Dobrý den, zvažuji, že se stanu osobou pečující o dítě do 7 roků. Má s tímto někdo zkušenosti? Mám dvě děti. Jedno starší, chodící do první třídy a jednoho školkového. (ten je teda většinu času doma, pořád nějaká nemoc :( a kvůli němu bych byla ta osoba pečující ) A mě by zajímalo, kdybych se stala osobou pečující, zda by to školové dítě mohlo chodit do odpolední družiny? U školkového počítám s tím, že by mohl být ve školce jen dopoledne.
Souhlasím, dítě do družiny nesmí.
@resare U dvou dětí to je do 15 let, a nesmí být v družině. A školkové prý může být ve školce jen dopoledne.
ani jeden nemůže být odpo, resp. školák v družině, od toho je osoba pečující
Ale muze, pokud je jedno dítě do 7 let, které splňuje podminky, tak to bohatě stačí a druhé klidně muze byt v družině. Teprve když je mladsimu vic jak 7 let, tak podminky musi splnovat obě.
@martt
@ele_nka
@menni
@klokanka31
@moudivlacek
Ale smi, pokud podminky splnuje jedno dite do 7 let, tak druhé muze byt v družině libovolně.
To jestli druzina nema jako podminku dva pracujici rodiče, uz je veci druhou.
Z vlastní zkušenosti vím, že je to tak jak píše j.a.n.i, pokud je mladšímu méně než 7let, tak starší může klidně do družiny.
@j.a.n.i nám tedy na VZP říkali něco jiného.
Toto je přímo z jejich stránek a taky z toho chápu, že do družiny nesmí.
Osoba, která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, je z pohledu zdravotního pojištění zařazena do státní kategorie „L“ a stát za ní platí pojistné na zdravotní pojištění jako za státního pojištěnce.
Pro to, aby byla splněna podmínka pro zařazení do státní kategorie „L“, nesmí být dítě či děti předškolního věku umístěny v jeslích či mateřské škole, případně v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně. V případě dítěte či dětí plnících povinnou školní docházku nesmí toto dítě či děti navštěvovat družinu nebo nesmí být umístěny v zařízení s týdenním či celoročním pobytem.
@ele_nka Ale VZP to ma na strankach správně, to jen ty si to blbě vykladas...
Podstatné je pečujes alespoň o jedno dite do 7 let = podminky musi splnovat toto jedno dite, k ostatním se nepřihlíží.
Pokud uz nemas žádné do 7 let, tak podminky musi splnovat 2 deti do 15 let, ale teoreticky treti uz by klidně chodit mohlo.
Jinak receno, nikde tam neni, ze bys nesmela mit další deti o které řádně celodenně nepecujes, je pouze irceno o kolik minimálně musis pecovat.
Já jsem byla a dítě do družiny nesmí. Dcera byla v první třídě, chvíli jsme byla na pracáku, tak mohla být v družině.. a pak jsem pečovala o mladší děti doma do 15 let péče a nesmí do družiny a školka do 12 ti hodin nejlépe... Tak dcera chodila těch 810.. do oběda i syn
Takže tak.
@nikinelinaty pokud jsi pečovala o dvě děti do 15let, tak ano do družiny nemohly, ale pokud pečuje o jedno do sedmi let, tak to starší do družiny může
@kupi tak to nevím dcera měla 8 let mladší 5 a do družiny zákaz... Pak byl syn holky měli už 10 a 7 též by mě nenapadlo dávat družinu...
Tak fakt nevím to je na úřadě se zeptat.kdy byla dcera c družině, když jsem byla na úřadě práce ale pak jsem měla zdravotní potíže s dutiny tak jsem odešla v červnu na tu ženu b domácnosti rok a půl mě bolela hlava než na vše přišli
@nikinelinaty nyní syn chodil do školy a zákaz družiny až mám práci chodí do družiny do 1220... Má 7 let
@nikinelinaty takže v 6 ti letech ve škole družina až s pracovní smlouvou ... Tak já teda n chápu, jak to teda je..
Družinu mám schválně krátkou jsem rada, že jsme zase spolu, nebo kdybych měla lékaře nemůže jít domů ještě sám
@nikinelinaty ja nevim, co je tak sloziteho na vete pece o jedno dite do 7 let nebo o 2 deti do 15.
@j.a.n.i já jen uvádím, že v našem případě péče s třemi dětmi žádná družina nebyla... Ani kdy jsme měla 2 a jsou od sebe o 3 roky.
Tak paní uvidí
@nikinelinaty No, ale to ze te nenapadlo davat deti do drzuziny je ciste tvoje vec, ale nic to nemeni na tom, ze podminky musi splnovat bud jedno dite do 7 let nebo 2 do 15 let. A nevim co by mela pani videt, proste nahlasi, ze pecuje o jedno dite do 7 lez a tim ma vyreseno, druhe neuvadi, tedy nijak neresi.
@j.a.n.i ne dcera chtěla být ve družině, proto jsem byla na úřadě práce ..tam být v družině mohla ale hlava neustupovala a byly solidní nechali me než se uzdravil s papíry od lékaře a nakonec jsem v červnu od tam.oesla a v druhé třídě byla dcera bez družiny nevím co na tom nelze pochopit.
Dcera měla 8 let a druhá 5...
V první třídě měla 7 druhá 4.
Nevím, co na tom nejde pochopit nám to bylo tahle řečeno na VZP.
@nikinelinaty No, a co nejde pochopit na tom, ze vam proste rekli neco, co neni pravda a nemusela ses tim ridit, protože kdyby doslo na kontrolu, tak staci dolozit, ze ta 4 ci 5 leta nechodi do skolky na dyl jak 4 hodiny.
To, ze si muze podminku zamestnanych rodicu stanovit druzina, je věc druhá, ale pak to zas nema zadnou souvislost s tim, zda jsi osoba pecujici nebo ne.
Nevím, čtu to od paní znovu a situace je stejná jako před 9 ti lety ledaže by to změnily. Může pobývat pouze 4 hodiny proto jsi snad ta osoba pečující ne že někam strcis dítě...
Já třeba družinu už ve třetí tride zvazim zda je potřeba protože končím ve 12 a pro syna jsem za 12 minut u školy...a bude mít často do 1215.
@j.a.n.i no já než dostala smlouvu 14 dní zkušebni bez smlouvy a oak zkušebna 3 měsíce syn nemohl být v družině pokud nemám smlouvu..takže jsme ho 14 dní vyzvedaval manžel.
@nikinelinaty Ne, to nema smysl, ty motas pate pres devate a meles si furt svou.
@j.a.n.i Já bych to asi už víc neřešila, nemá to cenu 🙈🙈
Pokud jsi vedena jako osoba do sedmi let o jedno dítě, tak se řeší jen to dítě na které je to psané. Ostatní do družiny mohou.
@resare Ano, ten starší být ve družině může. Mladší po obědě domů, protože u něho je ta péče. Pokud se ale pletu, ať mě klidně někdo opraví 🙂