PN - změna vycházek. Jak takovou situaci řešit?

monicka9
18. pro 2024

Zdravím,
chci se zeptat. Jsem na nemocenský a s přítelem chceme jeden den o svátcích jet za rodinou do Prahy, není to na celý den, tak jestli lze změnit doba vycházek. Mně dr. řekla, že ji mám nahlásit adresu v Praze, ale jak říkám, odpoledne zase pojedeme domů. Tak jak tuto situaci řešit.

rezina96
18. pro 2024

Řekla bych, ať ti změní vycházky, dle toho, jak potřebuješ ty. Nebo, ať ti napíše časy, kdy a na jaké adrese budeš.

zuzkasim
18. pro 2024

Já mám obavy, že to takhle nejde. Že sice změnit čas vycházek lze, ale maximálně to dohromady může být jen ten určitý počet hodin (už si nepamatuju jestli 4 za den?), což nevím, jestli výlet stihnete. Já takhle neschopenku raději ukončila, protože bych se za rodinou vůbec nedostala.

j.a.n.i
18. pro 2024

Maximum je 6 hodin s doktor neni povinen menit ani adresu ani casy dle přání.

ninive211
18. pro 2024

@j.a.n.i Na druhou stranu, na Boží hod fakt nikdo ze sociálky nebude kontrolovat, zda se v době nemocenské nacházíš doma. A normální doktor to na ty svátky prostě změní ten pobyt (nebo čas vycházek) a problémy s tím dělat nebude. A kór jestli je na nemocenský třeba v těhotenství... I doktoři jsou taky lidi. I úředníci, fakt budou mít všichni jiný starosti, než zrovna o Vánocích kontrolovat nějakou maminu, zda opravdu leží v posteli a někde si netrajdá.

1pomnenka
18. pro 2024

Není nutné před porodem jezdit do Prahy, rodina může přijet za vámi. Když na to máš nervy, tak to riskni a jeď.

kakba
18. pro 2024

Tak jsi na nemocenske, takze jsi nemocna. Nemas co jezdit po rodine. At si rodina prijede za tebou.

monicka9
autor
18. pro 2024

@ninive211 Já si také myslím, že kontrola o svátcích nepřijde a že bych ani nic nemusela měnit, co se týče vycházek a nechat to tak, ale člověk nikdy neví. Jsem v ochranný lhůtě a zbývá mi do nástupu na mateřskou už jen měsíc, tak si to nechci komplikovat 🤷‍♀️

ahyt
18. pro 2024

Nahlasit lekari a ten muze na 1 konkretni den zmenit misto pobytu,pokud to samozrejme zdravotni stav dovoli.Jsou Vanoce,svatky klidu,miru,nejkrasnejsi v roce🎄,takze urcita benevolence je na miste. A jinak to opravdu jde.😊

monicka9
autor
18. pro 2024

@kakba Ano na nemocenské jsem z důvodu zvýšeného rizika potratu od začátku těhu, měla jsem náročnou práci a smlouvu na dobu určitou, takže teď ještě v ochranný lhůtě. Ale vše se daří a nevidím důvod proč bych nemohla jet
i někam já kór na Vánoce a na jeden jediný den. Doma jsem pořád a dodržuju vycházky, ale někdy si přijdu jak ve vězení😆.

kakba
18. pro 2024

@ahyt jaka benevolence? Je jedno jestli jsou nebo nejsou Vanoce. Kdyz je nekdo na neschopence tak je proste na neschopence a je jedno kvuli cemu. Prave to si myslim opak, ze si vsichni budou myslet, ze nikdo chodit nebude a opak muze byt pravdou. A je rozdil byt na neschopence a JEN na neschopence. Vidim to v praci dnes a denne a uplne me to sere, ze se to vydavaji jen na dobre slovo, protoze si doktor nelajzne, ze se neco stane.🤦‍♀️

alice180
18. pro 2024

No hele já tomuhle nerozumím. Sama jsem v těhotenství byla neschopence kvůli riziku předčasnému porodu (nakonec i byl ). Prostě se ty návštěvy přizpůsobili mne. Jestli chceš s prominutim trajdat po návštěvach tak jeď. Buď to riskni, protože ta kontrola taky bude určitě mít Vánoce (všichni víme, že nemusí) anebo můžeš zkusit změnu u doktora, ale za mě to není důvod ke změně času vycházek tedy.

alca192
18. pro 2024

Já bych jela s riskla to😁 ale ja vychazky zrovna nedodrzovala a za obě nemocenske co jsem měla, nikdo nepřišel. Ale náhoda je blbec. To si musí každý sám říct jestli mu to za to stojí.

glimmer
18. pro 2024

já byla na neschopence nejdéle asi 3 měsíce (bylo to přes léto). Když jsem potřebovala tak mi doktor změnil místo pobytu. Využila jsem to asi 2x ... ale pozor i když ti změní adresu pobytu tak pořád platí to časové rozpětí vycházek. Tak mi to alespoň tenkrát říkal doktor.

veroniquecz
18. pro 2024

@glimmer ano, přesně tak. Změní se místo, ale vycházky se musí dodržet.

moudivlacek
18. pro 2024

@glimmer to jo, ale jestli jsem to pochopila tady jde o dopo a odpo zas doma, kvůli tomu to podle mě nikdo měnit nebude, nevím no .... změnu chápu, když se někdo přesune třeba na víkend, týden k rodičům, protože manžel třeba služebka, takto buď to risknout a nebo smůla, v rizikovým předpokládám nemocenskou ukončovat nebude

emillyhk
18. pro 2024

Taky jsem byla o Vánocích jako těhotná v PN. Já teda kvůli silným nevolnostem, opravdu jsem neměla energii někde trajdat. Ale o vánocích jsem se chtěla s rodinou vidět, autem teda cesta maximálně na 30 minut, takže mě manžel naložil a jeli jsme v době vycházek. Úplně na pohodu jsme se stihli vrátit. Z představy že bych měla dělat hostitelku u nás mě jímala hrůza, to bylo snazší dojet k rodině, tam "hodit nohy nahoru" a zase domů.
Ale podle mě by lékař neměl mít problém s úpravou času vycházek, ne na jeden den, ale třeba na dva týdny 🤷‍♀️

ahyt
18. pro 2024

@kakba ja jako prakticka lekarka mam na to jinej nazor .A ne, nejsem ta,ktera vydava neschopenky jen tak pro nic za nic.Spis naopak jsem povestna dosti velkou tvrdosti.Ale i v me praci je potreba brat v uvahu urcite situace,kdy je vhodna i urcita benevolence.Spravneho lekare nedela pouze jen striktni drzeni se urcitych predpisu ,ukazovani sve nadvlady nad pacientem,ale i pouzivani zdraveho rozumu.

michaela666
19. pro 2024

@ninive211 Z vlastní zkušenosti, oni nemají v papírech s čím marodíš. Nezávisle na sobě se obě moje kontroly v těhotenství shodly na tom, že kdyby věděly že jsem na PN v těhotenství tak by ani nepřišly.
Dostanou seznam lidí, které mají navštívit a diagnózu zjistí buď na místě, pokud jim to ty řekneš ( uvidí) nebo to ani neví.

michaela666
19. pro 2024

@monicka9 Nebylo by nejjednodušší jet na návštěvu v době vycházek? Jestli máš 6 hodin tak by se to v pohodě dalo stihnout i odpoledne. Určitě by ti rodina vyšla vstříc, ať se nemusíš zbytečně stresovat. Nebo si změnit místo pobytu na 1 den a zůstat tam celou dobu.
Já si takhle měnila během těhotenství místo pobytu dvakrát a doktorka neměla problém. Fakt bych neriskovala ani o Vánocích, že kontrola nepřijde.

Pokud dostanou udání ( to musí prověřit) na někoho kdo nedodržuje vycházky nebo další pravidla PN , tak rovnou kontrolují i další lidi v blízkém okolí.

kakba
19. pro 2024

@ahyt v poradku, pak pochop i me jakozto zamestnavatele.

ninive211
19. pro 2024

@michaela666 Stejně si myslím, že na 99,9 % prostě na Boží hod nikfo chodit nebude. Kdo chodí na na kontroly? Úředníci? Už vidím, že za ten jejich plat, co za to mají, by chtěli o Vánocích řešit pochůzky. Jó, kdyby to bylo mezi svátky, všední den, to je něco jiného, ale Boží hod? Pro křesťany největší svátky v roce (po Velkém pátku), všichni chtějí být s rodinou....fakt si nemyslím, že někdo bude chodit. Já osobně být na místě tazatelky, tak to normálně risknu a v maximální možné míře se budu snažit tu návštěvu si odbýt v době stanovených vycházek.
Jinak souhlasím s tím, že naopak přijímat návštěvy a dělat hostitelku může být náročnější, než na návštěvu přijet a nechat se obskakovat...Takže pokud zdravotní stav dovolí cestu autem, tak bych normálně jela.

alice180
19. pro 2024

@ninive211 tak je to snad i o ty rodině ne, jak se chová. Za mnou když přijeli tak nikdo obskakovat ode mě jakožto těhotné nechtěl. Partner jim udělal kafe a pití, nasypal brambůrky, oříšky a dali jsme jim cukroví. Přijeli na návštěvu, abychom se viděli a ne do restaurace s obsluhou na nejvyšší úrovni.

j.a.n.i
19. pro 2024

@ninive211 Slušná návštěva priveze neco ke kafi a udelat kafe zvladne snad i tehule.

ninive211
19. pro 2024

@j.a.n.i Tak o vánocích "něco ke kafi" většinou není třeba vozit, protože (skoro) každá hospodyňka má napečené to svoje, které chce nabádnout. Pravda v případě těhule na PN asi toho "svého" cukroví mít moc nemusí, tak návštěva by nejspíš po domluvě dovezla.
Ono je to bohužel většinou tak nějak zažité, že "mladí" jezdí na Vánoce k rodičům, ne naopak, zejména pokud je více sourozenců, že ti se pak setkají v určitý den všichni u těch rodičů. To samozřejmě neznamená, že si to každý nemůže zařídit podle svého, ale prostě jen chápu, že někdo chce o svátcích jet za rodinou, místo aby rodina přijela za nimi (důvody mohou být různé, krom výše uvedeného)

bessinka
19. pro 2024

@monicka9 já jsem na neschopence po meningitidě od 1.9.a vycházky mám ráno od 7 do 8 a odpo od 14 do 19h.taky se na Moravu za rodinou nedostanu.bohužel.Já to dodržuju na minuty,bojim se to porušit.taky už mi z toho "hrabe".

veruuu_kubesovic
19. pro 2024

@monicka9 můžeš si připadat jako ve vězení, ptz jsi doma na nemocenske z nějakého důvodu 🤔 když ty důvody pominuly, nech se uschopnit a běž do práce, jak prosté...
Ale že jsou Vánoce a ty chceš jet na výlet za rodinou?Těch Vánoc ještě bude, ale těhotná jsi jen teď...

ele_nka
20. pro 2024

Už je to pár let, ale nám přišla kontrola na tátu dokonce i na Štědrý den, takže s tím, že o svátcích nechodí bych 100% nepočítala.

moudivlacek
20. pro 2024

@ele_nka já jim nechtěla brát iluze, ale je to práce jako jakákoli jiná, taky mám ve svém okolí případy návštěv kontrolorů o svátcích

ele_nka
20. pro 2024

@moudivlacek my na to v rodině máme vůbec štěstí. Na mě v těhu přišli hned 2x z toho jednou o víkendu. 😃

fifinka2020
20. pro 2024

@alice180 já teda nevím,ale jet během svátku na jeden necelý den za rodinou bych hned neoznacila jako "trajdat o svatcich". Jasně,budou tady 2 tábory- ty co by ty na neschopence nejraději viděli doma a nehybat se, protože kdyz to chtely, tak at si to vyzerou", a pak druhý,který je k tomu benevolentni... jejda,trochu empatie a soucitu přeci 🙏. To,že někdo dělá těžkou práci a je kvůli tomu na neschopence,ještě řeči neznamená,že se nemůže vidět s rodinou...ostatně kdyby byl nějaký problém a miminku se něco stalo, odnese to nejvíc právě ten dotycny