Nevíte, jak je to s ošetřovačkou? Vim, že na ni má manžel právo, když budu v porodnici, že je to "nemocenská" na 9 dní, ale nejsem si jistá, kdo a kdy ji vystaví.
Je to porodnice, nebo dětská doktorka prvního dítěte? A pokud porodnice, vystaví ji při mém příjmu, nebo při odchodu? A co kdyby se lámal měsíc? Díky 🙂
@zamilovanadonej díky, tak to tak udělám 🙂
ošetřovačku ti napíšou v porodnici hned po příjezdu, ale jakmile tě propustí, tak ji manželovi ukončí. Může ji pobírat jen po dobu tvé hospitalizace.
Vystaví ti ji v porodnici - říkala jsem o ni sestře na šestinedělí (asi to byla vrchní, ale oni ti už řeknou) v průběhu mého pobytu v porodnici. Vystavuje se od data porodu na 9 dní, jak píšeš, ale může být i méně. Pak to manžel na druhé straně vyplnil a zanesl do práce - tedy až se vracel, jen tam nahlásil, do kdy to má napsané.
@michmar - A kdy jsi rodila ?? Já rodila v září 2012 a když mě propouštěli, tak jsem se ptala, jestli mohou manželovi nechat ošetřovačku na těch 9 dní. Bylo mi řečeno, že nemůžou.Jakmile jsem prý propuštěná, tak jsem "zdravá" a ošetřovačku musí ukončit. Možná, že je to teď od nového roku nějak upravené, to si nejsem jistá..... Tož to je dobré, jestli ji nechají celých 9 dní, alespoň si chlapi nemusí plácat dovolenou...
Pro informaci kopíruji úryvek ze zákona : Nárok má také v případě, že musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu epidemie, havárie či jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla. - z toho vyplívá, že jakmile vás propustí z porodnice, tak už jste "zdravá a soběstačná". Takhle mi to vysvětlili v porodnici a ošetřovačku prostě ukončili. Možná záleží na ochotě konkrétní sestry, ale já jsem měla sestřičky na oddělení moc fajn, nezdálo se mi, že by mi kecaly ???
@dorinek rodila jsem před 3 týdny. Řekla jsem sestře, že potřebuji napsat očr pro manžela. A ona: Jasně, dává se na 9 dní ode dne porodu. Vzhledem k tomu, že to ukončení vycházelo na pondělí a to už manžel šel do práce, nechala jsem ji napsat jen do pátku. A to už jsem byla od čtvrtka doma. Rodila jsem u Milosrdných v Brně.
@dorinek tak to měli u vás v porodnici nějak divně nastavené, já rodila v r. 2009 a už tehdy ošetřovák manželovi vystavili v porodnici (hned po narození dcery) na celých těch 9 dnů.
čauky, já rodila 2011 dvojčata. Ošetřovačku napsala dětská doktorka manželovi při první návštěvě - ne na mě, ale na jedno z dětí s tím, že já se zotavuju z porodu, takže jsem staráníseneschopná 🙂
@michmar
@petrajurinova
@zuzi82 - já rodila v Kolíně. Tak jsem holt asi měla smůlu na sestru, nebo nevím... Možná, kdybych víc "řvala" , tak mu to nechají na těch 9 dní. Manžel nedostal v práci dovolenou, mě propustili v úterý a hned od středy jsem byla sama s dvěma dětma - docela záhul pátý den po porodu.Moje chyba, že jsem si to nezjistila dřív. Věděla jsem jen, že nárok na ošetřovačku má, ale nevěděla jsem, na jak dlouho.
Je to jak v které porodnici, mě ji musel napsat můj gynekolog na mě a ne na dítě, aby semnou mohl být po porodu doma.
@michmar Naopak, správně je vypsání pouze na dobu pobytu v porodnici, protože porodnice je tvým "ošetřujícím lékařem" pouze po dobu hospitalizace, pak už s tebou nemá nic společného a nemůže tedy tvrdit, že nejsi schopna starat se o dítě, když tě již neošetřují. To, že to některé porodnice dělají je věc druhá, ale kdyby to CSSZ napadla, tak je v právu.
A to, že je placených max. 9 dní s tím nemá nic společného.
Díky moc za příspěvky. Těch 9 dní je hranice pro placenou ošetřovačku, může být i delší, ale "zdarma". Ale je asi pravda, co píše j.a.n.i., že když už nejsem v porodnici, odpadá to, že se nemůžu starat. Možná, kdyby ji psala dětská doktorka nebo gynekolog, tak to jde dát na delší dobu podle stavu rodičky.
@snowvwhite Mně sestra na gyndě říkala že si mám o ošetřování pro manžela říct ihned při příjezdu do porodnice 🙂