Ošetřování dospělého. Má maminka nárok na ošetřování otce?

martt
5. čer 2020

Ahoj holky mám trochu netradiční dotaz. Můj otec 22. červena nastupuje na druhou operaci. Pravděpodobně co nám řekli lékaři, tak tam bude týden. Po první operaci co mel nečekaně v dubnu, tak pak doma byl malatny, bolelo ho to a nemohl pár dní být bez dozoru. Do 1.cervence se o něj můžu postarat já, ale pak už musím nastoupit do práce. Mamka včera přišla s tím, že si už v květnu zajišťovala dovolenou od toho 1.cervence, ale teď se zamestnavatel začal cukat a pravděpodobně ji ji nedá. Měla by nárok na ošetřování na otce, kdybychom měli potvrzené od doktorky, že otec nemůže zůstat sám? Prosím je tu někdo kdo se v tom vyzná a poradil by? Děkuji

pipi_puncocha
5. čer 2020

Podle mě ano, nárok má osoba, která s dotyčným žije ve stejné domácnosti, hospitalizace musí být týden a ošetřování pak max na měsíc. Vypisuje to lékař při propuštění. (Omlouvám se, nevím úplně terminologické podrobnosti, snad někdo poradí blíž, ale sama jsem to coby nemocniční lékař vypisovala)

zuzkasim
5. čer 2020

Samozřejmě ano, OČR měl i mamčin přítel na mamku, když přišla z nemocnice, je to pro lidi, co žijí ve společné domácnosti.

betelgeuzz
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
5. čer 2020

@pipi_puncocha to ale vypisuješ podmínky dlouhodobého ošetřovného. to je něco jiného.
dá se čerpat klasické ošetřovné na člena domácnosti, maximální délka 9 dní:
Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje nemocného člena domácnosti. Nemusí jít nutně o potomka, nemusí to být ani přímí příbuzní. Ošetřovaný člen domácnosti ale musí prokazatelně žít ve společné domácnosti (to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem). Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.
https://www.cssz.cz/osetrovne

pipi_puncocha
5. čer 2020

@betelgeuzz ano, to je pravda. 😊 v situaci zakladatelky bude zřejmě stačit klasické ošetrovné. Díky.

martt
autor
5. čer 2020

Holky děkuji moc. 🙂

bartakova_veronika
5. čer 2020

Já jsem teď řešila podobnou situaci .. sice tedy jsem potřebovala aby od pondělí někdo vystavil manželovi paragraf protože se musí starat o 2,5 letou dceru v době ne nepřítomnosti z důvodu nemocnice a operace ... U nás je to tedy tak že to má údajně vypsat dětská lékařka neboť bude 4 dny pečovat o dceru, to doufám bude na 9 dní jak je maximální doba .. neboť bych potom taky musela řešit aby manželovi dali pravděpodobně na mě paragraf protože nevím jak budu schopná se o dceru starat i v domácí péči po operaci ... Nevíte jak chodí tohle? Zařizovat v době kdy budu v nemocnici budeme v pondělí, jsem takto domluvena s dětskou lékařkou ale netusim jak to bude dál .. jinak určitě by vaší mamince měli dát paragraf na tatínka pokud bude mít potvrzení že se nebude moci sám o sebe postarat ... Jen tady nevím na jak dlouho toto platí jestli nezbytně nutné si doby dokud se sám o sebe nepostaral nebo je na to určitý počet dní . Taky budu řešit po propuštění z nemocnice zda se vůbec budu umět i dceru postarat ..

veroniqess
25. čer 2020

Brala jsem si OČR na maminku, které operovali nádor na mozku. Napsala mi to obvodní lékařka myslím.