Ahoj holky, stal se mi pracovní úraz. Na neschopenku jsem nešla, vyřešilo se to Home officem. Chtěla jsem se zeptat, zda náhodou nevíte, zda mám i v tomto případě nárok na bolestné. A případně kdy? Zatím rehabilituju, sekretářka nic neříkala, tak nevím jestli se mám upomenout, čekat nebo neřešit. Děkuji.
Předpokládám, že v práci úraz nezapsali, protože by jim okamžitě přišla kontrola, úrazy se musí hlásit a vždy přijde kontrola. Dostala jsi HO, takže lépe zaplaceno, než kdybys marodila. Pokud máš nějaké úrazové pojištění, pak na základě lékařské zprávy dostaneš vyplacené peníze. Nevím, jaké bolestné čekáš, jako z práce? To asi těžko.
@1pomnenka V práci je pracovní úraz zapsán.
@xxx3d ano, vše je zapsáno, jen jsem se dočetla, že se vyplácí i bolestné . Tak jsem se chtěla zeptat, kdy se to řeší
Manžel řešil bolestné po ukončení PN.
Nemůžeš dle mne žádat zatím o nic, nemáš ukončenou léčbu, chodíš na rehabilitace.
Měla jsem pracovní úraz, na neschopenku jsem nešla, v tu chvíli jsem ani nevěděla, že na to mám nárok. Chodila jsem dal do práce a pak dostala peníze z firemní pojistky. Není tím bolestným myšleno tohle?
U nás se úrazy píšou, jde spíš o drobnosti, kontroly nebyly.
Nárok na bolestné máš pokud je úraz řádně zapsán. Z mojí zkušenosti byli vyplaceny úrazy vážné např. Zlomeniny, řezné rány které byly šity, vykloubeniny, většinou s pracovní neschopností. Po zaměstnavateli chtěj žádost o bolestné, tento papír předej ošetřujícímu lékaři jakmile budeš mít po léčbě ten ti výplní bodové hodnocení zranění (musí tam být i datum vyplnění a podpis), toto předej zaměstnavateli včetně lékařských zpráv a účtenek např. Za masti léky a pomůcky které souvisejí s léčbou prac. Urazu. V práci to musí posoudit a včetně vyjádření od závodního lékaře a pak dostaneš bolestné. Bacha dost to všechno trvá.
@1pomnenka To je ale úplný nesmysl. Pracuji ve velkém obchodě, cca 100 zaměstnanců, do knihy úrazů se u nás zapisují i malichernosti, protože nikdo dopředu neví, co se z toho vyvrbí, tak se to pro jistotu zapíše a chce to i vedení, aby se vše zapisovalo. Máme třeba až tři zápisy týdně, ale většinou z toho nic není, protože si dotyčný nechá dát náplast a k lékaři ani nejde. Vážnější věci s náhradou mzdy a bolestným jsou tak 4-6x do roka, o kontrolách nevím, že by kvůli tomu chodily. Třeba můj syn, který byl v té době u nás při škole zaměstnán brigádně, si nějak paleťákem přimáčknul kotník. Nemohl se na to postavit, jelo se na rentgen, cca týden chodil o berlích, asi dvakrát byl v nemocnici na kontrole, ale do školy normálně chodil, neschopenku neměl, ani práci nezameškal, protože další směnu měl až za týden. Po ukončení léčby mu lékař v nemocnici, kam chodil na kontroly, vyplnil formulář s bodovým ohodnocením úrazu, ten potom odevzdal v práci a dostal asi přes dva tisíce bolestného. To je odpověď i pro zakladatelku, ano, máš nárok na bolestné i když nejsi na neschopence. Zažádej si o něj po ukončení léčby.
@1pomnenka je rozdíl, zdaje tam hospitalizace do 5 dnů. Do této doby je to v pohodě, žádná kontrola nepřijde. Nad 5 dnů kontrola z inspektorátu přijít musí a většinou je to problém. Skoro vždy si něco najdou, i když skutečnost byla jiná. Úrazy se ale běžně hlásí, platí do Kooperativa a je na to i zákonné pojištění. Je to sice prudaa trvá to dlouho, ale doplatí nemocenskou do 100 procent + bolestné
Neschopenka není potřeba. Zaměstnavatel musí úraz uznat, tzn. vyplnit záznam o uraze a poslat to na Kooperativu. Pak se musí dodat x dokumentů a buď to pojišťovna vezme a nebo ne. Vše trvá relativně dlouho.
bolestné stanoví lékař, dle nějakých bodů, takže bych se obrátila na ošetřujícího lékaře
no a co se týká proplacení dalších věcí, jako třeba rozbitý mobil, tak to musí být nahlášeno zaměstnavateli resp. musí být úraz zapsán v knize úrazů a zaměstnavatelem uznán za pracovní, ale to asi máš, předpokládám, když se ptáš jen na to bolestné.