Po svatbě, jak se podepisovat? Doklady dostanu za 3 měs.

sachiko
10. srp 2016

Ahojte,

jsem slovenka a v sobotu jsem se vdala s cechem. Ted musim na slovensku ambasadu do Prahy, kde musim pozadat o zapis do slovenskej matriky, aby me udelali slovensky sobasny list. To bude trvat cca 2 mesice a teprve pak muzu pozadat o nove doklady (pas) na nove jmeno- po manzelovi. Pro me to znamena, ze doklady na nove jmeno budu mit cca za 3 mesice. Jak se ted podepisovat? Na stare jmeno, nebo na nove? V dokladech mam stare ale mam oddaci list 🙂 Jsem z toho zmatena. Jak s uradama, to budu muset taky cekat, az budu mit nove doklady, abych uvedla muj novy rodiny stav i prijmeni? Mate nejaka zkusenosti?
Dekuji

ala1979
10. srp 2016

Ahoj, ja jsem se podepisovala starym jmenem az do doby,kdy mi prisli nove doklady a teprve potom jsem se podepisovala novym jmenem.Kdyz se nekdo ptal,tak jsem rekla ze jsem vdana,ale doklady se vyrizuji.Nikde nebyl problem,bylo to pred 6 lety.

nutricnihodnota
10. srp 2016

@sachiko Já jsem se podepisovala od začátku novým jménem. Máš ho přeci napsaný, na tom zelenym lístku a ustřiženej roh občanky pro zneplatnění. Však ses do oddací knihy podepisovala, novým jménem, takže tvoje starý jméno už není tvoje jméno.

lenkaluk
10. srp 2016

@sachiko souhlas s @nutricnihodnota. Od svatby pouzivej nove jmeno.

mr_falko
10. srp 2016

pouzivam hned od svatby nove jmeno...akorat ten podpis mi jestemoc nejde...

sachiko
autor
11. srp 2016

@nutricnihodnota Jenze ja nemam obacnku, protoze tadymam trvaly pobyt, takze mi zustal slovnsky pas + trvaly pobyt. Tym adem zadny zeleny papir nemam, jen oddaci list a ted musim ekat cca mesic, kym budu mit slovensky oddaci list a pak teprve zazadat o novy pas s novym jmenem :( tzn. dalsi 3 tydny

nutricnihodnota
11. srp 2016

@sachiko Na tom nesejde. Oddací list bohatě stačí. Prostě už máš jiný jméno, tak nemůžeš logicky používat to starý.

myjusiatko
11. srp 2016

Ahoj, ako kde. Na uradoch, bankach a pod, kym som nemala nove doklady, som sa podpisovala starym. Na napr karticke do DMka, tesca a pod, som si meno zmenila hned. 🙂 Takze ofiko sa podpisuj starym. Novym az ked budes mat obcianku.

jipe
11. srp 2016

novým - tak jak se aktuálně jmenuješ. Jako doklad ber starý pas a oddací list

anetadr
11. srp 2016

Já nejsem odborník, takže zde nebudu nic psát jako že to vím, jen bych z naprosto laického rozumu řekla, že pokud se jmenuješ teď nějak, mohlo by být až nezákonné podepisovat se starým jménem. Např. smlouvy by mohly být později prohlášené za neplatné apod. Teď se jmenuješ novým jménem a podpisem "postaru" vlastně lžeš (nemyslím to ve zlém - jen si myslím, že by to tak mohlo být chápáno). Na slovenské matrice bude zaznamenán datum sňatku a kdyby se někdy někdo v tomto dopodrobna hrabal, dle mého laického rozumu bys mohla mít ze "starého" podpisu vcelku problém.

bartovka83
11. srp 2016

Ja bych se podepisovala novým a pro klid, když tedy jiný doklad zatím nemáte s sebou nosila kopii oddaciho listu.

kattyd
11. srp 2016

Ahoj, podepisuj se už novým jménem. Ja měla stejnou situaci, svatba v záři a doklady vyřízené až v prosinci. Jako naschvál týden po svatbě jsem doplatila leasing na auto a sla jsem přepisovat papíry. Říkala jsem si ze kdyz ještě nemám nové doklady, tak vše vyplnim ještě se starým příjmením. Tak jsem do formulářů vyplnila a odevzdala, a jak jsem se divila kdyz mi úřednice dávala technicak a v něm me nové příjmení. Říkala ze to mají v databází a ze i kdyz ještě nemám nové doklady, určitě už mám vsude používat nové příjmení.

olga_
11. srp 2016

Rozhodně novým. Nikoho např. v bance a na úřadech nezajímá, kdy ti formálně vydají občanku. Podpisem při obřadu přijímáš nové jméno. Tam podepisuješ první dokument s tímto novým jménem a všechny ostatní dokumenty ho následně ponesou také. Nosila bych s sebou kopii oddacího listu.

starbucks
11. srp 2016

jsem vdaná od pátku a podepisuji se novým přijmením (pokud se teda nezapomenu). Jsem přece už úředně pod novým, tak nevím proč tam plést staré.

myjusiatko
11. srp 2016

@starbucks pretoze @sachiko je slovenka a kym bude mat novy OP, trva to aj tri mesiace. Nema ziadny doklad, okrem oddacieho listu, ze sa vola inak. Nema prestrihnutu obcanku. M normalne platny slovensky OP. Takze ja som proste na uradoch este nejaku dobu pouzivala svoje meno zaslobodna a az ked som z ambasady dostala novy OP, zmenila som si v bankach a pod meno. Skor mi to nikto urobit nechcel, vsade potrebovali novy OP.

olga_
11. srp 2016

@myjusiatko Ale to, že některé úřední úkony nelze provádět bez OP, znamená pouze to, že je třeba počkat na vydání nového, kde je nové jméno. Je to prostě formalita. Nic víc, nic míň. Nic to nemění na skutečnosti, že po svatbě bylo přijato nové jméno.
A pokud není jiný doklad než oddací list, je právě tento doklad tím nejdůležitějším, který v tuto chvíli má.
Na něm jsou totiž nejaktuálnější úředně platné informace.

kattyd
11. srp 2016

@myjusiatko taky jsem Slovenka a na úřadě mi bylo řečeno ze po svatbě mám používat nové příjmení i kdyz ještě nemám nové doklady.

myjusiatko
12. srp 2016

Holky, vydavala som sa minuly rok a pisem ako som to robila. 🙂 dokonca som na povodne meno aj letela s este starym pasom. Lebo sme nevedeli, ci do tej doby uz budem mat obciansky.

olga_
12. srp 2016

@myjusiatko Na starý pas se může po svatbě cestovat ještě 3 měsíce. Alespoň podle zákonů ČR:

http://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/vyro...

myjusiatko
12. srp 2016

@olga_ ano, ja som cestovala 4.

ninive211
12. srp 2016

Logicky bych používala nové příjmení. jak už bylo řečeno, svatebním obřadem a podpisem před zraky úřední osoby přijímáš nové jméno a staré už jakoby "neexistuje". To, že formálně máš ještě starou OP a nová se teprve vyřizuje, to stejné slovenský oddací list, na tom nic nemění, od data svatby se jmenuješ novým jménem a používala bych pouze toto. Jako doklad slouží právě oddací list vydaný v ČR.

olga_
12. srp 2016

@myjusiatko Kdyby vás chytli, mohl by to být problém. Ale do toho s tím člověk už asi jde.

myjusiatko
12. srp 2016

@olga_ overovala som to s policiou na letisku a nikto na to nema ako prist, ze je pas v podstate neplatny. A ziadny doklad na nove meno som proste nemala.

olga_
12. srp 2016

@myjusiatko To je fakt, když se v tom nikdo při běžné kontrole moc nešťourá, tak na to přijít nejde. Ale košér to není.

sachiko
autor
12. srp 2016

tak vam vsetkym dakujem za odpovedi. Moc jste pomohly 🙂 Budu pouzivat nove jmeno a udelam jsi kopii oddaciho list. Kdo s tim bude mit prolem, tak mam stale doklady na stare jmeno. Je pravda, ze jsem uredne podepsala a zvala nove prijmeni, tak oficialne jsem Straková 🙂