Nový občanský průkaz pro malé dítě. Je to nutné?

roselilie
21. črc 2024

Zdravím, chci se poptat zda je nutné udělat dceři nový občanský průkaz. Ten, který momentálně máme, tak je vystavený v době, kdy jí bylo 9 měsíců. Minulý měsíc jí byly dva. Plánujeme dovolenou ve Španělsku - začátkem srpna. Vím, že se dá vystavit občanský průkaz do 5 pracovních dnů, ale zajímá mne zda má někdo zkušenost s tím, že občanka byla na letišti v pořádku přijata. Ještě dodám, že si tam dcera podobná je, jen vlasy má momentálně delší. Děkuji za odpovědi. Hezký den.

somalicats
21. črc 2024

No, jsem zvědavá na odpovědi, protože já teda v případě leteckých zájezdů nikdy neriskovala a obzvlášť v případech, kdy měly děti poslední doklad z doby, kdy jim byl méně, než rok, jsem nechala udělat nové. Mimochodem to, že si je podobná, může připadat Tobě, ale kontrole nemusí. Nová občanka stojí v normální lhůtě pade, fakt nechápu, že se to někomu vyplatí riskovat. Btw. já nechávala letos předělávat doklady, protože nejmladší měla pas z doby, kdy jí bylo 11 měsíců. Hotové byly za 13 dnů místo standardních 30.

tulipdona
21. črc 2024

Ano, u malých děti se doprocuje každý rok. Od 0-6 let. I když jsou na 5 let. Ty děti si neuvěřitelně rychle mění.

gruyerre
21. črc 2024

@roselilie nám paní na úřadě rozmluvila dělat nový pas synovi, když mu byly 4 roky. Pas byl dělaný v jeho roce. Strašně se divila, proč něco takového chceme 😀
Na letišti pak v pohodě s tim starým pasem.
Vy máte ale OP jen rok a 2 měsíce starý... tak to bych ale vůbec neřešila a nový nedělala

mabs
21. črc 2024

@roselilie udělala bych ho. Dítě si má být na fotce podobné, což v tomhle případě asi moc nebude. Byla miminko, když jste ji ho dělali, teď je batole.

barciss
21. črc 2024

My dělali dceři OP v roce a rovnou jsme se o tom s pánem bavili, že asi bude potřeba každý rok nový. Takže já bych udělala.

kokoska29
21. črc 2024

Dcera má op 2 měsíce, teď je ji rok a čtvrt a na letišti to nikdo neřešil 🤷 podobná si je pořád, jen má víc vlasů 😀 asi záleží na koho narazíš, ale platný op to je.

me_druhe_ja
21. črc 2024

Heh, tady ve Francii se mění doklad až když končí platnost nebo se změní bydliště či jiný významný údaj. Takže děti mají na dokladech fotku, když měl syn asi měsíc a půl a dcera tři měsíce. 😀 a pas mění myslím v 5 letech a OP v 10. 😀 a zatím dobrý😀

tereza0111
21. črc 2024

uplne v pohode, dcera pas delany ani ne v roce (jeste nesedela) a ted kdyz ji byli 4 jsme leteli daleko (Mauritius), uplne jsem to nedelala cilene, proste jsem zapomnela, ale uplne v pohode, nikdo nic nerikal

fyii
21. črc 2024

@roselilie ja menila detem doklady nekolikrat, i kdyz jeste meli dlouho platnost. Litame casto a nekolikrat se mi stalo, ze si pas prohlizeli, dite jak paka... Dite si musi byt na fotce podobny, coz u mesicniho a ctyrleteho bude urcite rozdil. Za tech par korun mi nestoji se s nekym hodinu dohadovat uz jsem to zazila nekolikrat... v Recku se jim kluk nezdal, mel par stipancu a byl trosku otekly, jestli je to on, v Americe cernoska mela taky problem jestli je to on to mimino, v Dubaji meli tez kontrolni otazky... za tech par penez, byt je doklad platny to fakt chce zvazit