Práce v UK, ale rodit chci v ČR. Co všechno zařídit ?

yoona_lin20
1. srp 2024

Ahoj všichni,

Ráda bych se zeptala.Chci pobírat anglickou mateřskou v Česku a už tam zůstat (v UK budeme v lednu 5 let a v této práci kde jsem to bude přes 2 roky) Jak to bude s péčí o dítě když ještě nebudu přihlášená na zdravotním v Česku? Vím že si mám vyřídit tu evropskou kartu GHIC a ještě vyplnit formulář o tom že chci rodit v jiné zemi než v Uk. Někde jsem četla že musím na matriku do Brna s rodnýma listama že to dělají jen tam a úředně si všechno přeložit z Anglie. Tak nevím jestli když půjdeme s miminkem k doktorovi jestli ho vyšetří a mě bude stačit ta karta evropská nebo ne. A také jsem četla že si musím v nemocnici kde chci rodit zavolat aby věděli že tam budu. A jak to bude vůbec s kontrolami v Česku když budu mít ještě před porodem ? Prosím potrebuju poradit kam všude zajít (v lednu 2025 ještě se snoubencem poletíme do Česka abysme všechno zjistilo a vyřešili co se dá, on bude pracovat v UK ještě pár měsíců)

adelisss
2. srp 2024

Asi bych se zeptala přímo v nemocnici, jak řeší péči o cizince bez českého pojištění. Když jsem pracovala v zahraničí a měla jejich pojištění (EU), tak jsem byla v ČR něco jako cizinec na dovolené a některé zákroky jsem si platila jako samoplátce. Evropská kartička pojištěnce z jiné země mě opravňovala k čerpání nezbytné zdravotní péče.
V ČR jsem navíc kdysi pracovala s cizinci. A manželky zaměstnanců, které byly doma a neměly české pojištění, si pokud porody vím platily hotově jako samoplátci (tam to bylo i pojištění mimo EU). Ale podmínky se mohly už od těch dob nějak změnit.

adelisss
2. srp 2024

Tady je video o porodu jako samoplátce, ale třeba najdeš něco aktuálnějšího:

https://www.youtube.com/watch?v=X4dQ8zUx-aI
adelisss
2. srp 2024

Můžeš si v UK sjednat cestovní pojištění, ale je dost otázka, jestli by ti uhradili porod v zahraničí v termínu (vlastně plánovaný - ne akutní).
https://www.srovnejto.cz/cestovni-pojisteni-v-t...

barmil
2. srp 2024

@yoona_lin20 jako tahle vyčůranost nemá chybu. Rodit doma zadarmo, když tu neplatíš soc, zdrav a daně? Ne, to fakt nejde. Británie není v EU, takže tady pojištění nemáš a musela by sis ho začít platit jako samoplátce, abys měla nárok na kontroly v těhotenství, porod atd. Jinak Ti vše nemocnice vyúčtuje na fakturu a bude po Tobě vymáhat jako dlužnou částku a za porod to jsou desetitisíce.

reeeza
2. srp 2024

Pokud budeš rodit v termínu, nejedná se o akutní zdravotní péči. EHIC je pouze pro urgentní případy zdravotní péče. Takže porod v termínu by ti nepokryla, stejně tak předporodní i poporodní péči. Vše si budeš muset hradit jako samoplátce.
Sama žiju v zahraničí a z tohoto důvodu jsem se rozhodla kdyžtak rodit v zahraničí, ne v ČR. Navíc partnera nechci vyčlenit už takhle v začátcích.

elesse
2. srp 2024

@barmil zas takove desetitisice ne, vc. Hospitalizace je to asi 20 tis vc screeningu

yoona_lin20
autor
2. srp 2024

Ještě jsem zapomněla tam napsat že, jak bych chtěla rodit v Česku(nějak v 7 měsíci těhotenství) tak už se do UK vracet nebudu, a až mi skončí mateřská tak dám v práci výpověď a přihlásím se na zdravotním v Česku i s miminkem. Měla bych pravděpodobně rodit někdy březen/duben.Tady v UK jen vyplním formulář že chci rodit v EU, a kde přesně.

yoona_lin20
autor
2. srp 2024

No snoubenec se vrátí do Česka v červnu na stálo, takže moc dlouho od sebe nebudeme. Hlavně přiletí až budu rodit.

barmil
2. srp 2024

@elesse přirozený porod, bez dítěte v inkubátoru. Císař, jip, a bavíme se o jiné částce.

reeeza
2. srp 2024

@yoona_lin20 To chápu. U nás se běžně musí pro ty peníze na úřad/poštu týdně. Já třeba abych mohla zahraniční pobírat mateřskou v ČR, musela bych jim uvézt důvody, proč se budu zdržovat v zahraničí a vůbec by mi ji nemuseli schválit...Ty to tak nemáš?

elesse
2. srp 2024

@barmil no jasně, jen že základ tolik není

sorboni30
2. srp 2024

@barmil přesně..mám aplikaci Moje VZP a videla jsem co vše stala rychlá, předčasně narozená malá na JIP, atd atd..no částky mazec a to se šplhalo hodně vysoko 👍
Člověk může plánovat co chce, já plánovala rodit ve 40tt a malá se narodila ve 28tt

ele_nka
2. srp 2024

@yoona_lin20 a nebylo by jednodušší si začít v ČR platit zdravotní pojištění, když chceš využívat zdravotní péče?