ahojky holky,
vím, že téma paragraf tu už je, ale řeší to holky na Slovensku a tam to bude určo jiné.....
za pár dnů bych měla rodit, máme doma 1,5 letou dceru o kterou se musí někdo postarat, pravděpodobně to bude babička........
a teď můj dotaz, nemáte někdo zkušenosti s paragrafem pro prarodiče, jsou tam nějaké podmínky, nebo tak?
manžel je OSVČ a jako takový nárok na paragraf nemá.........
děkuju
zákon č.54/1956 o nemocenském pojištění zaměstnanců - paragraf 25 - podpora při ošetřování člena rodiny - tam je všechno popsaný a je to i dost srozumitelný - ne jako většina našich zákonů 😀
Vojitesk: nedávno jsem to prověřovala kvůli jednomu zaměstnanci, a zjistila jsem toto: nárok na OČR mají i prarodiče, ale musí splnit podmínku společné domácnosti s dítětem. Myslím si, že pokud lékař napíše na žádost o OČR adresu babičky (k dítěti), tak žádná mzdová účetní nebude nic kontrolovat (v případě VO, ale jak to dělá OSSZ u MO to teda nevím, ale moc bych se divila kdyby někoho napadlo se moc pídit)
promin, myslela jsem Vojtisek. Omlouvám se za překlep
🙂
editah222 - já jsem právě v malé organizaci pracovala a měli jsme tam důchodkyni, která pravidlelně cca jednou za čtvrt roku měla takhle paragraf na vnoučka - ona bydlela jinde než vnouček a nikdy se z OSSZ nikdo na nic neptal nebo se po ničem nepídil....ale je fakt, že adresa vždy byla u obou stejná - ale nevím,jestli ta té babičky nebo toho vnoučka....
holky děkuju.
něco takového mi říkali, že musí být stejné bydliště. ale že třeba mít shodné trvalé bydliště v občance a na tom papíru, že když to tam doktor napíše,tak je to v pohodě. tak jsem chtěla vědět, jestli někdo nemá zkušenosti......
ahoj hani
i babička s dědečkem mají u nás nárok na paragraf - nejdéle je na 9dnů 😉