OČR a druhá dcerka doma, není předškolák. Mám nárok?

lalolita
8. dub 2021

Zdravím holky,
Mám dotaz,jsem na OČR s holkama doma. Od pondělí by se měli vracet děti škol, starší malá je v první třídě a avšak druhá má 4, takže se do školky nevrací. Jak to bude dál,budu moct být na OČR a starší bude moct jít do školky,nebo ne?
Vedoucí z práce mi říká ,že doma být moc nebudu,jenže já nemám kam dát mladší malou, nemáme hlídání a 12hod v práci semnou by to nevydržela.
Díky za info a hezký den.

alilali
8. dub 2021

@lalolita A proč by si nemohla? RP už nepobiras, ne?

lalolita
autor
8. dub 2021

@alilali ne to už dávno ne,vedoucí mi tvrdí,že když půjde malá do školy,tak s druhou být doma na OČR nemůžu být,že ti nejde.

jaja01k
8. dub 2021

@lalolita To je nesmysl, samozřejmě že můžeš být s mladší dál na OČR.

lalolita
autor
8. dub 2021

@jaja01k děkuji. Právě mi to bylo divné, protože malá není předškolák,tudíž se na ni nevztahuje,že by mohla do školky a tím pádem by mělo normálně navazovat ošetřovné.

gruyerre
8. dub 2021

@alilali měla by přece nárok, i kdyby RP pobírala, ne? Důležité je, že pracuje.

gramar
8. dub 2021

@gruyerre nemáš nárok na dítě na které čerpáš RP, jinak nárok je.
@lalolita Vyplníš žádost na mladší dítě (pokud jsi předtím měla žádost na starší, vygeneruješ si akorát další kód na novou žádost) a normálně můžeš zůstat na OČR, s ohledem na to že nemůže jít do školky, kterou vláda zavřela. Vedoucí se plete

lalolita
autor
8. dub 2021

@gramar mám to psané od března na tu mladší.( Nějak jsem tušila,že školky neotevrou). Takže žádost mi normálně pokračuje celý duben.

jitka_cv
8. dub 2021

@gramar když žena čerpá rp a zároveň pracuje tak si na dítě, na které čerpá rp může vzít očr a bude ho mít zaplacený.

gramar
8. dub 2021

@lalolita Tak pak ano, normálně pokračuješ dál, není důvod aby tomu bylo jinak (zatím, než vymyslí něco dalšího veselého).
@jitka_cv Za určitých podmínek ano (účast na nemocenském pojištění), ale jak se to reálně praktikuje netuším, ale musí to být asi "zábava" 😂

drep
8. dub 2021

@gramar placené očr si na dítě, na které žena pobírá RP, nemůže vzít jeho táta, ona může a má ho normálně zaplacené, protože pracuje.

lalolita
autor
8. dub 2021

@gramar no právě,než zase něco vymyslí 😄 jestli teda něco vymyslí.....jakoby to nemohli otevřít,když za chvilku jsou prázdniny. jak u blbecku na dvorečku.....😕

j.a.n.i
8. dub 2021

@gramar Praktikuje se to úplně stejně jako u jiného pracujícího, co by na tom mělo být jinak.

gramar
8. dub 2021

@j.a.n.i Nevím, jen jsem si představila když jsem naposledy řešila očr tak tato instituce ve spojení se zaměstnavatelem asi trhli rekord ve oddálení výplaty, čekala jsem jen tři měsíce 😂
Ale jinak ano pomotala jsem to, nemůže žádat druhá osoba, ale ten co bere RP a zároveň je zaměstnaný (účastný pojištění), tak žádat může a má nárok na výplatu obojího.

gruyerre
Autor odpověď smazal
Zobraz
klokanka31
8. dub 2021

@lalolita Můžeš být doma s mladší, přece ji nenecháš samotnou.

lalolita
autor
8. dub 2021

@klokanka31 tak jistě. Bohužel se nedá nic dělat... vedoucí by byla nejradši,kdybych si ji brala do práce a odsloužila všechny směny,co bych měla mít. Ona je možnost si vzít malou do práce,ale jelikož je hyperaktivní,tak ji to tak dvě 12ky zasebou nedá,kdy musím obsluhovat zákazníky a ona by mi do toho pořád kecala. Bohužel neposedí na místě a u jakékoliv aktivity, vydrží max 20min.

klokanka31
8. dub 2021

@lalolita Třeba bys měla díky její upovídanosti víc zákazníků ☺

lalolita
autor
8. dub 2021

@klokanka31 to právě ne 😄😄😄 bohužel začne až moc kecat a někdy prohodí,to co nemá. párkrát už jsem ji v práci měla a nervově jsem se málem složila 😄😄😄

klokanka31
8. dub 2021

@lalolita 😄😄😄

j.a.n.i
8. dub 2021

@gramar No to jo, ale rodičák na to vliv nijak neměl, ne.

gramar
8. dub 2021

@j.a.n.i To ne, jen jsem mě tak napadlo že to by byla další výzva... Ale já mám na takové věci kliku, takže nemohu být považována za bernou minci 😎

j.a.n.i
8. dub 2021

@gramar Ne, ossz vubec nezjistuje, kdo bere rodicak.