Nevymahatelné výživné. Co byste dělali v mé situaci?

23. črc 2020

Zdravím. Sedím tu a přemýšlím co dál. Mám dceru 9 let. Otec si ji nebere, jen za ní občas jezdí na návštěvu. Vztah máme dobrý, na všem jsme se dosud domluvili. Do minulého měsíce platil já má. Nyní je v situaci, že přišel o práci, zemřela mu matka, která ho živila nebo mu dost pomáhala a když byl problém, zaplatila výživné za něj. Novou práci si.nehledá, má zdravotní problémy, na UP se nenahlasil, nyní mi ta červenec dluží 2500 Kč a očekávám, že ani v příštích měsících se situace nezlepší. Má dluhy všude, a mimo starého domu, který je ve strašném stavu žádný majetek. A co v případě dlouhodobého neplacení? Exekuce? Nebo ho nechat zavřít? To se mi nechce, vztah máme opravdu dobrý a vzhledem k tomu jak na tom je po zdravotní stránce bych asi měla morální kocovinu. Na druhou stranu dcera má také zdravotní problémy a peníze od něj mi pak chybí. Má to vůbec řešení taková situace?

ariadna12
24. črc 2020

Tak pokud to nepujde domluvou, jinak nez exekucne a trestnepravne asi nic stejne nezmuzes. Nakouslas s nim toto tema (co delat, aby nedluzil na vyzivnem)? Co on na to? Pokud mate dobre vztahy, promluvila bych s nim a pomohla vymyslet, co delat, aby mel nejaky prijem. Je na tom zdravotne tak spatne, ze praci pro sebe nesezene nebo pracovat nechce?

konidana
24. črc 2020

v teto situaci bych se s nim asi zkusila domluvit na nejakem konkretnim odložení plateb. třeba na 3 měsíce? s tím ze to pak postupne budes chtit doplatit např po 1000 nebo 500 s každou dalsi platbou. ale takovy to praci si nehkeda na up se nenahladil je špatně. nepotrebuje treba i psycholockou pomoc, kdyz se mu takhle vse okolo zhroutilo? Zkus ho tam navest, bez pomoci by vase dalsi vztahy v teto souvislosti mohly dost utrpet. a pri setrvani současného stavu nejake vyhlidky na zlepšení a placeni v budoucnu moc nevidim ( ani soudni cesta nezsjisti 100pro doplaceni vyzivneho, kdyz proszr nebude z ceho)

klea81
24. črc 2020

Já bych si našla brigádu navíc, nečekala bych na zázrak moci úřední, kde nic není...

autor
24. črc 2020

@klea81 brigádu hledám, zatím nestrádame, teď budeme muset měsíčně platit 5000 Kč auto, což mě trošku děsí, ale i tak výživné jde na dceru a ne auto.
@konidana snažím se mu pomoci i já, k lékařům nechce. Řekla jsem mu, že mu teď 3 měsíce počkám, že trávu jist nemusíme, tak ať se tím nestresuje. Opravdu nechci být svině. Na druhou stranu to ve mě hlodá co si s ním počít do budoucna.
@ariadna12 pracovat by mohl, ale žije na konci světa, a je bez řidičáku. Navíc trpí na epilepsii a každý záchvat se na něm podepíše. Je strašně pomalý, pomalu mluví, myslí, dělá, takže sehnat práci je prostě těžký. Na UP jít nechce. Dávky si žádné nevyridi. Nechápu z čeho chce žít a fungovat. Na téma výživné, jsem mu navrhla, že 3 měsíce teď počkáme, on se však dušoval, že platit bude, ale já o tom pochybuji, když není z čeho.

konidana
24. črc 2020

poslední co můžeš udělat je zkusit sehnat nějakého poradce/sociálního terénního pracovníka, zda by s ním nepromluvit a nepomohl mu zařídit třeba ty dávky, najít práci a tak. Víc asi pro něj udělat nemůžeš, a sama se pak asi smířit s tím, že odtud zdroj peněz prostě nebude.

peleta
24. črc 2020

Ono zase ohledy odtud potud.... Nechceš být svině, tak se tvojí dítě půjde pást? Ať se člověk dostane do jakýchkoli sra*ek, tak se v první řadě musí postarat o děti. Neznám jeho diagnózu, ale dělám v místě, kde je několik kancelářských budov a hodně tu zaměstnávají lidé s postižením.... každé ráno na ně koukám, jak sotva lezou, cesta z metra 100m jim trvá 15 min, vozíčkáři, lidé s obrnou a každé ráno tam jsou a jdou a jsou podle mě šťastní, že vůbec ještě nějak pracovat mohou..... Takže lítost stranou, řekni mu, že mu můžeš pomoct s hledáním, s vyřizováním úřadů, ale pokud o to nestojí, ať se připraví, že to po něm budeš vymáhat.

katkagabinka
24. črc 2020

Taky mám s ex dobré vztahy, a taky už minimálně 10 let alimenty exekučně. Jsou to peníze pro děti. Má invalidní důchod, nepracuje, nemá nic. Takže i s tvými právy, nebo s právem tvé dcery, jde být s ex v dobrém. I když mi ze začátku chodilo třeba jen 16 kč, na úřadech jsem mohla zažádat o přídavky a bydlení.

autor
24. črc 2020

@katkagabinka mi určitě na přídavky nedosáhneme, s manželem máme oba příjmy. Já si na něm nemám co vzít, on nemá žádné dávky atd a nic si vyřizovat nebude

klea81
24. črc 2020

Ví, že si musí sám platit zdravotní?

autor
24. črc 2020

@klea81 ví, ale nikde nic neplatí, má obrovské dluhy a teď sem zjistila, že už i barák je v exekuci

katkagabinka
24. črc 2020

Ptáš se, co bych dělala ve tvé situaci. Udělala jsem, co jsem napsala. Pokud ho nechceš udat, nemůžeš dělat nic. On je dospělý, svéprávný a pokud si nechce plnit své závazky, tak ho stejně dříve nebo později za něco zavřou. To, že on to nechce řešit svou situaci není tvá vina ani zodpovědnost, on si musí říct, co je pro něj priorita. A pokud je to lenost něco řešit, tak s takovým bych možná ani za dobře být nechtěla. Být tebou zajdu na ospod a poradím se tam. Ty peníze od tatínka patří tvé a jeho dceři. Čekáš snad až jí bude 18 a bude to od něj vymáhat sama? Možností je dost, záleží jakou si vybereš.

ariadna12
24. črc 2020

No pokud se bude takhle chovat dal, bude z nej bezdomovec a Ty z nej nevymuzes ani korunu. Pracaky maji mista u firem pro lidi, co jsou znevyhodneni treba zdr. stavem (dotovana mista u ruznych firem), mozna by mu neco nasli (pokud teda neni z hlediska zdravotniho adeptem na invalidni duchod). Byl takovy vzdy nebo ma treba nejakou pourazovou epilepsii? Predpokladam, ze kdyz jste byli spolu, fungoval normalne, pracoval.

lv
24. črc 2020

@ariadna12 právě, že o lidi s ID je rvačka na trhu práce - dotace firmam, chranenym dilnam kryji naprostou většinu mzdy.. Ale co poradit nevim, znama hodila flintu do žita, alimenty na dvojcata nemá 14let.

shaun40
24. črc 2020

Tři mesíce nezaplati dala bych na nej trestní oznámení.Pak bych šla podat k soudu výkon rozhodnutí .Já jsem se po rakovine vrátila do práce odmítla jsem invalidní dúchod abych uživila deti.A múj bývalý si nebude vyvalovat zadnici bude makat ponevadž ty deti jsou naše a mají své potřeby.Ženský se nikdo neptá jestli má z čeho živit díte tá mu musí dát najíst.Nemám slitování a múj ex to ví .Taky mi neplatil bývalý a hnala jsem ho kde se dalo.Musel mi vrátit dlužné výživné do koruny.Nemúžu říct díteti jsem nemocná mám zdravotní problémy tak máš smúlu nebudeš jíst.Nebudeš mít oblečení ani boty ,pomúcky do školy.Kde to žije proboha.Je otec tak ať zvedne zadek a hledá řešení.Nejjednodušší je říct já nemám práci.Obdivuji že jste takhle hodná.To teda má štestí.

shaun40
24. črc 2020

Ať jde delat hlídače do fabriky na vrátnici.Tam berou i lidi z pochroumaným zdravím.

drep
24. črc 2020

Já s výživným neporadím, ale podle popisu mi zní, že má pán nediagnostikovanou psychickou poruchu, deprese, schizoafekce nebo tak něco (nechce..., neřeší..., nehledá...). Ideálně jej i pod nějakou záminkou dostat k praktikovi a od něj k psychiatrovi, on pak na vhodné medikaci může úplně rozkvést.

autor
24. črc 2020

@shaun40 svatá pravda, bohužel on ví, že já dcerku uživím, a i ji jsem schopná zajistit do budoucnosti. Jsem hodná až moc to asi ano. Teď mi nedělá problem ty tři měsíce počkat, ale pak už bych to musela řešit a ráda bych cestou nejmenšího zla. Ale taky ví, jaká dokážu být mrcha, takže pořád doufám, že se vzpamatuje.
@drep on byl takový zvláštní už když jsem ho poznala, ale makal a nebyl tak pomalý. Pak měl záchvat šel několikrát do bezvědomí a něco se změnilo. Začal být agresivní, zlý, na ničem se nešlo domluvita proto jsme šli hned po porodu od sebe. Protoze jako nemanzelum se nám domluvit jde a co jsem znovu vdaná, tak opravdu problém není. Bohužel ta jeho povaha mu zůstala, k tomu další záchvaty a prakticky je to člověk na invalidní důchod, ale ten mu neuznali. U psychiatra byl na doporučení neuroložky, ovšem jestli bere medikaci netuším.

herbinaaa
25. črc 2020

zkus nějakého právníka, ono se to dá řěšit. Když nechce platit samovolně, domluv se na exekučních srážkách . Taky mám dítě a abych to zvládla a po finanční stránce jsme měly všechno, mám dvě práce a k tomu alimenty. je to ale na ukor něčeho. Bud budete mít penízky a budeš mít mín času na všechno, nebo budeš mát hodně času na všechno a mílo peněz