Odhad nemovitosti. Jak jste to řešily vy?

lidija1234
15. led 2021

Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat na odhad nemovitosti. Máme s přítelem teď podepisovat rezervační smlouvu, ale mám strach z odhadu že si za nemovitost účtují více. V případě, že banka odhadne nemovitost za míň peněz tak mám strach že nám nebudou stačit finance a asi by jsme neměli ani zájem kdyby si řekli třeba o půl milionu víc než jakou má nemovitost hodnotu. Jak jste to řešily vy ? Podepsaly jste rezervační smlouvu, kde se zaplatí nemalé peníze a pak doufaly, že odhad vyjde tak jak oni určili cenu nebo jste si nechaly udělat odhad dřív než jste něco zaplatily?
Předem moc děkuji

mamikry
15. led 2021

@lidija1234 Nebyla jsem v takove situaci, ale kdyby ano, rozhodne bych chtela vedet, kolik bude nemovitost stat, nez neco podepisu.

gramar
15. led 2021

@lidija1234 No hypotéku jsme dokrývali spotřebním úvěrem. Jen počítej s tím, že banka ti stejně nedá 100% odhadní ceny a navíc odhady si banky dost často poníží i přesto že je dělá jejich spřátelený odhadce.
Jinak orientační cenu lze zjistit na cenových mapách... Každopádně podepsat rezervaci, když nemáte jistotu je dost risk, můžete taky přijít o peníze

lidija1234
autor
15. led 2021

@gramar 100% si brát nechceme nemovitost stojí 3 500 000 a my chceme hypotéku na 3 000 000,- jde mě o to aby pak nepřišel odhadce a neřekl že to má cenu těch 3 milionů a půjčí nám jen třeba dva a půl milionu pak by vznikl problém :D

gramar
15. led 2021

@lidija1234 Inu to je riziko podnikání... Banka tuším dává 80-85% LTV takže tam by opravdu mohl vzniknout problém, pokud nemovitost ohodnotí na méně. Možná by bylo levnější si nechat udělat nějaký orientační odhad, za cca litr se dá i u makléřů, když popíšeš co je to za dům atp. a vždy počítej s tím že banka to o něco srazí (tedy bude brát tu nejnižší možnou odhadní cenu). Navíc cena pro prodej, dědické řízení, či pro banku se může velmi lišit ;)

dandaa
15. led 2021

Jestli chceš, tak mi můžeš poslat o jakou nemovitost se jedná a řeknu přibližně jak by mohl odhad vyjít. Dělala jsem odhady.

lidija1234
autor
15. led 2021

@dandaa jé moc děkuji, určitě ráda využiji. Posílám odkaz na webové stránky https://www.sreality.cz/detail/prodej/byt/2+kk/... plus fotky rozměrů, jinak na webových stránkách je cena nižší, ale ta je za spodní byt za ten vrchní s terasou chtějí 3500000 kč a ještě jednou moc děkuji🙏

katerinak88
15. led 2021

@lidija1234 Odhadní cena bankou je vždy menší, než kupní cena, nikdy není stejná, obvykle je tam rozdíl pár set tisíc. Banka poskytuje hypotéky nejčastěji do 80% odhadní ceny. Tzn. u nemovitosti za 3,5M může být odhadní cena př. 3,3M, takže banka půjčí maximálně 2,8M s tím, že těch 700 tisíc je potřeba zaplatit z vlastních zdrojů. Podmínka je, že hodnota hypotéky může být maximálně osminásobek vašeho ročního čistého příjmu a výše splátky nesmí přesáhnout 40% čistého měsíčního příjmu.

levandule_k
15. led 2021

Jsou banky, které ti půjčí i 90% odhadní ceny. Zbytek budete muset dofinancovat jiným úvěrem nebo dát do zástavy jinou nemovitost. Takže nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.

dandaa
15. led 2021

@lidija1234 kouknu a dám vědět

@katerinak88 odhadní cena teda není VŽDY nižší a pozor DTSI a DTI je pouze doporučení pro banky od ČNB, které teď většina bank už ani nemá. Navíc to nebyl osmi násobek, ale devíti ;)

misina321
15. led 2021

@katerinak88 to není pravda, že je vždy menší. Mně odhadli být přesně na tu čásku, za kolik se prodával. Ono se totiž občas může ta nemovitost prodávat za super cenu, ale odhadce nemůže dát naopak částku větší, takže dá max kupní cenu.
Jinak chápu obavy zakladatelky, taky jsem z toho byla na nervy 🙏 Pár lidemv okolí se to stalo a pak nezbývá než peníze shánět všude možně i po příbuzných, anebo zkusit jinou banku...
Přeju hodně štěstí, ať Vám to vyjde.

dandaa
15. led 2021

@lidija1234 poslali vám prohlášení vlastníka?Tady může být problém jelikož jde o dům kde jsou pouze dvě bytové jednotky, tudíž nemusí být založeno SVJ ,navíc jen dva majitelé tudíž se na něčem domluvit ohledně běžného provozu bude problém vždy. Kdyztak mi napiš raději zprávu.

lidija1234
autor
15. led 2021

@dandaa SVJ založeno být prý nemůže kvůli jenom dvou vlastníkům, každopádně máme domluvu že na katastru to přepíšou na dvě bytové jednotky, protože teď by nám na to ani žádná banka nepůjčila. Každopádně co se týká budoucích oprav na domě budeme řešit s druhým vlastníkem bytu. Ale jedná se o nově postavený dům, takže doufám že v nejbližších letech tam nebude třeba žádných velkých úprav.

martt
15. led 2021

@lidija1234 Uz to je 10 let co nám dělali odhad. Ale nám dali odhad ceny bytu, jako byla skutečná cena bytu. I kdyz ten byt by mohl mít i větší kupní cenu. Hodně záleží na jakého odhadce narazíte.

lenka421
15. led 2021

@katerinak88
@lidija1234 Ja teda nevim ale my zrovna timhle ted taky prochazime a nas financni poradce nas ujistoval, ze pokud je ta cena v ramci mezi rozumna tak banka udela odhad ktery odpovida presne kupni cene. A takto to take u nas bylo. Takze ja bych se nebala, pokud jste si dopredu na cenovych mapach zjistili ze ta cena zhruba odpovida.

mateju_sm
15. led 2021

@lidija1234 bala bych se skladat rezervaci na byt, kde je nejaka dohoda, ze to teprve prepisou. Mam zkusenost, ze odhad a dalsi kroky banky se resi az ve chvili, kdy jsou splneny zakladni kriteria pro hypoteku, tak pokud pisete, ze vam za stavajici situace banka hypoteku neda, tak bych asi zatim rezervaci neplatila.

kevi1
15. led 2021

Banka nema zaujem na tom pozicat ti menej ako moze. Odhadcovia vacsinou splechnu kupnu cenu ako odhadnu, ale nie je to pravidlo samozrejme. Nebala by som sa, je to standartny postup a pokial nekupujes totalny nezmysel, tak ti to neodhadnu na menej, respektive je to nepravdepodobne

matesxx
15. led 2021

Dělám odhady. Nikdo vám tady neřekne, jestli daný odhadce vám nemovitost ohodnotí ve výši kupní ceny. Já sama bych si předem poptala odhadce, který pracuje pro vámi vybranou banku a odhad si nechala předem vypracovat. Měla bych poté jistotu, že mi to vyjde. Jenom to chvilku bude trvat, tak aby vám Realitka počkala.

dandaa
16. led 2021

@lidija1234 tak to vám kecají , nejdřív musí udělat prohlášení vlastníka . Jelikož vy teda koupíte půlku domu ,banka dá zástavní právo na celý dům, ne jen na tu půlku, a pak už s tím nikdo nic neudělá. Navíc by tu druhou půlku musel koupit někdo na hotovost. Osobně bych do toho nešla. I nově postavený dům potřebuje údržbu.

lidija1234
autor
16. led 2021

@mateju_sm my právě v té rezervační smlouvě máme uvedeno, že vlastník dům na katastru rozdělí na dvě bytové jednotky do konce února a v případě, že tak neudělá můžeme odstoupit od smlouvy s tím že vlastník nám vrátí zálohu v celé výši 🙂

lidija1234
autor
16. led 2021

@dandaa to bude hotové dřív než my budeme žádat o hypotéku, protože přesně jak říkáte banka by teď na to nepůjčila a v jiném případě by si vzala do zástavy celý dům. My teď máme podepsat rezervační smlouvu ve které je uvedeno, že vlastník dům přepíše na katastru na dvě bytové jednotky.

gramar
16. led 2021

@lidija1234 No jako jestli si někdo myslí že to do konce února stihne, tak je to optimista jako fík... Teď řeším rozdělení bytových jednotek v rámci jednoho domu (tak aby případně byla jeda byt. jednotka, samostatně prodejná), když pominu to že musím za právníkem, sepsat prohlášení, pravděpodobně budu muset sehnat ještě nějaké potvrzení/zakreslení atp., pak půjdu na katastr, zaplatím dva tisíce za "kolek" a pak budu třicet dní čekat na vklad... Je corona, a sobota 16.1. pří vší snaze se to dle mého do konce února nestihne... A jak píše @dandaa pak by byla hypotéka na celý dům, ne jen na jednu bytovou jednotku a druhý byt by byl "v ohrožení" a neprodejný...

lidija1234
autor
16. led 2021

@matesxx moc děkuji, a nejsi náhodou z Brna ? Zprostředkovatelka mě psala že tam bude v úterý odpoledne jestli si stihneme zajistit odhadce tak nevím jestli to takhle narychlo stihnu :D jako myslím, že počkají ale záleží jak dlouho no

dandaa
16. led 2021

@lidija1234 vy si požádate o odhad ,potom odhadce zavolá, dá termín a ne ,že si paní řekne sem tam ať přijde odhadce, takhle to nefunguje.Navic odhadce chce to prohlášení vlastníka kvůli vyčlenění podílů.

gramar
16. led 2021

ruku na srdce, já bych v tomto případě byla velmi opatrná, protože na mě nepůsobí příliš dobře, že prodávají byt, který vlastně právně momentálně ani "neexistune" a tlačí vás do podepsání rezervační smlouvy, když nemají zajištěné ani to základní...