Paragraf na dítě, když je matka v porodnici. Brali si vaši partneři?

18. lis 2022

Ahojky holky.Mám takový dotaz.Za nedlouho budu rodit podruhé a chci se zeptat,jestli si vaši partneři (když jste byly v porodnici) brali ošetřovné na starší dítě a zároveň se chci zeptat jestli to vystavuje pediatr, manželův lékař nebo můj lékař.

autor
18. lis 2022

Předem děkuji 😊

jitkacv
18. lis 2022

V porodnici

marcicek84
18. lis 2022

V porodnici to vystavi

autor
18. lis 2022

Děkuji holky❤️

uzivatelkapetra
18. lis 2022

Ale tím pádem starší nemůže do školky?

j.a.n.i
18. lis 2022

@uzivatelkapetra Může, proč by nemohlo, ono je zdravé.

lucynka721
18. lis 2022

Holky a nevíte prosím, jestli něco takového jde když manžel pracuje v de? Leden/ únor mě čeká porod, doma 2,5 léta a 7,5 léta dcera. Starší chodí do školy, ale malá je doma, existuje taky očr do Německa? Děkuji ❤️

uzivatelkapetra
18. lis 2022

@j.a.n.i ano, ale je na něj čerpáno ošetřovné.
Taky mě to zajímá, zanedlouho to bude i pro mě aktuální.
Jen si myslím, že když je na někoho čerpáno očr, tak nesmí chodit do zařízení. Nebo ne?

marcicek84
18. lis 2022

@lucynka721 to si musis zjistit asi v Nemecku,jde o to,co tam zamestnavatel jemu umozni nebo proplati,treba ma otcovskou dovcu automaticky a muze byt i dyl,zalezi na tom,jak to chodi v te ci one zemi...

j.a.n.i
18. lis 2022

@uzivatelkapetra Ale to ošetřovné je cerpano na to, ze se matka nemůže starat a když se stara matka, tak dite taky chodit muze, tedy neni duvod, proc by chodit nemohli, když se misto ni stara otec.

uzivatelkapetra
18. lis 2022

@j.a.n.i tak já si taky nemůžu vzít ošetřovné, abych mladého hodila do školky a jít si po svých

j.a.n.i
18. lis 2022

@uzivatelkapetra A co ja s tim?

mysh_me
18. lis 2022

@uzivatelkapetra otec cerpa ocr na matku, ktera je v porodnici, ne na to starsi dite. Takze dite nema zadna omezeni, protoze to neni ocr vystavene na nej, jemu nic neni

uzivatelkapetra
18. lis 2022

@mysh_me děkuji konečně za srozumitelné vysvětlení 🙂

autor
18. lis 2022

@uzivatelkapetra ona ješte nechodí.Ta nastupuje až příští rok🙂

autor
18. lis 2022

@mysh_me já na netu teď našla,že se to týká právě dítěte nikoliv matky

bara88
18. lis 2022

@mysh_me jak může čerpat očr na matku, o kterou se starají v nemocnici. ?

mysh_me
18. lis 2022

@bara88 protoze ta matka normalne pecuje o dite, o ktere pecovat nemuze, kdyz je v porodnici. Takze otec cerpa ocr na matku, ne aby o ni fyzicky pecoval (to delaji v porodnici), ale aby prevzal tu peci o dite, kterou normalne dela ona. Pokud by starsi dite nemeli, tak by samozrejme osetrovani na manzelku v porodnici nedostal 😀

bonavoxa
19. lis 2022

Teď jsme řešili, akorát byl trochu ,, problém ", že mi to manžel oznámil až v den odchodu, tj. pátý den. Já samozřejmě neměla na tohle po porodu ani myšlenky. Takže to vystavili se zpětným datem.

noberunka
19. lis 2022

@mysh_me otec cerpa na matku ??? To by mohl,az bude z porodnice,pokud by pani byla marod… ale pokud je v porodnici,tak preci ne. Cerpat jde na dite,pokud nechodi do skoly ,skolky..

inssomnia
19. lis 2022

A nechcete čerpat rovnou otcovskou? Ta je podle mého i na to, aby otec po porodu pečoval o rodinu. Jinak u nás chodila po porodu dcerka do školky a manžel v té době pracoval, jenom si vzal HO, s dojížděním by nestíhal (to samozřejmě všude nejde). Aktuálně je už týden na OČR doma s dokašlávající dcerou a já jsem v nemocnici s druhým.

mimi1004
19. lis 2022

@inssomnia Jenže to neřeší dobu před porodem. Matka může nastoupit do porodnice v pondělí, ale porodit až ve středu. Otcovská se čerpá nejdříve dnem porodu, takže se musí řešit i ty dny před. To tohle nepokryje.

j.a.n.i
19. lis 2022

@noberunka Ano, cerpa na matku a muze hned, protože neosetruje matku, ale pecuje o dite, o které nemuze pecovat z nemocnice matka. Na dite logicky cerpat nemuze, to je zdravé.

veroniquecz
19. lis 2022

@noberunka ne, na dítě se ocr opravdu kvůli porodu nepíše. Píše se na matku, jako důvod se zaskrtne, ze nemůže pečovat o dítě o které jinak pečuje, na druhé straně se vyplní prvně otec a do druhé části, ze pečuje o dceru/syna.
To stejně pokud je třeba matka v nemocnici na operaci.
Na dítě se ocr píše pouze pokud je nemocné nebo je zavřena škola/školka.

noberunka
19. lis 2022

@veroniquecz ja si spatne precetla ,myslela jsem ,ze starsi ditko chodi do skolky …je fajn ,ze maji reseni .. my to resili dovcou chlapa

inssomnia
19. lis 2022

@mimi1004 jo, to je fakt, to mi nedošlo, že někdo může být v nemocnici už před porodem. Tak pak je to jasný.

j.a.n.i
19. lis 2022

@noberunka I kdyby chodilo do skolky, tak to na moznosti OCR nic nemeni.