Ošetřovné. Vadí to něčemu?

26. kvě 2022

Prosím dotaz. Jsem po operaci, musím jen ležet, obvodní vystavila OČR pro manžela, ale zaškrtla možnost, že nemohu pečovat o dítě, ne, ze se muž bude starat o mě. Vadí to něčemu?

autor
26. kvě 2022

@malenka3 Nevíš prosím?

malenka3
26. kvě 2022

Mělo by to být v pořádku. Tam je přímo kolonka, že se dává očr na osobu celodenně pečující o dítě - a uvádí se to dítě, protože ty nejsi schopná se o něj postarat.
Teoreticky by mohl dostat OČR i přímo na tebe, ale to by muselo být v situaci, kdy jsi absolutně nemohoucí a nemůžeš se o sebe postarat. Což nevím, v jakém jsi stavu, ale to asi není nutně ten případ, s tím dítětem je to "snazší".

autor
26. kvě 2022

@malenka3 mladší má 2 roky a beru na ni rodicak, takže to nepůjde ne? Starší má 6 a chodi do školy, to jde? Nebo do školy nesmí?

autor
26. kvě 2022

@malenka3 a moc dekuju!!

drep
26. kvě 2022

Však o to jde. Ty normálně celodenně pečuješ o dítě a teď toho z nějakého důvodu nejsi schopna, proto to očr má muž na dítě. Jako očr na druhého dospělého dávám fakt výjimečně, když se opravdu o sebe dospělý nepostará (obě zlomený ruce, po mrtvici atd).

jjasmina
26. kvě 2022

Já jsem v nemocnici, beru rodicak a manžel má OČR na mě, že se nemohu starat o dítě, takže bych řekla ok

leniczka23
26. kvě 2022

Takto to je v pořádku, naopak kdyby nezaskrtl kolonku že se ty nemůžeš starat o dítě OCR by zaplacené nedostal. Ale jelikož je zaškrtnuto, že ty se starat nemůžeš, pak dostane OCR zaplaceno i když ty pobiraš rodičák.

malenka3
26. kvě 2022

Je to v pořádku, rodičák nevadí. To, že ty bereš rodičák, znamená, že muž si nemůže vzít placené očr na toto dítě, kdyby to dítě bylo nemocné.
Ale... Ty máš jinou situaci. Manžel má očr na tebe, protože ty se nejsi schopná postarat o toto dítě, o které jinak celodenně pečuješ. To dítě klidně může do školy, to nevadí. To by nesmělo v případě, že by pediatrička vystavila OCR na dítě s tím, že je nemocné.

lencaa11
26. kvě 2022

Je to v pořádku manžel to měl stejně když jsem měla úraz ramene

martulka88
26. kvě 2022

Jak píší výše - ty jsi vypsaná na přední straně a na zadní napíšeš dítě, o které se staráš. My jsme to tak měli - byla jsem 10týdnů po porodu a byla jsem na operaci s palcem. Partner měl ošetřovák na mě, ale vzadu byl vypsaný náš syn.

autor
27. kvě 2022

Moc děkuji všem!

autor
27. kvě 2022

@malenka3
Takže je jedno, jestli se dozadu napíše starší nebo mladší?

malenka3
27. kvě 2022

Je

autor
27. kvě 2022

@malenka3 moc díky ❤️❤️

petbem
27. kvě 2022

Vzadu musí být vyplněné to mladší dítě. Protože o něj celodenně pečujete (jste tak vedena i na zdravotní pojišťovně) a nyní se o dítě nemůžete postarat.

jjasmina
27. kvě 2022

Mladší