Holky je někde v zákoně stanoveno placené volno pro rodiče prvňáčka na první školní den? Někde jsem četla, že je to opravdu ze zákona pro oba rodiče, ale teď bohužel nemohu dohledat. Máte prosím někdo přehled? Děkuji!
To by mě taky zajímalo. Klidně by se mi líbilo i neplacené volno. Muž si bere náhradní volno za přesčasy.
Já myslím,že je to hloupost.. to už by mohlo být placené volno na cokoliv 😁
To už by musela být jen dobrá kolektivní smlouva, aby to bylo placené aspoň ze základu 🙂
A co takhle jen zákonné možnost vzít si klidně neplacené volno/dovolenou? Nebo může zaměstnavatel říct, že má zaměstnanec smůlu a s dítětem do školy první den prostě nemůže?
určitě není. takové volno v zákoně fakt nenajdete
volno by mohlo být jedině neplacené, ale placené, to si snad tady někdo dělaá srandu, placené není skoro nic...
https://archiv.ihned.cz/c1-64118010-statni-ured... to bylo 2015...
No já měla loni prvňačku a placené volno jsem dostala. Jako státní zaměstnanec na něj mám ze zákona nárok.
@victress to platilo/platí jen pro státní zaměstnance ne pro klasické. Ty tohle volno nemají.
@finlay Ze zákona žádné takové volno není. Občas ho někteří zaměstnavatelé poskytují, ale je to na jejich vůli.
Pouze zaměstnanec ve státní službě má na takové volno nárok (viz příloha Nařízení vlády č. 135/2015 Sb. o dalších překážkách ve státní službě, za které přísluší státnímu zaměstnanci plat).
@finlay vsechny prekazky viz odkaz
https://business.center.cz/business/pravo/zakon...
@daisy14 A z kterého zákona, prosím?
Dalo by se domluvit s pediatrou a nechat si napsat paragraf?Nebo na ten taky chodi kontroly jako na nemocenskou?
@zelenaesmolda Myslíš jako, že by to dítě bylo doma a nešlo do školy?
@j.a.n.i ne,myslim,ze by mu doktorka napsala ze je nemocne aby mel rodic narok nejit do prace ale sel by s ditetem do skoly.
@zelenaesmolda Jasně a nemocné dítě půjde do školy?
@j.a.n.i nebylo by nemocne,jenom by rodic mel papir pro zamestnavatele ze musel zustat doma :D
@zelenaesmolda Jasne a zamestnavatel je uplne blbej a vubec by ho nenapadlo to resit...
@billi Já myslím, že dle zákona v dnešní době bohužel zaměstnavatel nemusí nic ☹ Ale pokud je aspoň trochu normální, tak zrovna na takovou akci svýmu podřízenýmu volno (ať už dovolenou nebo jinou formu volna) dá. Popravdě jsem se ještě nesetkala s někým, kdo by na první školní den svýho dítěte v práci volno nedostal. Bohužel ale věřím i tomu, že jsou v dnešní době tak debilní zaměstnavatelé, že by svýho podřizenýho třeba nepustili. Dle zákona je nárok na volno jen v případě svatbym úmrtí člena rodiny, odvoz partnerky do porodnice + propustka k lékaři. O více případech nevím.
není.. to už by zaměstnanci čerpali placené volno na každou na kdeco.