Dobrý den chci se optat prý manžel na mě nemůže vzít OČR když jsem vedena na Úp a pobírám podporu v nezaměstnanosti . Prý ani na dceru jen kvůli mé dávce a evidenci jinak by mě prý vyřadili. Mě čeká zákrok a nemám nikoho jiného kdo by se postaral o dceru jsou ji 4 . Myslíte že na dceru nemůže? Je pravda s tím Úp že mě vyřadí? Řešil zde někdo něco podobného?
@annonnym22 může úplně normálně si vzít na vás i dítě ...
Otázka je jestli Ti pediatr napíše OČR pokud bude dcera zdravá.
To slysim prvne,s tim UP. Podle me to s tim absolutne nesouvisi. Pokud jdes na nejakou operaci a nezvladnes se o sebe postarat,tak manzel na tebe muze mit OCR. Ale proc by ji mel mit na zdravou dceru? Pokud ty o sebe zvladnes sama pecovat,tak muz by si kvuli dceri mel zaridit volno v praci,ne?
@j.a.n.i Podle me to tak neni. Ani na strankach CSSZ to neuvadi,ze lze cerpat osetrovne na zdrave dite v pripade hospitalizace druheho z rodicu. https://www.cssz.cz/osetrovne
@kristyn86 Kopie přímo z tvého odkazu, poslední veta... Ošetřovné zaměstnanci také náleží z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje sama, onemocněla.
@kristyn86 A jinak tady citace přímo ze zákona...
(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
@hezz17 Me to blbost neprijde. Je fajn,ze tato moznost existuje,kor pro lidi,co to potrebuji a nemaji jinou moznost. Ja jsem uz x krat byla v podobne situaci a vzdy jsme vyresili prarodici nebo si manzel bral dovcu nebo homeofice. Ano,kazdy tuto moznost nema.Tak uz jsem o neco zase chytrejsi 🙂
@kristyn86 Jojo, spousta lidí to vyřeší v pohodě, ale zejména třeba při nějakém nečekaném úraze se to může hodit i těm, kdo to jindy v pohodě vyřeší, protože to může znamenat, že člověk vlastně z minuty na minutu oznamuje, že do práce nedorazí.
Každopádně pro zakladatelku je podstatné to, že její registrace na ÚP na to nemá sebemenší vliv.
@kristyn86 no s tím Úp jsem už nadále nezjišťovala sem v nemocnici a manžel má očr na dceru .
Děkuju moc za názory ☺️
@annonnym22 Samozřejmě, že může, jak na tebe, tak na dceru.