Nové trvalé bydliště, přihlášení/odhlášení ze stávajícího

astyna
14. dub 2017

Bydlíme s manželem v podnájmu, kde ve smlouvě jsme uvedeni oba dva jako podnájemníci. Máme jedno dítě, další na cestě. S majiteli bytu jsme se dohodli, že si tu zřídím trvalý pobyt (už kvůli vyřizování rodičovského příspěvku atd.). A tak hledám info na netu. Stávající místo pobytu mám spolu se synem asi 250 km od Prahy. Chtěla jsem se zeptat, zda někdo řešil takovou situaci, stačí zajít na městskou část Prahy, která náleží k danému obvodu, zřídit si nové trvalé bydliště - ale jen pro mě? Někde jsem našla, že si musí zažádat všichni nájemníci dle smlouvy - a tam je uveden i manžel, který ale nové TB nechce.

Děkuji za info...

jezz13
14. dub 2017

Rozhodně si nemusíte žádat všichni, akorát musíš vzít s sebou nájemní smlouvu. A pokud jste jako podnájemci, asi je byt družstevní. Myslím, že pak je třeba souhlas družstva, protože to je vlastníkem bytu.

somalicats
14. dub 2017

@astyna Samože si můžeš zřídit TP sama, dokonce ani syna nemusíš přehlašovat (ale pokud budeš do budoucna řešit školku, tak v Praze si dítě bez TP v té části ani neškrtne). Dojdeš si s nájemní smlouvou na úřad a hotovo. My taky nemáme TP všichni stejný - koupili jsme loni domek, nejdřív jsem tam přehlásila děti a pak po půl roce jsem tam přehlásila sebe, muž má TP stále ve starém bytě a v dohledné době to měnit nebude. Školky chtějí pro přihlášku TP dítěte a aspoň jednoho z rodičů v dané lokalitě, takže dál nic neřeším.

astyna
autor
14. dub 2017

@jezz13

Na družstvu jsem se ptala, prý se do toho nemontují 🙂 Majitelé s tím problém neměli, vlastně jsme to hned uvedli před podpisem podnájemní smlouvy.

jezz13
14. dub 2017

Jde o to, ze to druzstvo ten souhlas myslim musi nejak vyjadrit. Zavolej si radeji na urad, jestli je to potreba a staci treba veta"souhlasim s prihlasenim k TP" a podpis predsedy nebo to a vypadat jinak. Vetsina prazskych casti ma podrobne info na webu.

dandaa
14. dub 2017

@astyna urad bude chtit souhlas druzstva.stejne jako muselo druzstvo dat souhlas k pronajmu bytu.

astyna
autor
14. dub 2017

@jezz13

Já jsem ptala přímo u nás na bytáku - tam mi bylo řečeno, že pokud jsem uvedena v podnájemní smlouvě, tak mi dali souhlas majitelé a oni to nemají jak řešit. Jim je to prý jedno, kdo tam de facto bydlí, protože majetková ani jiná práva nemá.

Ještě raději teda zavolám na ten úřad, co vše bude potřeba. Ať tam nejedu s mládětem zbytečně 🙂

astyna
autor
14. dub 2017

A co odhlášení z původního bydliště? To mám taky nějak řešit, nebo se to provede automaticky po zapsání do nového?

astyna
autor
14. dub 2017

@dandaa

Oni dát souhlas nemuseli, mají tu trvalé bydliště.

Pokud má Nájemce (ten kdo si byt od majitele pronajal), v bytě vedené trvalé bydliště, pak může byt, nebo jen jeho část, dát do podnájmu další osobě, i bez souhlasu majitele bytu.

Je to takové celé zamotané 😀

dandaa
14. dub 2017

@astyna kdyz je byt v druzstevnim vlastnictvi tak musi byt souhlas od druzstva na vse.Jelikoz majitel bytu neni majitel ma koupeny druzstevni podil.Urad prave vyzaduje souhlas druzstva.Celkove vse kolem druzstva je slozitejsi