Platba u lékaře - prevence. Je to normální postup?

29. srp 2023

Včera byli moji rodiče na kožním, kam každý rok pravidelně chodí na preventivní kontrolu mateřských znamínek. Vždy normální průběh, doktorka má smlouvu s pojišťovnou, není to žádný soukromák. Nyní to vypadalo zase na normální průběh, sestra si od rodičů vzala kartičku pojišťovny, klasika. Ale při odchodu doktorka požadovala od každého 500 korun s tím, že jim dá papír, se kterým si mají dojít na zdravotní pojišťovnu pokud to chtějí proplatit, ale že spousta lidí na to kašle a neřeší to. Jenže moji rodiče jsou důchodci a tisícovka jsou pro ně velké peníze. Tak na pojišťovně byli, a že jim do měsíce peníze přijdou. A teď moje otázka, je to normální? Nikdy jsme se s tím u žádného lékaře nesetkali, a mám docela obavu teď někam jít. Co by se dělo kdyby člověk ty peníze prostě neměl?

kakba
29. srp 2023

A ja si myslela, ze je narok na preventivni prohlidku 1x za 2 roky. A zda byli po roce tak jednu si musi hradit. Stejne jako u zubare. Preventivne uz jen 1x za rok.

majaveja
29. srp 2023

Kontrolu kožních znamenek dermatoskopem má myslím každá pojišťovna nastavenou jinak. Některé to proplácí rovnou doktorovi a někde dostaneš to potvrzení, které pošleš na pojišťovnu. Každá pojišťovna proplácí jinou částku, moje myslím 400 Kč.

1772
29. srp 2023

Dermatologické vyšetření není v rámci preventivních prohlídek hrazených pojišťovnou. Ale výši platby by lékařka měla říct před vyšetřením.

betelgeuzz
30. srp 2023

Já to zažila naopak, šla jsem na kožní, čekala jsem, že budu platit a pak si to dám proplatit na VZP, ale neplatila jsem nic, že to jde na pojišťovnu přímo. Asi jak který doktor. To byli vždy u stejného? Blbý je, že je na to neupozornili předem, že se to platí.

autor
30. srp 2023

@betelgeuzz Ano u stejného.

ireniq
30. srp 2023

V květnu jsem byla na kontrole znamének, taky jsem čekala, že budu platit, protože jsem si to vyžádala "sama od sebe", bez doporučení praktika, a neplatila. Jsem pojišťovna 211, ale na platbu jsem se ptala už při tel.objednání a řekli mi, že platit na místě nic nebudu, i když ještě nevěděli, jakou ZP mám...

konidana
30. srp 2023

sice né na kožním, ale setkala jsem se s tím u zubaře, že mi neřekl kolik cca budu platit. Prostě si to asi mám pamatovat a hlídat si sama, že měnili ceník🙄. Prostě na to ten zubař dlabe a myslí si že to každý ví, nechce se mu pokaždé každému něco vysvětlovat. Taky jsem ty peníze neměla, počítala jsem s poloviční částkou. Dostala jsem fakturu se splatností 14 dní. Ale já jim rovnou řekla, že mne neupozornili předem a že jim ten doplatek (asi 4 tisíce) zaplatím až příště, takže třeba za půl roku. Je to měsíc a zatím po mne nic nevymáhaj

1772
30. srp 2023

U nás na kožním je to tak, že jednou do roka je vyšetření zdarma a po půl roce dělají takovou důkladnější srovnávací kontrolu přístrojem a fotkou( neodborný výraz) za poplatek. Doporučuje se to hlavně lidem s rizikovým nálezem, není to běžné u všech.

lenicka134
30. srp 2023

Záleží čím jim doktor znaménka kontroloval. Pokud proběhla kontrola tím klasickým ručním dermatoskopem tak to proplácí pojišťovna. Pokud byla kontrola provedena digitálním dermatoskopem tak to si pacient platí sám.

lenkalubina
30. srp 2023

Taky to tak máme. Zkontroluje,zaplatím,dostanu lístek,který mi pojišťovna proplati😉