Občanka - tituly. Píšou se všechny nebo jen nejvyšší dosažený?

eliska_f
4. črc 2021

Ahoj,
nevíte, zda se na občanku píšou všechny tituly nebo jen nejvyšší dosažený? Díky 🙂

cilkat
4. črc 2021

@eliska_f rozhodně tam nejsou povinné... A obvykle se píše nejvyšší dosažený, případě před a za jménem.

alubif
4. črc 2021

Na nové občanky už se tituly uvádět nebudou

sudylichozrout
4. črc 2021

Vzdy se psal nejvyssi dosazeny a bylo to dobrovolne. Ted do nove uz se asi psat ani nebudou, pokud vim.

anetka9
4. črc 2021

@alubif povinne?

eliska_f
autor
4. črc 2021

Nebudou se uvádět od srpna, v červenci ještě ano, to vím. Spíš mě zajímalo, když mám dva VŠ tituly stejné hodnoty tam budu mít oba či pouze jeden uvedeny. Na úřadě mi to neřekli.

alubif
4. črc 2021

@anetka9 od srpna ze zákona

jezz1e
4. črc 2021

@eliska_f A Vy byste tam chtěla oba? Mám taky dva rovnocenné tituly a v občance jeden, ale dva jsem tam ani psát nechtěla. Oba uvádím snad jen v životopise, jinak mi to přijde docela trapné. I ten jeden používám jen
v zaměstnání, kde je titul podmínkou pro výkon praxe.

journals
4. črc 2021

Spojení Mgr. et Mgr. (nebo nevím co - předpokládám, že bc. si na občanku nikdo nedává) by to nevyřešilo?

vita_
4. črc 2021

@eliska_f Já mám uvedeny oba (stejné hodnoty), ale byly z toho paní na úřadě trošku vyjukane .... Neměli k tomu informace, nakonec zavolali vedení a bylo. Takže by to mělo asi jít všude🙂

anetka9
4. črc 2021

@alubif tyjo to je divny…nevim, jestli se mi to libi😁

cherie24
4. črc 2021

@eliska_f já jsem si občanku dělala novou a to už jsem titul měla a na občance ho teda nemám.

cherie24
4. črc 2021

@jezz1e já dost často ani titul neuvádím, třeba nedávno jsem dostala těhotenskou průkazku a tam mi ten titul přijde vyloženě komický 😄 Už teda nevím jak to bylo u občanky, jestli tam ani nebyla kolonka titulu nebo byla, ale na občanku mi ho nedali a nijak jsem to teda nehrotila. Myslela jsem, že už se tam dávno ani neudává.

eviicka
4. črc 2021

Napíšou ti tam to co budeš chtít (samozřejmě pokud to vzdělání máš a doložíš) - např. Mgr. at Mgr.
Jinak já si teda ten druhý rovnocenný neuvádím nikde, nepřijde mi to důležité.

jezz1e
4. črc 2021

@cherie24 kolonka na občance je, ale musíš to kdyžtak doložit diplomem a kdo by ho hledal.. teď jsem koukala do občanky a nemám tam ani jeden 😁 na těhu prukazce jsem ho myslím měla taky, určitě mě v porodnici oslovovali titulem. Sice mi to vždycky přijde v tu chvíli děsně hloupé (paní magistro vyskočte si tady na kozu 😂), ale zas pak bývají lékaři ochotnější diagnózu vysvětlovat, než když mají pocit, že jim stejně nebudeš rozumět.

vonrataj
4. črc 2021

Ja si na obcanku davala jeden titul. Ale to hlavne proto, ze byt jsem studovala obory dva, byly pod stejnou fakultou. Pokud mas tituly dva rovnocenne a predpokladam, ze mas vystudovane dva rozdilne obory s rozdilnym zamerenim (treba kolega mel psychologii a IT), tak si uvadel tituly oba. Trapne mi to neprijde. ;) i kdybys mela DiS. a Bc. je to tvoje zasluha…. Ze to neni treba PhDr. nebo PhD. neznamena, ze si do obcanky jiny titul dat nemuzes, kdyz to tedy aktualne jeste jde 😊 (o novele ohledne uvádění titulů do obcanky slysim prvne ted tady)

vonrataj
4. črc 2021

@jezz1e ono je to tak se vsim, bohuzel…. “vazena pani Novakova” a “vazena pani magistro” zni jinak…. A co mam zkusenost i neco vyjednavat v beznych zalezitostech, tak proste pro tu pani magistru se najde temer vzdycky lepsi zachazeni🤷🏼‍♀️

cherie24
4. črc 2021

@jezz1e aha, tak s diplomem jsem si občanku dělat nešla, tak v tom byl asi ten problém, ale příště ho taky hledat nebudu 😁 No rozumět diagnóze, on není titul jako titul... U některých oborů mi to přišel docela výsměch, když jsem se s někým bavila o studiu a státnicích. Dneska už není nutně titul známkou inteligence 😀

eliska_f
autor
5. črc 2021

@cherie24 to zárukou nebylo nikdy (i dřív to mohlo jít přes konexe, čistě zaplacením atd),....

Holky moc děkuju za info, jak to teď je 🙂 uvidím, jak mi to napíšou - zda jeden Mgr. či oba.

barmil
5. črc 2021

@vonrataj no, paní inženýrko, ukažte prsa, nalila se... Docela sranda... Ale furt lepší než oslovení "maminko", za to bych střílela.

andelka
5. črc 2021

@barmil " paní magistro, přijďte si na krev" Taky po porodu 😁
Já musela ukázat diplom. Při nové občance jsem titul dát chtěla. Škoda že teď už nebudou.

console
5. črc 2021

@eliska_f zalezi, kolik dolozis diplomu pri zadost o op

console
5. črc 2021

@barmil jo osloveni maminko mi taky prislo zvlastni😬

vonrataj
5. črc 2021

@barmil no ja nemluvila o porodnici nebo gyn prohlidce😂 tam mam nastesti vsude super personal….. ale jinde se mi stalo pri vyplnovani lejster, ze mi rekli, vy jste nase kolegyne a nekde si me dokonce hackovali 😅 nebo mi to proste pomohlo k lepsimu reseni situace (typicky mailova korespondence)👍🏻

j.a.n.i
5. črc 2021

@cherie24 Pokud ten titul nedolozis, tak oni po nem samozřejmě nikde nepátrají.

j.a.n.i
5. črc 2021

@console Staci odpovedet ano babičko a daji si priste pozor 😁

felixfelicis
5. črc 2021

Do papíru v porodnici jsem si psala titul a pak mě oslovovali paní doktorko, to mi přišlo hrozně vtipný🙂 Mgr. et Mgr. bych si do občanky nedavala, my jsme si z toho vzdycky dělali srandu...proste Mgr.

darkwitch
5. črc 2021

@felixfelicis ani se nedivím, taky mi přišlo vtipné, když si někdo na papíry k táborum napsal Mgr. et Mgr. a pak neměl jediný papír vyplněný dobře 😀

veroniqess
5. črc 2021

A ještě tituly na poštovní schránku a bude to pecka 😆
Klidně si tam dejte oba. Mně teda ani nenapadlo to na občanku dávat 😁

leiladelly
6. črc 2021

@eliska_f Já mám dva a mám uvedeny oba dva. Zatím. Asi jsem dokládala diplomy o dosaženém vzdělání.
@vonrataj Souhlasím s Tebou, že ve formálním styku titul člověka automaticky zařazuje. Není to o povyšování, nebo nepovyšování, ale o tom, že když člověk potřebuje jednat někde ze své pracovní pozice, tak ho to automaticky vyprofiluje a usnadní to komunikaci.
My jsme si s kamarádem říkali, že na jedné straně nevidíme úplně jako opodstatněné, když jsme tituly dosáhli, je nemít uvedeny.... Je to odraz naší mnohaleté, v zásadě celoživotní práce.

vonrataj
6. črc 2021

@leiladelly no, asi tak. Nerikam, ze titul je patent na rozum. Jak se tu nekdo “dojimal”, ze spousta Mgr neumi vyplnit ani papiry. Tak stejne to maji treba Ing, kdy kazdy neni inzenyr pres ekonomii ci ucto, ale treba lesnictvi a proste kazdy obor a tim i ten titul, je nejak profilovany. 🙂 Takze za me kazdy nemusi umet vse, ikdyz je treba titulovany (spis jen zobecnele prirovnani, kdyby se toho chtel zas nekdo chytat😀)☮️