Otcovství. Lze vymazat otce z rodného listu?

anett1309
27. čer 2022

Dobrý den, mám dotaz.
S bývalým přítelem, se kterým jsme byla skoro šest let máme spolu skoro čtyřletého syna. Od srpna 2021 s bývalým nežijeme, po rozchodu se ještě ten stejný den nastěhoval ke svojí nové přítelkyni a po dvou měsících spolu počali dítě.
Přítel alimenty platí každý měsíc pravidelně, akorát jednou se zpozdil o týden.
Teď řešíme mezi sebou spory a jeho matka mi začala vyhrožovat.
Bývalý, když si malého vezme, předávám mu ho zdravého, maximálně trochu kašle (je od září 2021 ve školce a kašel vždy chytí od dětí. Přítel svádí na mě, že ho zanedbávám a že mu jej vždy předám nemocného.
Teď v pátek si bral bývalý malého na víkend. Předávala jsem mu jej zdravého, jen měl v levém očku ospalky, které mu nejspíše oko podráždilo a bývalý mu tam kapl kapky, určené do ucha, místo do oka. Pak mu prý tvar nateklá a stěžoval si na bolesti. Byl s ním v sobotu večer na pohotovosti a tam mu vyhodnotili, že má infekční zánět horních dýchacích cest, a hnis v očích. Bývalý mi ho v neděli vrátil k večeru v takovém stavu, že měl kašel a ten hnis v oku. Dnes jsem s malým byla u doktorky a ta vyhodnotila, že už skoro žádný hnis nemá (přes noc se mu to dost zleprilo a ráno skoro nic v očích neměl) a když si poslechla plíce, nic na nich neměl. Sama mi doktorka uznala že je normální když dítě kašle, protože si tvoří imunitu a navíc je v kolektivu děti, kteří kašlou a přenáší si bakterie.
Dnes jsem otce o jeho stavu a vyšetření kontaktovala a bylo mi řečené, že za to mohu já, protože jsem ho už v takovém stavu předala. A do toho mi začala vyhrožovat jeho matka, že se o syna nestarám a pokud se mu něco vážného rozjede tak mě zda k soudu.
Tímhle bych vás chtěla poprosit, zda nejde vymazat otec z rodného listu, nebo zda proti nim nějak nemohu bojovat. Už mě to nebaví se s němi pořád dohadovat o tom že on o něho skoro vůbec nejeví zájem, neumí se o něj moc postarat a pořád vše svádí na mě.
Děkuji pokud se někdo vyjádří.

sebestka
27. čer 2022

@anett1309 Z rodného listu ho nevymažeš a už vůbec bez jeho souhlasu. S jeho matkou se vůbec bavit nemusíš, ta ti nemá vůbec co vyhrožovat nebo určovat.. Máte styk dítěte a alimenty určené soudem? Pokud ne, asi bych si to nechala udělat, tam budou přesně stanovené podmínky. S těmi nemocemi nic neuděláš, když bude otec chtít dělat problémy, tak je dělat bude.

anett1309
autor
27. čer 2022

@sebestka máme mezi sebou dohodu úředně ověřenou. Tu dodržuje kdyby ne, tak bych ho mohla dát k soudu. Ale skoro rok to šlo úplně normálně. Až teď skrz ty nemoce začal vyvádět.
Bojím se aby mě třeba nezazaloval a já to neschytala, že třeba malý má kašel a já ho nevezmu k doktorce. Protože prostě které dítě nekašle, sama mi to dnes řekla doktorka 🙈

emillyhk
27. čer 2022

@anett1309 I kdyby tě chtěl honit po soudech a psát stížnosti na OSPOD, tak je to sice opruz pro všechny zúčastněné, ale je to tak jak píšeš - děti, zvlášť ve školce, jsou nemocné v jednom kuse. Klidně bych se zmínila i u pediatra, že ex začíná dělat vlny a jestli je něco, co můžeš udělat preventivně.

sebestka
27. čer 2022

@anett1309 To i kdyby udělal, tak nic nezmůže. Možná si jen teď honí triko, možná má strach z toho, že mu syn nakazí novorozeně, možná si jen hraje na otce roku..těžko říct, ale nezmůže vůbec nic. On většinou ten zájem s novým dítětem upadá...

bereni
27. čer 2022

@anett1309 Ne, nemůžeš si ho jen tak vymazat z RL a neřeš jaký vztah je mezi váma, nýbrž jak si rozumí se synem. Je to pořád jeho táta ať už je ex blbec nebo ne. Nemůžeš vzít synovi otce jen protože máte mezi sebou rozepře. Já na tvém místě, bych si jeho matku blokla, aby mě nemohla nijak kontaktovat, s ní absolutně nemáš povinnosti cokoliv řešit. Jemu bych řekla max. to co ti řekla doktorka a dál bych se s ním nebavila. K soudu tě nemá dát za co, max. půjde na OSPOD a tam to budou řešit stylem buď ho odpálkujou, že školkové děti jsou ok, nebo navštíví tebe či tvoji doktorku, která ale jak sama říkáš, stojí za tebou. Takže pak mu to pěkně vysvětlí, vůbec bych se z toho nehroutila. BLBÝ je, že máte jen tu rádoby dohodu. Víš, že je ti v podstatě k ničemu ať je jakkoliv ověřená? Že syn není v tvé péči soudně, takže když ti ho po víkendu nevrátí tak máš smolíka a žádný policajt se s tebou bavit nebude? Může si ho nechat, podat žádost na soud o svěření a ty můžeš být nahraná. Pokud si chceš vymezit nejen hranice, ale i žít bez strachu, jdi podat na soud žádost o svěření syna do péče, požádej o výživné. Do dohody uveď jak navrhuješ péči otce (kdy si ho bude brát).

lencaa11
27. čer 2022

@anett1309 otce vymazat nejde jen tak a hlavne tam jsou podmínky osvojení ale to by musel tvůj manzel atd to je na díl jinak bych vše řešila pres soud výživné ,péči a tím bych vše zavřela zdravotní stav bych sním neřešila jsi matka a máš ho u sebe tak napíšu kluk má kašel má třeba sirup zda ho chceš k sobě tak stim počítej a hotovo když zájem nemá ,nebude tak se na něj vykašli a máš klid ať hlavně plati výživné a hotovo proč řešit něco kde nema někdo snahu a máš klid

sorboni30
28. čer 2022

@anett1309 jsem rozvedena a s otcem synu mam taky obcas problemy.. kluci jsou astmatici, alergici. On netoleruje, ze byvaji casto nemocni..staci aby sli na dlouhy vylet nebo prochazku kde se ustvou a hned maji záchvaty, kaslou, ryma.. otec si neda rict, vecne boje..
Každopádně doporučuji vzdy pred předáváním ditetee, zajít za detskou lékařkou a nechat si potvrdit, ze dite je zdravé. Pak predat otci.
Muze se stavat to co u nas. Otec nebere ohled nestará se o dite, resi sebe a svoji rodinu a nesleduje sve dite.. tim myslim treba jak u nas. Vezme deti na vylet kdyz prsi..pak jsou nemocni, necha je ve studené vode nekolik hodin a nerekne at jdou ven..atd.
Ono je to tezke. Chlapi to berou jinak nez zenske matky. My jsme starostlivejsi.
A z rodného listu dite nevymazes.
Bud rada, ze tam je. Dostávas alimenty..
Kdyz by tam nebyl nedostanes nic..
Jedina moznost u tebe vse stale zdokumentovavat u detske dr.
Jo.a jeho matku.blokni, nemas povinnost s ni o cemkoli mluvit. Od toho je otec ditete. S ni uz nemas nic společného

marimanta
28. čer 2022

@anett1309 vem to z druhé strany, co kdyby tě chtěl vymazat to RL, protože má pocit, že dítě je v tvé péči stále nemocné 😉
Nicméně kašel žádný soud řešit nebude, už tak toho mají až nad hlavu. Biomatka mého svěřeného dítěte psala na soud, že má dítě ekzém a ať mi nařídí vyšetření u konkrétního lékaře. U stání (kvůli svěření do péče, ne kvůli ekzému) to soudkyně ani nezmínila...
Taky bych to řekla doktorce, jako takovou pojistku. Ale jinak bych to hodila za hlavu. Prostě otec prudí...

anett1309
autor
28. čer 2022

@bereni Bylo mi řečeno od socialky, že dohoda plati, a kdyby cokoli z ní nedodržel, tak se můžu na policii či soud normálně obrátit. Jinak nějaký super otec to taky není, malému se až tak nevěnuje a spíše ho dá svoji matce nebo nové přítelkyni. Jeho přítelkyně má před porodem a on ji nechá koupat malého, uspávat ho a všechno možné. Ani si s ním moc nehraje..

anett1309
autor
28. čer 2022

@marimanta on nemá takový pocit, on vždy ví, že mu ho předávám zdravé až na ten kašel, který je normální. Ale prostě si myslí nevím co. Je to těžké. Od narození se o něho nikdy moc nestaral, ani si s ním nikdy moc nehrál, a když už ano, tak vždy u toho hraní mu v pokoji usnul na koberci. Bylo to celé takové složité, no 🙈🙈

lencaa11
28. čer 2022

@anett1309 tak to asi na úřadě pěkně popletli na policii vám řeknou že dokud není v péči buď vám nebo otci tak máte na něj nárok oba a váš ex nemá žádnou povisnost platit výživné nebo dodržovat nastevy na soudě taky ne kdyby jste chtěla dát exekuci na plat tak dohoda je úplní NIC " bohužel vždy je bráno jako důležitý papír rozsudek od soud to je TOP který platí ve všech směrech a tím to směrem bys te měla i jít jednou vám neda výživné a nikdo vám nepomůže jinak nastevy bych neresila pokud on sám nemá zájem tak proč mu syna dávat když nechce tak si zářit tě se synem svůj život a máte klid 💜💜

elvira
28. čer 2022

@anett1309 jestli dobře počítám, měla by přítelkyně ex každou chvíli rodit. Tipují, že zažije takový kolotoč, že řešit zbytečnosti ho přejde...

megara
28. čer 2022

Povinnost platit výživné, je dána zákonem o rodině, rodiče se na výživě dítěte podílí oba, soud pouze určuje v jaké výši, k jakému datu. Takže to znamená že i když to není dáno soudně musí platit. Osobně jsem se setkala pouze s rozsudky soudem, zatím žádnou dohodou, takže nemůžu soudit,asi u nás nejsou schopní lidé se dohodnout. Otce z RL nevymažou, řeknou ti, že dítě má právo na oba rodiče. Policie při neshodách nikomu dítě z náruče brát nebude, spíš se to zkouší po dobrém.
Školkové děti marodí skoro pořád, syn jde 2 týdny do školky a je 3 týdny doma, bylo mi řečeno že to je naprosto normální. A bývalou tchýni se vyprdni, případně jí řekni že vyhrožování lze řešit s policií.

bereni
28. čer 2022

@anett1309 Hele i otcove zijici s matkou sveho ditete nejsou vsichni TOP a nikdo je nemaze z RL. To co zatim vse pises, neni proste takova hruza abys malymu brala tatu. Tvoje nastvanost musi jit stranou. A ne, az ti platit nebude tak prvni co ti rekne ospod bude at jdes na policii a na soud. Nehlede na to, ze porad plati to, ze nemas syna ani svereneho v peci, takze pecujete oba, takze az ti ho jednou po vikendu nevrati tak nezmuzes absolutne nic.

vitezove
28. čer 2022

@anett1309 zkuste si představit, že by to šlo. Zajděte na úřad protože jste se pohadala s chlapem, vyplníte formulář a otec přijde o dítě. Najednou už nebude jeho.

A kdyby to tak šlo, tak by to chlap mohl taky udělat vám.. zkuste si to představit. Jednoho dne vám přijde nový rodný list kde je matka "nezjisteno" a dítě vám odvezou a už ho nikdy neuvidíte. Jaké to je?

Podle vašich slov se ale tatínek zajímá. Ne že ne. Bere si dítě, stará se o jeho zdraví a trápí ho jeho zdraví. Doporučila bych jednoduché řešení a to, že budete k lékaři chodit společně.

Je mezi vámi zla krev ale odnáší to jen dítě. Tak se proberte, chovejte se jako dospělí a kvůli dítěti se začnete snášet a normálně spolu mluvit.

2hanah
28. čer 2022

@anett1309 k soudu Tě může dát za cokoliv, ale za takovou prkotinu se s ním soudce ani nebude bavit, vysvětlí mu, že děti prostě bývají nemocné a to je celé, ale tohle by mu pravděpodobně řekl už právník, ke kterému by šel sepsat žalobu, že tohle nemá smysl k soudu ani podávat, co by za to jako mělo následovat??? Odebrat Ti dítě??? Nebo že by Tě zavřeli do vězení???😂 prozatím jsou to prkotiny, kterými Ti bude znepříjemňovat život až než dítěti bude asi 15 let, na to se obrň ve vlastním zájmu, on prostě na Tebe nic nemá a Ty to zbytečně hrotíš.