Osobní informace pro zájmový kroužek. Kam se obrátit, když na ně nemají nárok?

swan42
24. srp 2023

Ahoj,
judr. v poradne ma ted dovolenou, tak bych se rada zeptala tady.
Kam se mam obratit, pokud po mne na jednom zajmovem krouzku (zapsany spolek) chteji informace, na ktere nemaji narok?
Jde mi o napravu, aby tyto informace uz nemohli po uchazecich pozadovat. Kdo to resi?

konidana
24. srp 2023

@swan42 a dala jsi jim to už vědět? Jako první bych se obrátila na vedoucího a pak na zřizovatele kroužku s upozorněním (a poslat i příslušné výňatky a paragrafy). A pak podle jejich reakce teprve postupovala dál.

sarihy
24. srp 2023

A ze zvědavosti - co za informace chtějí? Pokud je to něco fakt za hranou, jako první bych napsala vedení organizace, která kroužek zaštiťuje.

konidana
24. srp 2023

u nás ve škole (klasika ) chtěli přiložit lék. zprávu k částečnému uvolnění z TV. Tak jsem jim napsala mail, že na to nemají právo a žejim zprávu poskytnu k nahlédnutí. Nebyl s tím vůbec problém. Syn jim jí donesl ukázat a hotovo. Ale asi je nikdo nijak nepřesvědčí, aby si o lékařské zprávy říkali. Nějaký podklad mít musí, nebo aspoň ho vidět. A pak je na každém, zda jim to dá nebo jen ukáže.

hankaviki
24. srp 2023

@swan42 Asi se nejdříve obrátit na vedoucího kroužku, či organizaci, která kroužek pořádá. Žalobu hned nepodávejte, zkuste se domluvit jako lidi.

swan42
autor
24. srp 2023

@konidana dotazala jsem se, proc to chteji a na zaklade ceho. Odepsali mi, ze jsou "skoro skolske zarizeni" a ze maji ruzne fondy a ti poskytovatele to po nich chteji, coz mi prijde jako zneuziti, kdyz to poskytuji treti strane, co je financuje...
Jaky paragrafy tedy porusuji?

@hankaviki zalobu podavat nechci, myslela jsem nejaky inspektorat nebo proste nejakou organizaci, ktera to prosetri a donuti je to nepozadovat

hankaviki
24. srp 2023

@swan42 Prozraď nám to velké tajemství. Co chtějí vědět?

swan42
autor
24. srp 2023

@sarihy za hranou.mi prijde kazda informace na kterou nemaji narok. Bylo tam toho vic, ale napriklad moje datum narozeni... na krouzek ma ale chodit moje dcera...nebo do jaky skoly chodi...

swan42
autor
24. srp 2023

@hankaviki i kdyz na to odpovidam viz vyse, tak si nemyslim, ze je to dulezity vedet, ptala jsem se na koho se obratit..

hankaviki
24. srp 2023

@swan42 Tak tam dceru neposílej. Proč si dělat zbytečné starosti.

swan42
autor
24. srp 2023

@hankaviki asi si me nepochopila 🙂
Neptam se jake informace muzou pozadovat ani jestli tam mam dceru posilat

hankaviki
24. srp 2023

Prostě nechápu proč si dělat vrásky s nějakou organizací, kam se chodí dobrovolně. Nevyhovuje mi filozofie, cena nebo dotazník, co po mně chtějí, tak se na to vykváknu a necpu se tam za každou cenu.

ai30
24. srp 2023

@swan42 Obratila bych se na Urad pro ochranu osobnich udaju. https://www.uoou.cz/poradna/ds-2611/p1=2611

swan42
autor
24. srp 2023

@hankaviki treba aby ostatni neposkytovaly informace ktere nemusi? Aby chranili sve osobni udaje? Aby spolek dodrzoval zakon?
Kdyz budou nekde prodavat potraviny napadene salmonelou, tak tam taky jen nebudete nakupovat, nebo to nahlasite na hygienu?

hankaviki
24. srp 2023

Tak to jsem zvědavá jak tohle dopadne. Dej pak vědět.

konidana
24. srp 2023

@swan42 tak datum narození rodičů asi fakt nepotřebují. Na to je GDPR. Ale zase jak ověří identitu zák. zástupce? (já nevím, nevyznám se v tomhle...) A to, do které školy chodí dítě , které navštěvuje kroužek, může být potřebná informace kvůli organizaci kroužku, dojíždění apod.

tereza0111
24. srp 2023

Tohle je tezky. Kolikrat taky dost zvedam oboci co po me kde chteji a povazuji to za nesmysl, ale pak se ukaze, ze oni to opravdu potrebuji, protoze to potrebuji bud pro ziskani dotace nebo splneni podminek provozu. U nas je tohole dost nestastny, na jednu stranu mame prijate zakony na ochranu osobnich udaju, na druhou stranu - k ceskym urazdum a vsem papirum, ktere pak organizace musi vyplnovat tahle informace pravidelne nedoputovala... :/ (nerikam, ze to je tento pripad, jen ze je to klidne mozne)

j.a.n.i
24. srp 2023

@swan42 By me zajimalo, jak zjistis, ze nekdo prpdava potraviny napadene salmonelou 😊 A jinak tedy ne, to, ze po me nekdo na jim pořádané dobrovolné akci chce nějaké udaje fakt nikam hlasit nebudu, bud mu je poskytnu, budu chtit vysvetlit proc, nebo mu je poskytnout odmitnu a dal to fakt nebudu resit. Obecně mi prijde, ze se toho s osobnimi udaji nadělá a pritom jsou u mnoha lidi zcela veřejně dostupné, tak nevim proč okolo toho delat takové tanecky.

ai30
24. srp 2023

@j.a.n.i A ona se zakladatelka ptala, jestli to nekam budes hlasit? Podle me se ptala jen na to, kam to ma nahlasit ona. To, ze tobe je neco sumak, neznamena, ze je to jedno kazdemu, uplne nechapu relevanci tveho nazoru...

j.a.n.i
24. srp 2023

@ai30 Jo, ptala.

ai30
24. srp 2023

@j.a.n.i Kde prosimte?

kakba
24. srp 2023

Chapala bych, kdyby chtela vedet kolik penez ma clovek na konte a jaky ma plat ci jestli se holi mezi nohama. Ale nevidim duvod delat problem s datumem narozeni ci rodnym cislem atd. kdyz tyto informace se daji zjistit a hlavne je nikterak nejde pouzit. 🤷‍♀️

gdpr
24. srp 2023

A musíš im naozaj dat tie informácie? Ja si pamätám z vs chceli údaje oboch rodičov meno, zamestnanie, tel. Č. Nakoľko uz v detstve som prestala s nimi žiť skrtla som tie políčka a nikto k tomu nepovedal ani pol slova jednoducho som tie informácie odmietla vyplniť a vs som úspešne dokončila. Takze aj na tvojom mieste by som to skrtla a uvidis ci to budú riešiť a potom s nimi to rieš alebo podaj sťažnosť... Možno tiež nepovedia ani pol slova, ze nemajú to vyplnené

somalicats
24. srp 2023

@swan42 A proč řešíš ostatní? Jestli jde o zájmový kroužek, tak to je snad věc každého z rodičů, zda ta data poskytne nebo ne. Pokud Ti jde o to někomu "zatopit", tak fakt "tleskám", takhle se na organizování zájmových věcí postupně radši každej vybodne.
Mimochodem, pokud na tu zájmovou činnost dostávají dotace, tak některé informace navíc požadovat mohou. Záleží na tom, které.

hankaviki
24. srp 2023

@somalicats Taky mi přijde, že jim chce v tuto chvíli zatopit. víc než dostat dceru na kroužek.

hankaviki
24. srp 2023

Nedokážu si totiž představit, že by teda nakráčela na nějaký úřad, tam udala organizaci, že po ní chce datum narození, a pak s úsměvem každý týden vodila dceru na kroužek, kdy by každý vedoucí i uklízečka věděli, že je ona udala a udělala jim nepříjemnosti na úřadech,

swan42
autor
24. srp 2023

@hankaviki nebudu davat dceru na krouzek, kdyz bych musela poskytnout informace, ktere k tomu nejsou relevantni.
Navic, na to jsem se proste neptala, co si kdo mysli o tom, co tim sleduju 😅

swan42
autor
24. srp 2023

@somalicats jde mi o to, aby se dodrzovala pravidla. Kdyz budu varit do krabicek a prodavat xy lidem, taky potrebuju zivnostnak a souhlas hygieny.
Dotace jsou podmineny datem narozeni matky nebo tim jakou skolu navstevuje? A jestli mame hypoteku nebo jak se moje mama jmenovala za svobodna vedet nepotrebuji? 🙈

hankaviki
24. srp 2023

@swan42 Tak tu školu třeba chtějí vědět kvůli statistice. Aby zjistili, na jakých školách v okolí o organizaci vědí, a kde ne. Nehledala bych za vším jen zlo.

somalicats
24. srp 2023

@swan42 Víš prd, co kdo potřebuje za informace. Kdyby to byl fakt nějakej bizár, tak už jsi tady holkám na dotazy odpověděla. Datum narození matky nebo otce mimochodem vyplňuju i já u jednoho zájmového kroužku, který je mimoškolní - protože na to dostávají od státu dotace a požaduje to stát, dost pravděpodobně aby se dotace nevyplácela dvojmo. A není to nic nezákonného. Ty se oháníš tím, že si myslíš - jenže myslet znamená prdlačku vědět. Tak si nejdřív celou problematiku detailně nastuduj a pak dělej vlny.

veruuu_kubesovic
24. srp 2023

@swan42 teď jsem dceru prihlasovala na kroužek, chtěli vědět i název školy, je to místní CVČ, co je na tom divného? Datum narození moje ani manzelovo teda nechtěli 🤔
Ve školce treba chtěly vědět na vyzvedavaci papir i mobil a rok narození, to jsem jim proskrtla a obhájila to, že existuje něco jako gdpr a že smůla...