Ahoj vsem! pridavam jedno tema, ktere jsem tady jeste nenasla. Pracuji normalne v CR a koncem dubna se chystam na materskou. Premyslime s manzelem, ze rodit budu v zahranici - Italii ( manzel je Ital). Na materskou mam narok a budu ji pred porodem normalne pobirat (8 tydnu), potom porodim v It. a po porodu bych se chtela asi do mesice, dvou vratit do CR a byt tady. Pres matriku v Brne vyridim rodny list , trvaly pobyt atd. Jen chci vedet, muze to nejak ohrozit me pobirani materske a nasledne rodicovske?? cesky rodny list budu mit za zhruba 4-5 mesicu od narozeni ditete. CR vlastne nebude o narozeni ditete nic vedet. Muze mi to nejak ublizit? Vim,ze spousta zen chce rodit napr.v Belgii kvuli lepsim sluzbam, nevite, jak ty to resi? diky za odpovedi 🙂 . ( co se tyce proplaceni porodu a pojisteni v It. tato informace me nezajima)
Ahoj Anno, tak ja byt tebou tak to, ze chces rodit v zahranici nikde nerikam. Jela bych do Italie, tam bych rekla manzelovi at se mnou skoci k lekari, ktery ti bude ochtny vystavit papir, na kterem bude napsano, ze ti ze zdravotnich duvodu nedoporucuji navrat do Ceska... Tim by si byla kryta pro ten pripad, ze by se v tom nejaky ten cesky urednik zacal stourat.. Nejsem si totiz jista, jestli nahodou jako obcan Cr nemusis nahlasit na ceske ambasade v Italii narozeni potomka.. Ja totiz ziji v Irsku a tady se to na ambasade hlasit musi... Jsi obcan Cr a je to tva povinnost.. Jinak jen pro zajimavost, ja jsem byla v obdobne situaci jako ty, jen s tim rozdilem, ze ja jsem chtela rodit v Cesku ( z duvodu lepsi zdravotni pece). porodila jsem a jeste par mesicu jsem v Cr zustala, pak jsem se vratila do Irska a ted uz vesele pracuji 😉. Mej se fajn A.
@anna159 tak to mě taky zajímá..... 🙂 ale mslím si, že když je to v rámci EU tak by to jít mělo....asi doložíš rodný list z Italie přeložen do čestiny, ale nevím...to mě napadlo.....
v závěru ale každá žena má právo vybrat si porodnici, kde chce rodit.....takže by to jít určitě mělo.