Ahoj holky mám trochu netradiční dotaz. Můj otec 22. červena nastupuje na druhou operaci. Pravděpodobně co nám řekli lékaři, tak tam bude týden. Po první operaci co mel nečekaně v dubnu, tak pak doma byl malatny, bolelo ho to a nemohl pár dní být bez dozoru. Do 1.cervence se o něj můžu postarat já, ale pak už musím nastoupit do práce. Mamka včera přišla s tím, že si už v květnu zajišťovala dovolenou od toho 1.cervence, ale teď se zamestnavatel začal cukat a pravděpodobně ji ji nedá. Měla by nárok na ošetřování na otce, kdybychom měli potvrzené od doktorky, že otec nemůže zůstat sám? Prosím je tu někdo kdo se v tom vyzná a poradil by? Děkuji
Samozřejmě ano, OČR měl i mamčin přítel na mamku, když přišla z nemocnice, je to pro lidi, co žijí ve společné domácnosti.
@pipi_puncocha to ale vypisuješ podmínky dlouhodobého ošetřovného. to je něco jiného.
dá se čerpat klasické ošetřovné na člena domácnosti, maximální délka 9 dní:
Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat, protože ošetřuje nemocného člena domácnosti. Nemusí jít nutně o potomka, nemusí to být ani přímí příbuzní. Ošetřovaný člen domácnosti ale musí prokazatelně žít ve společné domácnosti (to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem). Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.
https://www.cssz.cz/osetrovne
@betelgeuzz ano, to je pravda. 😊 v situaci zakladatelky bude zřejmě stačit klasické ošetrovné. Díky.
Holky děkuji moc. 🙂
Já jsem teď řešila podobnou situaci .. sice tedy jsem potřebovala aby od pondělí někdo vystavil manželovi paragraf protože se musí starat o 2,5 letou dceru v době ne nepřítomnosti z důvodu nemocnice a operace ... U nás je to tedy tak že to má údajně vypsat dětská lékařka neboť bude 4 dny pečovat o dceru, to doufám bude na 9 dní jak je maximální doba .. neboť bych potom taky musela řešit aby manželovi dali pravděpodobně na mě paragraf protože nevím jak budu schopná se o dceru starat i v domácí péči po operaci ... Nevíte jak chodí tohle? Zařizovat v době kdy budu v nemocnici budeme v pondělí, jsem takto domluvena s dětskou lékařkou ale netusim jak to bude dál .. jinak určitě by vaší mamince měli dát paragraf na tatínka pokud bude mít potvrzení že se nebude moci sám o sebe postarat ... Jen tady nevím na jak dlouho toto platí jestli nezbytně nutné si doby dokud se sám o sebe nepostaral nebo je na to určitý počet dní . Taky budu řešit po propuštění z nemocnice zda se vůbec budu umět i dceru postarat ..
Brala jsem si OČR na maminku, které operovali nádor na mozku. Napsala mi to obvodní lékařka myslím.
Podle mě ano, nárok má osoba, která s dotyčným žije ve stejné domácnosti, hospitalizace musí být týden a ošetřování pak max na měsíc. Vypisuje to lékař při propuštění. (Omlouvám se, nevím úplně terminologické podrobnosti, snad někdo poradí blíž, ale sama jsem to coby nemocniční lékař vypisovala)