Pas pro miminko

karoczde
8. črc 2019

Ahojky, ptám se hlavně těch, co pas už vyřizovali nebo o tom něco ví..
Prosím Vás, jak je to s cestovnim pasem pro miminko? Musí mít tedy jen svůj nebo ho musím mít uvedeného taky v mém pasu? Musí tam mít fotku? Na jak dlouho pas je?

Hlavně u mě situace je taková, že bydlíme v Německu, ale máme v ČR rodinu za kterou chceme pravidelně jezdit..každé 2-3 měsíce.. jen mi to nejde dohromady s tou fotkou..děti a kort miminka se přece mění a rostou pořád a když ten pas potrebuji dlouhodobě a ne jen jednorázově na dovolenou?
Děkuji za odpověď

telicka
8. črc 2019

Pas je u miminka na 5 let nebo se mění jak se změní podoba. Takže záleží jak moc rychle se miminko mění nevím jak v Německu v ČR pas vychází 100,- a OP 50,- je tam i fotka miminka u nás se už do pasu nezapisuje alespoň z toho co mi řekli na úřadě

somalicats
8. črc 2019

Pas nebo OP musi mit dite svuj, do pasu rodicu uz dite zapsat nelze. Foti se na urade, kde se o pas zada, vlastni fotky uz se nenosi. Pokud jde jen o cestovani v ramci EU, staci obcanka. Kazdopadne se to ale musi vymenit pokazde, kdyz uz si dite na te fotce neni podobne. Ja treba takhle letos nechavala delat obema mladsim holkam nove pasy, na tech 2 roky starych uz si moc podobne nebyly a vzhledem k tomu, ze jsme leteli letadlem, jsem to uz se starymi nechtela riskovat.

miba10
8. črc 2019

My nechávali dělat pás loni. Malé bylo 7 měsíců a letěli jsme do Anglie. Paní na pásovém nám řekla, že pás máme mít každý rok nový kuli změně podoby. Stojí 100,- takže žádná tragédie.
Pokud by šlo jen o cestu Německo ČR a zpět, tak snad ani pás není třeba. Na podzim jsem byla u tety na Slovensku a nikdo po mě pás nechtěl. Jen jsem si sebou pro jistotu vzala rodný list

kattyd
8. črc 2019

Dite musi mit svuj cestovni doklad OP nebo pas pri jakekoliv ceste do zahranici, i na Slovensko. Starsimu jsem pas vyrizovala kdyz mel 6 tydnu, fotili ho na urade, usnul tak tvrde ze nesel vzbudit, takze oci zavrene, hlava nakrivo jak ji jeste nedrzel sam (musela jsem ho zezadu drzet tak aby na fotce neslo videt me ruce). Pas je na 5 let nebo do zmeny podoby. Takze v roce jsem radeji dala udelat novy. S mladsim jsem byla pas vyrizovat ve 3 mesicich a to uz bylo foceni pohodicka 🙂

tynka9
8. črc 2019

@miba10 pas nebo op určitě potřeba je. Pokud by vás kontrolovali, tak byste mohli mít problém s doložením toho, že dítě je opravdu vaše a že jste ho např neunesli

miba10
8. črc 2019

@tynka9 no já se na to ptala i přímo na úřadě a tam mi taky řekli že do okolních států nic mít nemusím, že pokud budu klidnější, že stačí ten rodný list.

karoczde
autor
8. črc 2019

Díky za odpověď. .no takže se máme na co těšit.. mě tak nejde ani o to , že za to budu neustále platit 100, ale že budu muset pořád jezdit do ČR na úřad extra.. ale možná by to šlo udělat i na české ambasádě tady..-;)
Malej bohužel asi nedostane Německé občanství i když se tu narodil, protože s manželem tu nejsme déle jak 8 let.. takže bude mít české a vše jezdit vyřizovat tam..

karoczde
autor
8. črc 2019

Hlavně jak mám jet v malým do ČR na pas když ho tam musím nechat teprve dělat? 😀. My k rodině jezdíme max. Na víkend.. tudíž pojedeme tam bez pasu, pak budeme muset čekat až ho udělají, takže zase domů bez pasu a pak ho jet teprve vyzvednout..takže po 3x přes hranice bez pasu či OP..

kacka_straka
8. črc 2019

@karoczde Zavolej si na ambasadu, tam Ti vydaji “rychlopas” na cestu do CR a tam uz si musis vyridit normalni. Urcite ale jakykoliv cestovni doklad mit musi.

market1512
9. črc 2019

@karoczde ahoj, svagrova tohle resila rok a pul zpet. Hrozne peripetie a pas vyrizeny az po pul roce. Uz nevim jak to cele bylo a nechci to domotat, ale chlapec narozeny v Nemecku, oni oba cesi tam zijici. Takze rodny list dítěte v nemcine, hledali kdo to oficialne prelozi, protoze v CR jim ho nemohli prijmout (stale nekdo neco sliboval a rikal jine veci) a tam nastal kamen urazu na nekolik mesicu. Pak ho posilali do CR s plnou moci babicce a ta sla pas zaridit. Prvni navstevu riskli taky bez pasu, ale zrovna se resila zase dost migrace v Nemecku tou dobou, ale vse se zvladlo.

mimi1004
9. črc 2019

@miba10 Na úřadě ti podali špatné informace, pas nebo op mít dítě musí. Při kontrole by ti prostě dítě sebrali a co říkala nějaká úřednice v Horní Dolní by nikoho nezajímalo. A udivuje mě, že se o tom mluví každý rok a stejně to pořád lidí neví a nechápou.

tynka9
9. črc 2019

@miba10 já ti nevím, neznám ty zákony, ale tomu bych nevěřila. Jaký je rozdíl z právního hlediska, jestli jedeš na Slovensko, do Německa nebo Španělska? Vše v EU, vše v Schengenu... nehledě na to, že RL nemusí kontrola v Německu ani rozumět a nevěřila bych, že by ho brali v úvahu, pas nebo OP mají úplně jinou váhu

miba10
9. črc 2019

@tynka9 já byla na Slovensku jen s RL a v pohodě. Do Německa jezdím taky, jednak na nákupy, jednak tam mám strejdu. Vždycky jsem jezdila bez pasu nebo op.
Každopádně pokud si někdo chce nechat udělat pás nebo občanku tak proč ne. Mě to přišlo zbytečný, proto jsem se tenkrát na to ptala na úřadech. Ale faktem je, že dneska ani na těch úřadech pořádně nevědí 😂

miba10
9. črc 2019

@mimi1004 no nevím kde se o tom mluví každý rok. Já televizi neviděla skoro 2 roky, protože na to nemám čas a v rádiu jsem nic takového neslyšela. Proto jsem se na to ptala na úřadě. A to, že vy máte pravdu a na úřadech jsou Teda idioti a ty lidi, kterým jsou informace podávány jsem Teda idioti taky, už je druhá stránka.
Komu Teda věřit, když ne úřadům? 🤔

bayt
9. črc 2019

@karoczde Tak na Německo stačí občanka, ne? Do pasu už se dítě neuvádí, má svůj pas stejně jako dospělý. Ano, mění se podoba, proto je ideální udělat nejpozději po roce pas nový.

2hanah
9. črc 2019

@telicka jj, přesně tak, teď máme čerstvě vyřízený pas pro ročního chlapečka a řekli mi, že pas je na 5 let, ale právě kvůli fotce u miminek je to velmi relativní.

teeerez
9. črc 2019

po EU staci OP, ale doklad mit dite musi vlastni. S tou podobou bych to tolik nehrotila, platnost dokladu je 5 let, kdyz budete jezdit CR / Nemecko, tak bych s cistym svedomim jezdila s tim jednim dokladem dokud bude v platnosti....

j.a.n.i
9. črc 2019

@miba10 To ti ale rekli totalni pitomost a az ti v Nemecku zabavi dite, tak je fakt nebude zajimat, ze ti na urade tvrdili, ze nic neni potreba.

miba10
9. črc 2019

@j.a.n.i to je možné, ale jak už jsem řekla. Komu Teda věřit, když ne úřadům? 🤔

ilonne
9. črc 2019

@miba10 promiň, ale jsou to idioti. Tak se podivej na net. Je úplně jedno jestli je to Řecko, Slovensko, Německo nebo Maďarsko. Prostě potrebujes platný doklad totožnosti, když jedeš do zahraničí. Buď OP v případě Schengenskeho prostoru nebo cestovní pas všude jinde.

miba10
9. črc 2019

@ilonne v pohodě já to beru. Neříkám že mám pravdu já nebo oni. Jen prostě tohle mi sdělili, tak jsem to brala jako fakt od někoho, kdo na tom úřadu pracuje a tak by toho měl být znalý. To že to není pravda je další věc.
Na netu je také spousta nepravd a polopravd. Takže komu a čemu věřit je opravdu otázka za bludistaka 😂
Každopádně teď se nikam moc nedostanu, tak až někam zase vyrazím tak budu moudřejší 👍

j.a.n.i
9. črc 2019

@miba10 No, musis se ptat na tom spravnem uradu, to je ten základní problem a spousta lidi tohle nerozlisuje a maji pocit, ze kdyz je to urad, tak vedi vsechno, nevedi a ani vedet nemohou. Nicmene nejjistejsi zdroj jsou oficiální weby ministerstev.

tynka9
9. črc 2019

@miba10 tak ono důvěřuj, ale taky trochu přemýšlej a prověřuj... jak už jsem psala výš (a nejen já) - jaký je rozdíl Španělsko x Neměcko, krom toho že jsme sousedi, což neznamená vůbec nic... a ano, na netu je kupa polopravd nebo lží, ale tak jsou snad důvěryhodné stránky, viz ministerstvo, jak zmiňuje @j.a.n.i

miba10
10. črc 2019

@j.a.n.i @tynka9 no ono je většinou nejjednodušší udělat z člověka idiota než si přiznat, že naše úřady hold stojí za...... Jen pro informaci, na socilce jsem se na to neptala. 😂 Hezký den holky

kittyy17
10. črc 2019

@karoczde v EU stačí občanka, vystaví ji do pěti dnů ve zrychleném řízení. Nikdy jsme nic neukazovali, potřebuješ to jenom na letišti

betelgeuzz
10. črc 2019

@miba10 co si třeba najít oficiální informace?
https://www.brno.cz/sprava-mesta/magistrat-mest...
A to, že jsou na úřadech občas idioti, asi nikdo nepopírá. stačí si přečíst rady ohledně rodiáčáku a mateřské, které občas holky dostávají. Takže tím spíš bych se neřídila tím, co mi řekla nějaká úřednice.

drep
10. črc 2019

@miba10 j.a.n.i. Má ale naprostou pravdu, ono je potřeba ptát se na správném úřadě. Taky miluju, když se mě v předanesteziologické ambulanci pacienti ptali na své kožní problémy nebo léčbu mamimčiny chronické rýmy. Korektně jsem odpovídala, že to není můj obor a většina se tvářila děsně překvapeně, že jsem přece doktor. Tak stejně tak úřednice, která má na starosti sociální dávky není povinná vědět úplně přesně: jaká je legislativa pro vycestování s miminem.

miba10
10. črc 2019

@betelgeuzz @drep ale já psala že na socilce jsem se na to NEPTALA. Nejsem ani nesvepravna ani dementní, abych se ptala na úřadu, který s tím nemá co dělat 🤦‍♀️
Proboha to je tady pro každého člověk, který dostane informace (s prominutím) na hovno takový imbecil? Pokud tu potřebu máte, tak si na ty úřady běžte sednout vy osobně a můžete nám obyčejným smrtelnikum radit správně. 😉 Hold mám asi smůlu na to, že natrefim na někoho, kdo to prostě neví a placne hovadinu. 🤷‍♀️
Já si hold příště zavolám rovnou ministrovi a zeptám se ho a rovnou mu řeknu, že na úřadech mu sedí lidi co vědí prd 😂 (tohle bylo myšleno jen usmevne).
Ty úředníci pod někoho spadají a mají mít směrnice z daného ministerstva. Ale chápu, že jsem pro vás blbka co věřila úřadu. Víc se k tomu už vyjadřovat nebudu a vy už se nevyjadrujte ke mě. Díky

laka_lacenda
10. črc 2019

Mě to s těma dokladama přijde strašně zvláštní pro miminka. Chápu, že kontrola je potřeba, únosy a tak, ale ty miminka se mění tak rychle, že by to člověk musel měnit pomalu každej druhej měsíc....Docela mám z toho strach: malej se narodi v listopadu, bude mít fr. občanství a český mu budu zařizovat potom. Pokud bude vše v pořádku, plánuju s ním letět příští rok do CZ za prarodičema tak 3-4x, když ještě nebudu pracovat, poprvé už tak v březnu, když to půjde. A právě se bojím, aby nebyly problémy na letišti, že se za ten rok změní.:-/

betelgeuzz
11. črc 2019

@miba10 Já z tebe imbecila nedělám. akorát ty, místo aby sis tu informaci ověřila, ji tady šíříš dál, a když jsi byla opravena, tak se akorát obhajuješ, jak ty za to nemůžeš. Uznat chybu přece není takový problém.