Dobrý den, chtěla bych se zeptat žen které mají za sebou porod s druhým dítětem. Brzy mě čeká porod a doma máme sedmileté dítě. Otázka zní : má manžel nárok na ošetřovné v případě že by se starším ditětem po dobu mojí hospitalizace byl doma? Nebo musí již využít ten týden ,, otcovské dovolené"? V případě že bych byla po císařském řezu (jeden mám už za sebou proto uvažuji i nad tím) je tam nějaký rozdíl ve smyslu že musí pečovat o starší dítě v rámci ošetřovaného i když už budu doma? Nebo je jediná možnost zajistit hlídání pro starší dítě po dobu mojí hospitalizace a po mém návratu manžel využije ,,otcovskou" dovolenou?Snad je to trochu srozumitelné. Prosím ne rady ať hlídá někdo jiný apod. To jsme schopní v případě nouze zajistit. Zajímají mě spíše fakta ve smyslu na co máme nárok. děkuji 😉
@madamas No, po dobu co budeš v porodnici, tak není problém a bude mít OČR na dceru z titulu toho, že ty o ni nemůžeš pečovat. Po návratu z porodnice bych to spíš už viděla na tu otcovskou dovolenou, přece jen, tím že tě propustí, tak usoudili, že jsi schopna se postarat o sebe i dítě.
To mě také zajímá. Mám také doma 7letou dceru a nějak mě ani nenapadlo, že by OČR mohlo být. Je to opravdu tak? Řešit to přes pediatra?
Po druhem porodu - císaři jsem měla jedno očr při hospitalizaci. To bylo psané na staršího syna. Pak mi vlastně už v předstihu myslím na gyn nabízeli ocr kvůli císaři, a to měl manžel, když jsem byla už doma, psané bylo na mě. O syna jsem se starat sama nedokázala. Bylo mu 17 měsíců, rozchodil se měsíc před porodem a měl 13 kg. To bych fakt nedala.
Děkuji všem, vidím že je to individuální, záleží zřejmě kdo a na jak dlouho očr vystaví. Tak uvidíme 😉
@madamas my to tak teda chceme udělat. Když budu v porodnici měl by mít tatínek OCR na dceru a po císaři by měl mít OCR na mě. Nebo v obou případech to bude na mě,teďka nevím. Taky musíme ještě zjistit.