OČR při evidenci na ÚP. Mám na to nárok?

annonnym22
3. říj 2024

Dobrý den chci se optat prý manžel na mě nemůže vzít OČR když jsem vedena na Úp a pobírám podporu v nezaměstnanosti . Prý ani na dceru jen kvůli mé dávce a evidenci jinak by mě prý vyřadili. Mě čeká zákrok a nemám nikoho jiného kdo by se postaral o dceru jsou ji 4 . Myslíte že na dceru nemůže? Je pravda s tím Úp že mě vyřadí? Řešil zde někdo něco podobného?

j.a.n.i
3. říj 2024

@annonnym22 Samozřejmě, že může, jak na tebe, tak na dceru.

lencaa11
3. říj 2024

@annonnym22 může úplně normálně si vzít na vás i dítě ...

zmrzlinka
3. říj 2024

Otázka je jestli Ti pediatr napíše OČR pokud bude dcera zdravá.

hezz17
3. říj 2024

@zmrzlinka to nepise pediatr ale psetrujici lekar matky, ktera je nemocna/na operaci.

zmrzlinka
3. říj 2024

@hezz17 jo to máš pravdu.Otazka je jestli ji to budou chtít napsat.

kristyn86
3. říj 2024

To slysim prvne,s tim UP. Podle me to s tim absolutne nesouvisi. Pokud jdes na nejakou operaci a nezvladnes se o sebe postarat,tak manzel na tebe muze mit OCR. Ale proc by ji mel mit na zdravou dceru? Pokud ty o sebe zvladnes sama pecovat,tak muz by si kvuli dceri mel zaridit volno v praci,ne?

j.a.n.i
4. říj 2024

@kristyn86 No, on ho dostane z toho důvodu, že ona se díky tomu, že je v nemocnici, nedokáže postarat o dceru. Neb ne každý si může jen tak zařídit volno v práci.

kristyn86
4. říj 2024

@j.a.n.i Podle me to tak neni. Ani na strankach CSSZ to neuvadi,ze lze cerpat osetrovne na zdrave dite v pripade hospitalizace druheho z rodicu. https://www.cssz.cz/osetrovne

j.a.n.i
4. říj 2024

@kristyn86 Kopie přímo z tvého odkazu, poslední veta... Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.

hezz17
4. říj 2024

@kristyn86 to je prece totalni nesmysl. Kde to dite jalo bude? V klokanku? Samozrejme ze druhy rodic ma narok na ocr- pokud dela treba na smeny nebo je pres tyden pryc atd.

j.a.n.i
4. říj 2024

@kristyn86 A jinak tady citace přímo ze zákona...
(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

kristyn86
4. říj 2024

@j.a.n.i Te posledni vety jsem si vubec nevsimla,to se omlouvam,beru zpet.

kristyn86
4. říj 2024

@hezz17 Me to blbost neprijde. Je fajn,ze tato moznost existuje,kor pro lidi,co to potrebuji a nemaji jinou moznost. Ja jsem uz x krat byla v podobne situaci a vzdy jsme vyresili prarodici nebo si manzel bral dovcu nebo homeofice. Ano,kazdy tuto moznost nema.Tak uz jsem o neco zase chytrejsi 🙂

j.a.n.i
4. říj 2024

@kristyn86 Jojo, spousta lidí to vyřeší v pohodě, ale zejména třeba při nějakém nečekaném úraze se to může hodit i těm, kdo to jindy v pohodě vyřeší, protože to může znamenat, že člověk vlastně z minuty na minutu oznamuje, že do práce nedorazí.
Každopádně pro zakladatelku je podstatné to, že její registrace na ÚP na to nemá sebemenší vliv.

annonnym22
autor
15. říj 2024

@kristyn86 no s tím Úp jsem už nadále nezjišťovala sem v nemocnici a manžel má očr na dceru .

Děkuju moc za názory ☺️