Osoba pečující o děti do 7 let (do 31.8.). Jak to řešit se zdrav.pojišťovnou, když dítě nastupuje 4.9. do školky a já do práce?

anna353
28. srp 2023

Dobrý den, potřebuji radu. Momentálně jsem vedena na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o děti do 7 let. Od září (4. září) nastupuji do práce a syn do školky. Ale v pojišťovně budu takto vedena jen do 31.8. Muj dotaz, mám se hlásit kvůli těm třem dnům na ÚP nebo to nějak vyřešit s pojišťovnou? Děkuji za odpovědi

katherine177
28. srp 2023

@anna353 mohu se zeptat,pokud bych se rozhodla ,že po rodicaku budu osoba pečující o dítě do 7 let,a třeba v průběhu let bych si našla práci a ukončila tu činnost jako osoba pečující o dítě třeba ve věku 6 let dítěte,myslím dřív ,je to problém ? Nebo se musí dodržet těch 7 let ? A jak je to se sociálním pojištěním,to jste si hradila sama ? A počítá se to do důchodu když odvádíte sociální sama nebo ne ?

mdch91
28. srp 2023

@katherine177 je uplne jedno, kdy nastoupite do prace, nemusite byt zena v domacnosti do 7 let ditete, znamena to jen, ze to dite nesmi byt starsi 7 let

werik153
28. srp 2023

@anna353 a synovi toho 31.8 bude 7 let? Jinak nechápu proč nejsi nahlášená až do 3.9 a pak zrovna přejít.
Já jsem měla jako osoba pečující do syna narozenin a další den nástup do práce.

lencaa11
29. srp 2023

@anna353 když nastoupil 4.9. Do práce tak pojištění v práci zaplatí za celé září tak že nic řešit nemusíte ...

j.a.n.i
29. srp 2023

@werik153 Protože je to úplně jedno, za září pokrývá zdravotní odvod z prace.

j.a.n.i
29. srp 2023

@katherine177 Ano, pokud si budes sama platit důchodové, tak se to na duchod počítá.

katherine177
Autor odpověď smazal
Zobraz
krisstina93
29. srp 2023

Nemusis se hlasit nikde, pokud během září nastoupis do práce, pojištění za tebe odvede zaměstnavatel, i kdybys nastoupila v září na jeden den.

zuzekk
29. srp 2023

@krisstina93 když pracuješ málo (uvedený jeden den nebo treba dva v tydnu, záleží na výplatě a tedy výši odvodu) rozdíl na zdravotním se ti strhává z výplaty. Coz nebude zakladatelcin případ. A zaměstnavatel platí ode dne nástupu - když třeba do 15. pracuješ u jednoho a od 16.u druhého zaměstnavatele, proč by jeden platil celý měsíc?
Tady spíš nerozumím tomu ukončení péče do 7.

anna353
autor
29. srp 2023

Do práce nastoupim na HPP a syn ve školce bude do odpoledne. Jen jsem se ptala kvůli těm třem plonkovym dnům co nebudu nikde. Volala jsem na pojišťovnu a řekli že za celé září platí zaměstnavatel. Děkuji za odpovědi

j.a.n.i
29. srp 2023

@zuzekk To ale není pravda, doplatek zdravotního se plati pouze pokud minimální mzdu nemas pri trvání smlouvy po cely mesic. Pokud pracujes jen cast mesice, tak se i ta jranice pro doplatek pocita pomerove.

j.a.n.i
29. srp 2023

@anna353 Presne tak, ty plonkove dny netreba resit.

katherine177
29. srp 2023

@j.a.n.i pokud bych byla osoba pečující o dítě do 7 let ,mohu mít při tom brigádu nebo zkrácený úvazek nebo vůbec nesmím si přivydělat?
A pokud ano do jaké výše ?

j.a.n.i
29. srp 2023

@katherine177 Můžeš libovolně, jen pokud bys měla příjem podléhající odvodům sociálního a zdravotního a zároveň menší jak minimální mzdu, tak je potřeba zaměstnavateli dát čestné prohlášení, že osoba pečující o dítě do 7 let, aby ti nestrhával doplatek na zdravotní do minimální mzdy.

katherine177
Autor odpověď smazal
Zobraz
katherine177
29. srp 2023

@j.a.n.i našla jsem toto

j.a.n.i
29. srp 2023

@katherine177 No a v zákoně je pak ještě toto:

j.a.n.i
29. srp 2023

@katherine177 A z toho jasně plyne, že můžeš být osobou pečující a mít zároveň příjem a dokonce i podnikat, jediný rozdíl je v tom, že stát za tebe neplatí zdravotní pojištění, ale to je ti plně fuk, protože ho stejně z těchto příjmů vždy odvádíš a právě z titulu té péče o dítě nemusíš doplácet do minima, ale platíš jen ze skutečného výdělku.