Dobrý den, potřebuji radu. Momentálně jsem vedena na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o děti do 7 let. Od září (4. září) nastupuji do práce a syn do školky. Ale v pojišťovně budu takto vedena jen do 31.8. Muj dotaz, mám se hlásit kvůli těm třem dnům na ÚP nebo to nějak vyřešit s pojišťovnou? Děkuji za odpovědi
@katherine177 je uplne jedno, kdy nastoupite do prace, nemusite byt zena v domacnosti do 7 let ditete, znamena to jen, ze to dite nesmi byt starsi 7 let
@katherine177 Ano, pokud si budes sama platit důchodové, tak se to na duchod počítá.
Nemusis se hlasit nikde, pokud během září nastoupis do práce, pojištění za tebe odvede zaměstnavatel, i kdybys nastoupila v září na jeden den.
@krisstina93 když pracuješ málo (uvedený jeden den nebo treba dva v tydnu, záleží na výplatě a tedy výši odvodu) rozdíl na zdravotním se ti strhává z výplaty. Coz nebude zakladatelcin případ. A zaměstnavatel platí ode dne nástupu - když třeba do 15. pracuješ u jednoho a od 16.u druhého zaměstnavatele, proč by jeden platil celý měsíc?
Tady spíš nerozumím tomu ukončení péče do 7.
Do práce nastoupim na HPP a syn ve školce bude do odpoledne. Jen jsem se ptala kvůli těm třem plonkovym dnům co nebudu nikde. Volala jsem na pojišťovnu a řekli že za celé září platí zaměstnavatel. Děkuji za odpovědi
@j.a.n.i pokud bych byla osoba pečující o dítě do 7 let ,mohu mít při tom brigádu nebo zkrácený úvazek nebo vůbec nesmím si přivydělat?
A pokud ano do jaké výše ?
@katherine177 Můžeš libovolně, jen pokud bys měla příjem podléhající odvodům sociálního a zdravotního a zároveň menší jak minimální mzdu, tak je potřeba zaměstnavateli dát čestné prohlášení, že osoba pečující o dítě do 7 let, aby ti nestrhával doplatek na zdravotní do minimální mzdy.
@j.a.n.i našla jsem toto
@katherine177 No a v zákoně je pak ještě toto:
@katherine177 A z toho jasně plyne, že můžeš být osobou pečující a mít zároveň příjem a dokonce i podnikat, jediný rozdíl je v tom, že stát za tebe neplatí zdravotní pojištění, ale to je ti plně fuk, protože ho stejně z těchto příjmů vždy odvádíš a právě z titulu té péče o dítě nemusíš doplácet do minima, ale platíš jen ze skutečného výdělku.
@anna353 mohu se zeptat,pokud bych se rozhodla ,že po rodicaku budu osoba pečující o dítě do 7 let,a třeba v průběhu let bych si našla práci a ukončila tu činnost jako osoba pečující o dítě třeba ve věku 6 let dítěte,myslím dřív ,je to problém ? Nebo se musí dodržet těch 7 let ? A jak je to se sociálním pojištěním,to jste si hradila sama ? A počítá se to do důchodu když odvádíte sociální sama nebo ne ?