možná budou třeba 3 měsíce, dle kterých bych bývala měla nárok, byla jsem chvíli bez práce) a buď vyplatí anebo ne? Děkuju Ti za radu

anina32
21. bře 2015

@console posoudí to v každém případě. Akorát to neberou po měsících, ale dohromady úhrnem za celý rok.

blahova_andrea
21. bře 2015

žádá se vždy v září, vyplácí se od října, dokládá se rok zpětně, takže tvou současnou situaci to nevyřeší. my v roce, kdy to bylo potřeba neměli nárok, protože se dokládal rok před a tam jsem byli nad limitem. takže jsem žádala následující podzim, pobíráme příspěvek teď. znovu žádat nebudeme, protože už budeme zase "moc bohatí" zkus se spíš poptal po jiných dávkách hmotné nouze, které se vyplácí hned nebo právě ty tři měsíce zpětně. pokud jsi na tom loni byla dobře, tak jim bude fuk, že teď nejsi a přídavek na dítě prostě nedostaneš.

console
autor
21. bře 2015

@blahova_andrea No ale jak píšu, tak i v r.2013 jsem byla cca 4 měsíce bez práce, na podpoře s nějakými 5000Kč podpory...Tak bych to mohla zkusit, ne? Jde o jednu návštěvu, nebo se mýlím?

anina32
21. bře 2015

@console zkus to, o nic nejde, v nejhorším žádost zamítnou, ale za zkoušku nic nedáš.

j.a.n.i
21. bře 2015

@console Tak zkusit to samozřejmě můžeš, ale je otázkou, jaké příjmy si měla v těch zbývajících 8 měsících, neb se to průměruje. A jinak to sice na jednu návštěvu je, akorát budeš muset doložit příjmy od všech zaměstnavatelů za rok 2013, což pokud si měnila práci nemusí být za hodinu.

citun
21. bře 2015

@console A co příspěvek na bydlení? U toho se příjem se dokladuje vždy za předešlé tři měsíce, pokud tedy nepodnikáš.

console
autor
22. bře 2015

@j.a.n.i AHa, to jsem nevěděla, že se to průměruje...Do toho se započítávají i alimenty, že? V tom případě to nemá význam...Děkuju za info

console
autor
22. bře 2015

@citun Díky, to zkusím až pozdějí, až se přestěhuju a el.a voda bude psaná na mě...

theryinka
24. bře 2015

Zdravím všechny. Chtěla jsem se vás zeptat - s přítelem se snažíme o miminko. V současné době dokončuji bakalářské studium a on pracuje. Jak to v případě otěhotnění máme nejlépe udělat se všemi přídavky? Mám si prodloužit studium do září (jinak mi končí v červnu) abych pak dostávala přídavky, zřejmě rodičovský příspěvek, jako studentka? Na mateřskou prý mít nárok nebudu. Můžeme si zažádat o mateřskou na přítele? Pracuje 4 roky a průměrný plat má cca 26-30 tis. čistého. Napadlo mě, že by mohl jakoby on jít na MD a v nějaké kalkulačce vyšlo že by dostával skoro 12 tis. a pak bychom na to mohli navázat rodičovským příspěvkem na mě, jako studentku? takže by se mi výše počítala dle průměrného platu a dostávala bych také asi přes 10t. nebo ne? Nebo bude lepší, když pak budu vedená jako nezaměstnaná? Jak z toho zatracenýho státu vytřískat co nejvíce? Prosím poraďte, já se v tom všem úplně ztrácím ☹

drex951
23. zář 2015

Ahoj, vtírnu se se svým dotazem - chci požádaz poprvé o přídavek na dítě. Jsem na RP (od 5/2014), zhruba srpen az listopad jsem mela "jakousi brigadu", bylo to přes známého, přivezli mi rovnou domácí práci a růžové daňové prohlášení, které jsem podepsala, žádnou smlouvu mi zpětně nedodali, nijak jsem to neřešila, nebylo potřeba, když jsem práci přestala stíhat jen jsem poslala sms ať už mi domácku nevozí a to bylo celé. Známý říkal, že mi to napíší jako Smlouvu o dílo nebo něco podobného (?). Teď mě ale napadá - když budu žádat o přídavek musím doložit i tento příjem? I přesto, že mi nedali do ruky smlouvu, když jsem podepsala růžové prohlášení, je to tedy nutné? Nárok budu mít asi i tak, ale nerada bych vědomě něco zamlčela. Děkuji za radu.