Přechod z RD na PPM u druhého dítěte

andrade
26. črc 2021

Zdravim,
prosim o radu v me konkretni situaci.
Momentalne jsem na RD do kvetna 2022, prispevek jsem jiz vycerpala. Druhe dite se ma narodit 9.10.2021.
Je potreba neco dokladat na UP nebo stacit dolozit v praci prislusne papiry pro nastup ma materskou?
Je lepsi nastoupit na PPM 6 nebo 8 tydnu pred porodem?
A jak je to s dovolenou, pry mam narok na proplaceni?

Moc diky!

Adela

malenka3
26. črc 2021

Pokud máš rodičovský příspěvek dočerpán, s úřadem práce už nemáš co dočinění. Takže v práci jenom přineseš papíry na mateřskou. Nastupuje se v rozmezí 6 až 8 týdnů před termínem porodu (tedy kterýkoliv den v tomto rozmezí, nikoli pouze 6 nebo 8 týdnů před TP). Čerpat řádnou dovolenou můžeš až po skončení mateřské dovolené, než nastoupíš na rodičovskou dovolenou, zaměstnavatel ti pak to čerpání zaplatí. Kolik dnů to nakonec bude, záleží na tom, kdy přesně budeš čerpat mateřskou. A kdy je výhodné ji nastoupit záleží opět na přesných datech v roce, nelze na to paušálně odpovědět. Jestli chceš, pošli mi termín porodu, kolik hodin týdně máte pracovní dobu (40?) a kolik přesně máte týdnů dovolené v kalendářním roce (4 týdny?), spočítám ti to. Předpokládám na základě uvedených informací, že máš pracovní poměr na dobu neurčitou.

klovalka
26. črc 2021

@malenka3 ahoj, vypadá, že se v této problematice dost vyznáš. Prosím dotaz, jak to je u třetího dítěte? Je šance také na PPM? (v případě trvání úvazku)

malenka3
26. črc 2021

@klovalka pravidla stejná jako pro druhé, pořadí dítěte na to nemá vliv. Pokud stíháš nástup do 4 let věku druhého dítěte a stále trvá ten pracovní poměr, budeš mít dokonce nárok minimálně na stejnou PPM, jako na to druhé dítě

klovalka
26. črc 2021

@malenka3 jéé, děkuju moc za ochotu!

nattt
26. črc 2021

@malenka3 ahoj 🙂 muzu se pripojit s dotazem? asi je hloupy, ale rada bych mela jasno 😀 momentalne jsem na materske, za chvili budu nastupovat na RD s prvnim ditetem, pak asi od noveho roku budu chtit pracovat na castecny uvazek (stejny zamestnavatel, stejne pracovni misto, vyjde to cca na 8tis./mes., smlouva na neurcito)...pokud bych otehotnela potom znovu a sla na materskou podruhe, narok na PPM se bude pocitat z tech 8 tis.? ...to by pak vychazelo strasne malo, neni pro to nejaky minimalni limit? diky 🙂

malenka3
26. črc 2021

@nattt pokud to bude stejná smlouva, jen nižší úvazek, až budeš nastupovat na druhou mateřskou, záleží, kdy to bude. Když to stihneš do 4 let věku prvního dítěte, na sociálku pošle účetní výměr podle 8 tisíc a to se porovná s první mateřskou a dostaneš tu, která bude vyšší (tedy tu původní). Pokud nestihneš nástup na mateřskou do 4 let věku prvního dítěte, bude se to počítat z těch 8 tisíc.

andrade
autor
27. črc 2021

@malenka3 Moc diky, konecne dobra duse ktera se vyzna! 🙂
Termin mam 9.10., smlouva presne jak rikas na dobu neurcitou, pracovni doba 40h/tydne a 4 tydny dovolene.

malenka3
27. črc 2021

@andrade píšu do zprávy, jen co to propočítám.