Práce v ČR, porod v zahraničí - ohrozí to PPM a RP?

anna159
12. led 2015

Ahoj vsem! pridavam jedno tema, ktere jsem tady jeste nenasla. Pracuji normalne v CR a koncem dubna se chystam na materskou. Premyslime s manzelem, ze rodit budu v zahranici - Italii ( manzel je Ital). Na materskou mam narok a budu ji pred porodem normalne pobirat (8 tydnu), potom porodim v It. a po porodu bych se chtela asi do mesice, dvou vratit do CR a byt tady. Pres matriku v Brne vyridim rodny list , trvaly pobyt atd. Jen chci vedet, muze to nejak ohrozit me pobirani materske a nasledne rodicovske?? cesky rodny list budu mit za zhruba 4-5 mesicu od narozeni ditete. CR vlastne nebude o narozeni ditete nic vedet. Muze mi to nejak ublizit? Vim,ze spousta zen chce rodit napr.v Belgii kvuli lepsim sluzbam, nevite, jak ty to resi? diky za odpovedi 🙂 . ( co se tyce proplaceni porodu a pojisteni v It. tato informace me nezajima)

tarra27
12. led 2015

@anna159 tak to mě taky zajímá..... 🙂 ale mslím si, že když je to v rámci EU tak by to jít mělo....asi doložíš rodný list z Italie přeložen do čestiny, ale nevím...to mě napadlo.....

v závěru ale každá žena má právo vybrat si porodnici, kde chce rodit.....takže by to jít určitě mělo.

andreakusa
13. led 2015

Ahoj Anno, tak ja byt tebou tak to, ze chces rodit v zahranici nikde nerikam. Jela bych do Italie, tam bych rekla manzelovi at se mnou skoci k lekari, ktery ti bude ochtny vystavit papir, na kterem bude napsano, ze ti ze zdravotnich duvodu nedoporucuji navrat do Ceska... Tim by si byla kryta pro ten pripad, ze by se v tom nejaky ten cesky urednik zacal stourat.. Nejsem si totiz jista, jestli nahodou jako obcan Cr nemusis nahlasit na ceske ambasade v Italii narozeni potomka.. Ja totiz ziji v Irsku a tady se to na ambasade hlasit musi... Jsi obcan Cr a je to tva povinnost.. Jinak jen pro zajimavost, ja jsem byla v obdobne situaci jako ty, jen s tim rozdilem, ze ja jsem chtela rodit v Cesku ( z duvodu lepsi zdravotni pece). porodila jsem a jeste par mesicu jsem v Cr zustala, pak jsem se vratila do Irska a ted uz vesele pracuji 😉. Mej se fajn A.