Ahoj, aktuálně řešíme s partnerem tuto situaci - nejsme sezdáni a v prosinci se nám narodí dcera. Po dlouhých úvahách už jsem svolila k tomu, aby se jmenovala po otci - příklad “Novák”, nicméně ráda bych si partnerovo příjmení přidala ke svému rodnému, abych se tedy jmenovala "Novák Novotná".
Na matrice jsem uvedla odůvodnění přesně jako se uvádí zde v článku https://www.porodbezobav.cz/dve-prijmeni-pro-ma...
Nicméně tak jak uvádí Lucie, že matrikářky v Brně dospěly k závěru, že změnu nelze nepovolit, protože se nemají na čem otočit, matrikářka v Ostravě mi sdělila, že změnu nelze povolit, protože ani jeden z důvodů uvedený ve výpovědi nebude brát ona, ani krajský soud jako “vážný”.
Jediné, na co jakž takž slyšela bylo, že bychom do žádosti uvedli informaci o tom, že tato změna na dvě příjmení už v minulosti povolena byla (jako právě u Lucie). Konkrétně kdy a která matrika toto řešila a následně povolila a u koho.. psala jsem i na stránky porodubezobav.cz o kontakt na Lucii, nicméně zatím bez reakce....
Vypadá to, že pokud neuvedu konkrétní informace o tom, že tato změna na dvě příjmení už se někdy v minulosti povedla a neuvedu jiný vážný důvod, matrikářka žádost zamítne a tvrdí mi, že i město a kraj takovouto žádost i po odvolání shodí ze stolu.
Chtěla jsem tedy poprosit, pokud víte o někom konkrétním, komu toto prošlo či zda jste toto osobně řešili a úspěšně vyřešili, případně jaké důvody do žádosti uvést, prosím dejte mi vědět, už jsem vážně zoufalá. Děkuji!!
Předem moc děkuji a budu opravdu vděčná za jakoukoli pomoc, už jsem vážně zoufalá..
Nemám zkušenost s konkrétní situací, ale a nečinností úřadů ano. Pokud je to opravdu tak, jak píšete (důvod pro zamítnutí je pouze nesouhlasné posouzení matrikářky), napište odvolání/stížnost s kouzelnou větičkou, že z prodlení vám vznikají náklady, jejichž uhrazení budete požadovat dle zákona. Zatím se nestalo, že by to nezabralo. Určitě není vaší povinností dohledávat konkrétní případ, ale informaci o tom, že v podobném případě došlo jinde k odlišnému posouzení bych do stížnosti uvedla.
Není to úplně to samé, ale Monika Babišová měla rodinné příjmení dávno před svatbou s Babišem, přejmenovala se taky tuším kvůli dětem.
@ruzova_pastelka moc dekuji za reakci, do odvolani uvedu ;) Matrikarka pry stopro zamitne, pokud ji pry neuvedu konkretni priklad nebo jiny "vazny" duvod. Na otazku, co je tedy vazny duvod ani ona sama nevedela, ale pry ji duvody v zadosti neprojdou, jelikoz toto jeste schvaluje kraj..
@antoinet kdybych se pry chtela prejmenovat jen na "Veronika Novak/ova", proslo by to.. ale jelikoz si chci nechat i sve rodne a pridat partnerovo (jako by to slo bez problemu u svatby), je toto problem a pry to neprojde bez uvedeni konkretniho prikladu, ze toto uz nekomu povolili..
@verupka tohle jde, ale museli byste uzavřít sňatek a dohodu o příjmení. Tam jde fakt téměř všechno.
já nevím, má kamarádka si prostě zašla na úřad a příjmení změnila ...aha, ted čtu, že chceš mít oboje příjmení...Tak to je jiná.
A co mit formalni svatbu pred starostou a dvema svedky? Jinak mi to prijde zbytecne komplikovane. Misto odbihani od certa k dablu mesic pred porodem.
Ahoj, také mě zajímá... Jak to u tebe dopadlo? 🙂
https://www.idnes.cz/revue/spolecnost/ondrej-gr... Tenhle medialne znamy pripad nestaci?