Plat -koronavirus. Je zde nějaký právník?

marketka_m
16. bře 2020

prosim je zde nejaky pravnik?manzelovi sdelili ze firma nebude mit tolik prace..manzel dela import do CR..a nebude potreba denne tolik lidi na place..takze budto si vzit dovolenou..nebo daji 60 procent mzdy..neni to vsak prekazka na strane zamestnavatale?nenalezi 100 procent mzdy? prosim nepiste vy co se DOMNIVATE..jde mi o pravdive info ne domnenky

anniej
16. bře 2020

Právník ještě nejsem, ale budu se snažit odpovědět. Zaměstnancům zařízení, která jsou uzavřená, náleží náhrady mzdy/platu ve výši průměrného platu (dle zákoníku práce, jedná se o jinou překážku na straně zaměstnavatele). Pokud se pracuje z domova, náleží 100%, jinak je to 60%. Nebo může zaměstnavatel nařídit dovolenou, která je placená.

lenoulinkaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
teeerez
16. bře 2020

zamestnavatel manzela informoval v souladu se zakony

marketka_m
autor
16. bře 2020

hmmm tak ne z vlastní vůle budeme mít nižší příjem a nikoho to nezajimá, zda budeme mít za co zaplatit učty jo??? to je super... takže 60 procent je v pohodě?
ale dovolenou mi nařídit může písemně přece a to 14 dní do předu ne? někde jsem to četla

marketka_m
autor
16. bře 2020

@lenoulinkaa to co jsi poslala je o karanténě, a v té manžel není

marketka_m
autor
16. bře 2020

@anniej díky, já nějak nechápu proč bych měla mít nižší plat, když mám smlouvu, chci pracovat ale zaměstnavatel mi nedává práci.. tak to je také jiná překážka ne? nevím .. nerozumím těm zasadám...

ahyt
16. bře 2020

@marketka_m S dovolenou by to melo byt jak pisete.Ale ted nastala situace akutni, takze 14 dni je scifi.On chtel naopak v pripade dovolene , aby mel manzel slušnou mzdu.Jinak holt doma pouze za 60%.Dal na vyber bud dovolená nebo 60%. Chapu to, hodne neprijemne, ale situace zamestnavatele donutila 😥

hezz17
16. bře 2020

@marketka_m a teď si vem jak to má zaměstnavatel. Taky nemá příjem ale výdaje ma pořád prakticky stejné. 60% je kompromis. Taky by se po přehnaně pondělí nemusel mít kam vracet.

marketka_m
autor
16. bře 2020

@ahyt to je hodně drsné.. pro některé rodiny si myslím existenční situace..

marketka_m
autor
16. bře 2020

@hezz17 jo jo, chápu.. jako obě strany to nemají jednoduché...

anniej
16. bře 2020

@marketka_m Já Ti rozumím, bohužel i tyto výjimečné situace jsou ošetřené v zákoníku práce a bohužel je to tak dané... Pro všechny je to teď krize, i pro podnikatele. Co jsem se tak dozvěděla, hodně zaměstnavatelů se to snaží nějak obejít - nemocenská, dovolená... Situace je na ho.no, o tom žádná 😬 Ale to dáme 💪🏻

marketka_m
autor
16. bře 2020

@anniej tak nemocenská je vlastně stejně placená jako těch 60 procent, akorát jenom dva týdny zaměstnavatel zbytek sociálka že?

asinehri
16. bře 2020

@marketka_m myslim ze je mnohem víc lidí, kteří nevydělávají teď ani korunu i když pracovat chtějí...ti by z 60 procent skakali radostí

anniej
16. bře 2020

@marketka_m Jojo, přesně tak. Kamarád to teď tak má ve firmě, mohl by pobírat 100%, jenže šéf jim rozdal nemocenskou, aby jim těch 100% neplatil 🤣
@asinehri souhlasím. Podnikám, nemít našetřeno, tak jsem pěkně v hajzlu 😂 Brala bych i “blbejch” 10k měsíčně 🤷🏻‍♀️

marketka_m
autor
16. bře 2020

@anniej jo jo já chápu.. i těch 10 tisíc je fajn,, je to tak.. jenom věřím že lidem kole mně to nezpůsobí problémy s exekucemi atd.. my jsme vpohodě... relativně..

anniej
16. bře 2020

@marketka_m Pokud jde o nějaké závazky, placení nájmů, hypoték a úvěrů, banky (asi ale ne každá) jsou ochotné posunout různé splátky až o 3 měsíce.
U těch nájmů to pak záleží na pronajímateli, ale spousta z nich jsou teď shovívaví.

marketka_m
autor
16. bře 2020

@anniej tak pak už jenom věřit že to bude do 3 měsícu fuč.

orisek56
16. bře 2020

Jenom aby ten odklad pak nenarazili i s penalem... ja tomu mpc neverim

marketka_m
autor
16. bře 2020

@orisek56 Vašemu příspěvku ted nerozumím....

orisek56
16. bře 2020

@marketka_m to neres, to jsou jen moje oblibene uvahy co asi bude, az bude....

marketka_m
autor
16. bře 2020

@orisek56 jo já vím že co by kdyby.. ale jak jsi to myslela? nenarazili i s penalem?

orisek56
16. bře 2020

@marketka_m no... Ze ja nejsem moc duverujici systemu v tomhle smyslu. Ze by, se mohlo stat, ze 3 mesice daji tedka oraz a pak treba budpu chtit ty, splatky hned najednou, nebo s nejakym penalem za odklad, nebo co ja vim. Vis co, muj muz je zivnostnik a po tech vlada slapala doted hodne, takze jsem k temto "ulevam" asi prirozene skepticka a vymyslim teorie.

marketka_m
autor
16. bře 2020

@orisek56 jo jo.. já taky těžce si říkám, že vždy na všem je trochu pravdy.. takže vubec bych se nedivila, kdyby se nějaké rodiny tímto způsobem dostaly do větších sraček...

orisek56
16. bře 2020

@marketka_m jo a taky, ze dostanou. Rada z nas nema velky financni polstar. Nemit rodiack tak jsme trochu vic v mistech lde nesviti. Nastesti mame malou hypoteku na dnesni pomery, ale i tu kdyz nezvladnes platit, tak mas potize. A ja proste tem bohulibym kecum neverim. Nekde to pak budou chtit splasit ty penize, protoze z logickeho pohledu, tento stav je ekonomicky neudrzitelny dlouhodobe.

aselluska
16. bře 2020

@marketka_m co na tom pořád všichni nechápete. Prostě teď je taková situace a dělají se opatření ne jenom kvůli ostatním, ale i kvůli vaším rodinám! Všichni musíme platit účty, všichni máme poplatky. A když ti řeknou, že je tvoje práce omezená z tohoto důvodu, budeš sedět doma i za 60%. Proč by ti měl zaměstnavatel dát 100% za to, že uposlechl státní rozhodnutí? To není jeho překážka, pro něj to taky není kdoví jaký, když mu ty lidi neodvedou práci. Máš zaměstnavatele, jsi doma aspoň za něco, co podnikatel, který musel ze dne na den zavřít? Opravdu by jsi chtěla za každou cenu chodit do práce? Někdo na tebe prskne a nakazíš další lidi, to by jsi chtěla? To budu radši sedět doma za těch 60%. Ne jen tak se říká, že máš mít rezervu kdyby "něco".

aselluska
16. bře 2020

Banka už včera psala, že jednají o posunutí splátek. To, že se posunou, neznamená, že je z vás budou chtít najednou za ty měsíce, ale že se odloží původní doba splatnosti o tu dobu.

shaun40
23. bře 2020

A co tak odkládat si z každého příjmu 10%?Já to nechápu že ženy které žijí z chlapem nemají naspořeno. Já počas epidemie budu mít pro 3 osoby na den sto korun.Jelikož nejezdím na žádné dovolené nenakupuji blbosti nemám auto nekouřím, nepiju tak mi tech 60% nevadí poněvadž si spořim.A kámoška co má z manželem 70000kč brečí že nebudou mít co jíst .Co mají potom dělat samoživitelky .Aspoň to lidi naučí šetřit.Budu radši doma za míň ale nebudu se vystavovat riziku nákazy. Co je důležitější než zdraví.Nic.

shaun40
23. bře 2020

@marketka_m A co zdraví.Hlavně že budou prachy.☺