OČR. Kdy mám čekat za květen?

prostenika85
17. čer 2020

Dobrý den,
Prosím, kdo máte zkušenost s vyplácení očr v době koronavidové, poradíte?
V květnu jsem musela na 14 dnů na očr, než u nás opět otevřeli školku. Květnová výplata od zaměstnavatele přišla v termínu, stále ale čekám na ošetřovné. Kdy bych mohla čekat jeho připsání? Děkuji a všem přeji pěkný večer 🙂

bervidova
17. čer 2020

Kolegyni v práci teď přišlo dubnové, prý toho mají moc - a to tam se mzdovkou volaly, protože je samoživitelka a minulý týden neměla ještě peníze za duben.

barmil
17. čer 2020

@prostenika85 maji na to 30dni od doruceni ukonceni, to posila zamestnavatel, takze se zeptat, kdy to odeslo.

fifina86
17. čer 2020

Cekej spis konec cervna/zacatek cervence ;) A to jen pokud byly dodane materialy v poradku.

blondynka400
17. čer 2020

@prostenika85 mají 30 dní na zpracování jak tu bylo psáno. Ale jasně bylo řečeno, že tato lhůta teď neplatí. Je i zbytečné volat, stejně se nic nedozvíš. Bohužel musíš počkat...

marketa11112
17. čer 2020

Me za kveten prislo uz 11.

j.a.n.i
18. čer 2020

@blondynka400 Neni pravda, ze by tato lhuta neplatila, normalne plati a drtiva vetsina plateb v ni taky prijde.

leniczka23
18. čer 2020

Počítej konec cervna

editah222
18. čer 2020

Za květen přišla, lidem v mém okolí, vyplata 10.6. Většinou o 10 až 15dní dříve než předchozí měsíce. Jedna moje zaměstnankyně peníze dostala "až" včera, ale to byla moje chyba, chybně vyplněný formulář. Naštěstí mi paní z ossz hned zavolala, opravila jsem a peníze byly odeslány. Nehanila bych ossz, chyby dělají hlavně zaměstnavatelé a tento měsíc je chyb vice, kvůli použití špatného formuláře žádostí (je jiný než předchozí měsíce).

elinka90
18. čer 2020

je lepší si zavolat na infolinku. Já třeba zjistila, že tam nemají moje podklady ač účetní tvrdila, že je odevzdala. Poslala je tedy znovu a najednou jsem měla peníze za duben i květen na účtě 15.6.2020. Což bylo dost divné. Spíš ty papíry leželi někomu na stole a jen je nezadal do systému.

glimmer
18. čer 2020

z důvodu zavření školy jsem byla doma od března - OČR za březen mi přišlo začátknem května, za duben mi přišlo koncem května a za květen mi přišlo 16.6.2020 na účet

blondynka400
18. čer 2020

@j.a.n.i tak to asi žiješ v jiném světě, než já 😀 😀 Od pražské sociálky to má moje mzdovka i v mailu 😀 Každopádně je fakt, že se situace už zlepšila a u těch očr, které běží již delší dobu, tak problémy už tolik nejsou.

@editah222 já asi fakt žiji v jiném světě 😀 Za mne je víc rozhodně chyba na straně sociálky. A ty jejich výmluvy typu za to může zaměstnavatel fakt zbožnuji....

fifina86
18. čer 2020

@blondynka400 vidis, moje pribuzna na socialce dela a kdyz vypravi, co jsou ucetni schopni poslat :(

editah222
18. čer 2020

@blondynka400 osobně vím o 16případech pozdní výplaty (pro kamarády a jejich známe jsem se stala něco jako super žena přes mzdy, nadšená z toho nejsem) a z toho 15x byla chyba na straně zaměstnavatele nebo zaměstnance. Jen 1x na straně OSSZ - podle nich nedošlo k dodání podkladů přes datovou schránku, po odeslání potvrzení bylo vyplaceno do 5ti dnů.
Normálně se úředníků moc nezastávám, ale s OSSZ nemám už roky žádné potíže. Ochotně poradí, nebuzerují a aktivně řeší když zaměstnavatel nebo zaměstnavatel chybně něco vypíše. Pamatuju ještě jednání na úřadech v 90.letech :D :D

Co jsem naprosto nechopila je,kde byl problém při vyplnění žádosti o podporu OSVČ nebo s.r.o. nebo o Antivirus. Tak snadné žádosti jsem v životě nezažila a nevěřím, že tolik lidí bylo neschopných je vyplnit správně.

editah222
18. čer 2020

@blondynka400 a zavolat nebo zaslat dotaz, mají na to speciální odkaz na stránkách, se určitě vyplatí vždy. Ano, za březen a duben to asi vážně byl masakr a nápor neuvěřitelný, ale za květen a červen už by problém být neměl.

alcar
18. čer 2020

Manzelovi prisla teprve za duben. 😃 Ze zakona na to maji 30 dni, ale ted zakony jaksi neplati. 🤔😁

j.a.n.i
18. čer 2020

@alcar Ale plati, dle prosetrovanych podnetu bylo jen 30 zadosti neodbaveno v terminu a chyba na straně ossz.

alcar
18. čer 2020

@j.a.n.i ano plati, ale aktualne se podle nich nepostupuje a urednice to vsem volajicim uz predem rika, ze se to nestihne. Tak tedy plati nebo neplati? 😃

j.a.n.i
18. čer 2020

@alcar To tvrdíš jen ty, že se podle nich nepostupuje... já více věřím zprávě z OSSZ, která tvrdí, že víc jak 99% žádostí je odbaveno v termínu. A i moje vlastní zkušenost je ta, že platba za duben přišla 26.5. a to jsem ji odesílala s drobným zpožděním.

alcar
18. čer 2020

@j.a.n.i tak aspon nekomu prislo očr v terminu. To bud rada. V nasem okrese vice jak mesic zpozdeni a dle urednice to tak v teto dobe proste je...bez ohledu na zakonnou lhutu. Je jich malo, nestihaji... coz chapu, ale hypoteku za me pani nezaplati, ze? 🤷‍♀️

monita0806
18. čer 2020

Za květen mi už přišlo 12.6.

prostenika85
autor
18. čer 2020

Moc všem děkuji za odpovědi, zkušenosti, jste hodné 🙂 Dám tomu ten měsíc času a pak případně začnu pátrat. Díky!

blondynka400
18. čer 2020

@editah222 jak jsem psala, asi žiju někde jinde. Máme 1500 zaměstnanců a s OSSZ jsou potíže neustále a to vím jenom strop, co se ke mne od mzdovek dostane.... A bohužel to tak bylo v každé firmě. Jedině co mi přijde, tak je rozdíl Praha a mimo. Ty mimopražské mi přijdou o dost lepší. Neříkám, že tam jsou všechny zaměstnankyně špatné, občas se najde někdo fajn, ale moje zkušenost je ta, že jich je spíše minimum.
Když vezmu třeba za nás, tak za březen nepřišlo včas ani jednomu zaměstnanci, a to jich bylo přes 80, ani v jednom nebyla chyba na naší straně.....
Pravdu máš ale v tom, že řadě firem (hlavně v těch malých) dělá mzdy občas kde kdo a podle toho to tak vypadá a pak v tom sociálka být dost často nevinně...

@alcar já to taky chápu, že toho měli hodně, nebyli na to připravené.... Ale zase na druhou stranu koho to má zajímat? V soukromém sektoru by byl zaměstnanec v práci celý den, aby dané lhůty dodržel, ve státní je jim to bohužel jedno.... .-/

fifina86
18. čer 2020

@blondynka400 fakt jim to jedno nebylo, tady v okoli (Středočeský kraj) chodily i v sobotu. Jednak toho bylo hodne a taky byli rozdeleni do skupin a chodili proti sobe. U nas ve meste, podle lokálního fora a z info, co mam od kamaradek kolem, bylo vyplaceno vzdy nasledujici mesic.

blondynka400
18. čer 2020

@fifina86 já jsem nenapsala, že jim to bylo jedno, jen že se chovají/chovali jako klasický státní zaměstnanec a bohužel k tomu mají i nastavené podmínky (například IT) tak jak mají, a výsledek je takový jaký je. Jestli to někde fungovalo, tak jedině dobře. Naší zaměstnanci toto štěstí neměli a ani většina kamarádek (mimo Prahu to bylo o dost lepší). Postupem času se vše zlepšovalo, to je pravda a taky jsem to výše napsala.... Zase se ale zhoršili třeba v A1, takže ono si nevybereš 😀

alcar
18. čer 2020

@blondynka400 tak nejak jsme se zaridili...museli jsme. Nastesti kveten uz byl v poradku. To prislo vcera. 🙂 Par dni po dubnovem očr. Tak ted mame aspon “moc penez”, nez jsme cekali. 😃 Ale zase na druhou stranu musim uznat, ze pani urednice byla po telefonu velice ochotna, mila a prijemna a poskytla opravdu validni info o tom, kdy to dorazi. A ooravdu to prislo tak, jak rekla. 😊

popelka1984
19. čer 2020

Měla jsem štěstí, za půlku března mi to přišlo 17. 4., za duben 13. 5. a za květen teď 16. Údajně se snaží teď v téhle době to posílat co nejdřív ale bůh ví. Mě to spíš chodilo dýl když jsem měla klasické ošetřování dřív.

cikitkapb
21. čer 2020

@barmil 30 dnů na to máme za předpokladu, že je vše v pořádku a správně vyplněné. 😉