Odvody OSVČ po rodičáku. Poradíte, prosím?

console
3. únor 2023

Ahoj holky, dokazete poradit? Jsem zamestnanec, ted na konci unora mi bude koncit vypovedni lhuta, podala jsem vypoved v prosinci. Do toho jsem osvc na vedlejsi cinnost. Mam syna, budou mu v breznu 23 3 roky. Rodicak mam “roztazeny” az do jeho 4 let. A ted…jak se zdravitnim, socialnim a nemocenskym pojistenim? Uz jsem byla rozhodnuta vyrazit na socialku a vzp, ale ted jsem se docetla, ze bych teoreticky mohla zustat i jako vedlejsi cinnost a ten rok jeste neplatit, kdyz budu pobirat RP. Nema nekdo zkusenost, @j.a.n.i.😬😉🙏🙏neporadis mi? Tys byla vzdy v tohle super a dala mi radu. Moc dekuji vsem!
A jeste jk je to pak s nemocenskym pojistenim? To bych si taky rada platila, ale nevim kolik, zda si to urcuji sama atd😳😳

jajulin
3. únor 2023

@console dokud pobíráš rodičák, je tvoje živnost brána jako vedlejší činnost. Takže do 4 let syna jsi v poho 🙂.

lachipie
3. únor 2023

Dokud pobíráš rodičák je tvoje výdělečná činnost brána jako vedlejší, takže platíš jen minimální zálohy. Já jsem OSVČ na vedlejší z důvodu péče o těžce postižené dítě, zálohy neplatím žádné, sociálku nemusím kvůli nízkým příjmům a zdravotko doplácím vždycky až po roce co vyjde z přehledu pro pojišťovnu. K nemocenskému pojištění se můžeš dobrovolně přihlásit, výši si sama neurčuješ, já jsem to neřešila, tak přesně nevím, podívala bych se na stránky OSSZ.