Dobrý den, jsem občanka České republiky a v prosinci mi bude 18 let. Už dva a půl roku mám přítele na Slovensku, v lednu by jsem se chtěla k přítelovi nastěhovat a zažádat si o Slovenské občanství. Mohl by mi někdo poradit jaké jsou podmínky pro povolení Slovenského občanství a jak a kde si o to zažádat, vím že by mi něco takového měli povolit když budu mít pracovní vízum, kdy mi kromě toho mohou schválit pobyt na Sk. 🤔 🙂
Na čo by ti bolo slovenské občianstvo?
Pracovné vízum nepotrebuješ, SR aj ČR patri do EU, máš volný vstup na trh práce.
Stačí si vybaviť na úrade prechodný pobyt a poistenie dostaneš, keď sa zamestnáš.
To je všetko
Proc bys to proboha delala? 😀
@admin_ Kdybys tento dotaz položila před dvaceti lety, tak chápu ale teď, v době, kdy příští rok slaví obě země 20 let v EU, tak trochu nechápu 🙂. Pokud přítel za to stojí, budeš tam s ním žít, budeš tam pracovat a po letech si můžeš zažádat o občanství. Pokud se vezmete, můžeš zažádat o něco dřív. Budeš dělat i zkoušky ze slovenštiny a všeobecného přehledu, podobně, jak to dělají uchazeči v ČR, kteří mají zájem o české občanství a úřady si vás oba proklepnou. Na občanství ti momentálně nárok nevznikne, prostě si o něj nemůžeš zažádat. Žádné vízum nepotřebuješ, pokud jsi teda občanka ČR nebo jiného EU státu. Pokud ne, budeš muset žádat o prac. povolení.
@admin_ doktori na Slovensku ošetrujú aj Čechov, aj iných cudzincov. Dôležité je poistenie. To získaš spolu s prácou.
A urady aké myslíš?
Fakt to nie je treba
@mia_von_prag Myslím hlavně Úřad práce a magistrát . Doktora potřebuju gynekologa , takže tam k doktorovi mohu chodit normálně jako tady v ČR? A platím něco?
@mia_von_prag a jak je to s tím pojištěním na Sr pojištění v ČR mám
@admin_ nájdi si prácu na Slovensku, budeš mať poistenie, nebudeš u lekárov platiť. Len tak ťa ako cudzinku nepoistia.
Ak nemaš v SR pobyt, nemôžeš sa tam ani hlásiť na urade práce. Takže rieš prácu, nie občianstvo
A este jedna vec, poistenie môžeš mať len v jednej krajine. Takže ak si nájdeš prácu na Slovensku, odhlas sa v Česku. A naopak platí, že v Česku ta neodhlasia len tak, musíš doložit pracovnu zmluvu, že si poistená v inej krajine
Myslím, že všechno vidíš úplně jinak a nemáš vůbec ponětí, jak funguje např. trh práce, systém zdravotního pojištění apod.
Co znamená pojištění v ČR mám? To má každý, akorát, že ten kdo nepracuje (případně nestuduje, nepopírám RP atd...) si ho platí sám (a to zcela určitě i na Slovensku). Gynekologie? Takže těhotenství? No to si toho zjistěte ještě mnohem více. Klidně se asi ptej tady nás. Jinak díky EU je spousta věcí celkem jednoduchých a není třeba se vzdávat českého občanství 😉.
Rok jsem pracovala na slovensku, toto jsem vubec neresila. Ale hlavne - manzel je slovak, zije tady se mnou v CR uz 10 let a ceske obcanstvi nema a ani nepotrebuje a ani nebude mit. Nechapu, co je toto za blbost menit si hned v 18 letech obcanstvi, dost mozna se jednou budes zase vracet zpatky. (Kdo by se proboha stehoval z CR na SK, to se dela naopak 😀 😀 )
@admin_ https://www.minv.sk/?udelenie-statneho-obcianst...