Chtela jsem se zeptat, zda ma nekdo nejake zkusenosti s odebranim otcovstvi a za jakych podminek. Otec je cizinec, nejsme svoji, zijeme v CR. Maly mala ma v rodnem liste zapsaneho otce, ale ja jej chci odebrat, je to mozne?
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat.Mám syna a v rodném listě je psaný otec cizinec.Platil pouze 2roky a synovi je 6ket.Nikdy ho neviděl a nejeví žádný zájem.Syna vychovávám sama.Co mám udělat,abych otce zbavila práv a povinnosti??Prosím poradíte mi??Děkuji
@ivanenecka Šance, že se ti to povede je mizivá, to, že neprojevuje zájem není důvodem pro zbavení otcovství. Zbavit někoho otcovství tak, aby v RL nebyl nikdo je skoro nemožné, tak možná v případě závažného trestného činu otce vůči tobě či dítěti, ale jinak ne.
Větší šanci bys měla, pokud bys žila s partnerem, který by si dítě chtěl osvojit, tam by to průchozí být mohlo.
@j.a.n.i Děkuji za odpověd.V rodném listě mi otec nevadí,jen bych ho chtěla zbavit otcovských práv a povinností.Je to možné???
@ivanenecka I pro to musí být nějaký vážný důvod... ani nevím, jak moc se to liší od toho vymazání z RL.
Já si myslím,že nemusí.První dítě,to byla téměř stejná situace.Jen otec byl můj manžel,pak rozvod a pak se nezajímal o dceru.Tady ho zbavily pouze otcovských práv,ale povinnosti mu zůstali.Tak uvidíme
holky a lze otce zbavit práv když vím že hulí marihuanu?kuli tomu mu sebrali i řidičák malyho vidi 1za 14 dní na par hodin a alimenty za ex platí babička....nechci davat dítě někomu kdo hulí bojím se o malyho....nebo dá se s tím něco delat?
Dobry den prosjm vas otec meho ditete je slovak uz 3mesice spolu nejsme z důvodu jeho agresivity a lenosti k praci tuto dobu malou nevidel a ani neni ochoten dojit se na ni podivat chci ale zrusit otcovství. S tim ze je zapsan jako otec pouze na matrcie v rodnem liste zapsan není sem tam posle smesnou sumu 75€ ted dva mesice neposlal nic. Muzu zrušit otcovství na matrice i bez neho? V tehotenstvi me napadl a byli přivolání i policiste myalite ze uz kvuli jeho agresivite a taky si rad vypije by se to dalo zrusit? Dekuji
Ahojky.. mam podobny problem... dcery (*1.8.2013) Otec mi na malou neplati a nezajima se o ni. Dluzi mi strasnou sumu penez. A vim, ze vydelava dost, ale misto aby dal penize dcerce, tak radsi utrati klidne i 10000 za travu a tvrdej fet...naposledy mi vracel malou sjetej a kluk co jel s nim a ridil, tak byl taky pod nejakym vlivem. Kvuli drogam uz mu vypadali vsechny zuby (i umely, co mel z hokeje) azaclo mu odpadavat i maso z prstu na ruce...a kdyz si jednou za sto let vezme malou, tak na ni akorat krici.. vim to od kamaradky, u ktery je, kdyz ma malou... neplati, fetuje, je na malou hnesnej... nikdy ji nic nekoupi...
Myslite, ze ani v to hlepripade by neslo zbavit otcovstvi???
Ahojky.
"odebrání otcovství" nebo-li zbavení otcovských práv lze jen v nejnutnějších případech a pokud je to v zájmu vašeho dítěte. Pokud je otec zapsán v RL dítěte, tak se s tím nic dělat nedá, nemůžeš chtít, aby byl z RL jen tak smazán a to i za podmínek, že ti třeba vůbec neplatí stanovené výživné. Výživné a styk je zcela odlišná situace a pokud neplatí výživné neznamená to, že by měla matka nezl. dítěte bránit ve styku. Styk je i nadále v zájmu dítěte.
Pokud jde o tom, že nejste svoji a je cizinec, opět to nic nemění na situaci.
Otcovské práva by se mu daly odebrat leda v případě, že by soustavně po určitou dobu neprojevoval o dítě zájem (nespadá do tohoto zájmu výživné,ale pouze styk s dítětem) a nebo by styk nebyl v zájmu dítěte např.alkoholik, sklony k násilý apod. a to i přesto by mu styk třeba pouze omezili.
Zbavení otcovských práv je něco velmi zasádního, co se prakticky nikdy neprovádí.
Hodně štěstí!!!