Neschopenka. Poradíte?

9. pro 2020

Ahoj holky...Mela bych prosbicku.Muzete mi prosim poradit kde najdu neco co se tyka prerazeni tehotne zeny na vhodnou praci ci ze ma zena pravo byt doma za 100% platu pokud zamestnavatel praci vhodnou nema?mam fyzicky narocnou praci,praci s infekcnim materialem ale tehotenstvi v 8 tt naprosto v poradku bez komplikaci takze na neschopenku nechci.Chci chodit dale do prace,ale bohuzel nemam kolegyne ktere by mi vysli vstric a pomahali.Chci mit neco v ruce a byt o krok napred pokud by me zamestnavatel na neschopenku chtel poslat ale at hledam jak hledam nemuzu nic najit...dekuju ❤️🍀

drakenn
9. pro 2020

Tohle má v kompetenci pracovní lékařství, tedy lékař, ke kteremu chodíš na prohlídky ohledně zaměstnání. Nech si vystavit zadanku na mimořádnou prohlídku v práci a tam uvidíš, co ti k tomu lékař řekne.

kmarie81
9. pro 2020

něco jako zaměstnavatel mě poslal na neschopenku neexistuje - na neschopence jsou lidi nemocní. Pokud jsi těhotná a jak píše drakenn pracovní lékař uzná, že práce na tvém pracovišti je pro tebe nebo miminko rizikem, napíše ti to do posudku a tvuj zaměstnavatel tě musí zařadit na pro tebe bezpečnou pracovní pozici, s tím že ti nemůže zmenšit plat a jestli takovou pozici pro tebe nenajde, musí tě poslat domu pro překážky v práci na straně zaměstnavatele za 100% náhrad (denní výměr stejný jako na dovolenou). Samozřejmě, že na tebe třebas i zkusí aby si se domluvila se svým lékařem at už gynekologem nebo praktikem at tě nechá na neschopence (pro zaměstnavatele samozřejmě výhodné - prvních čtrnáct dní platí 60% procent z vyměřovacího základu a pak už ti nemocenskou posílá sociálka a on je v tom za mín peněz, ale pozor za mín peněz jsi v tom hlavně ty a to zkoro o polovinu, následná mateřská bude taky rozhodně menší než kdyby se ti vypočítávala i z těch měsíců kdy bys byla za 100, bude ti krácená dovolená, musíš dodržovat vycházky, jestli teda nějaké budeš mít, budou ti hrozit kontroly ze sociálky, atd... prostě pro tebe samí bonusy 🙂

ireniq
9. pro 2020

Tady je seznam prací zakázaných těhotným - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180 já teda byla přeřazená na jinou míň placenou práci a žádala jsem o vyrovnávací příspěvek v těhotenství na dorovnání do původního platu, a na tom formuláři se právě vyplňovalo, který bod se na mě vztahuje. Promysli, jestli bys nemohla být zaměstnavateli užitečná třeba na nějaké nenáročné špatně placené pozici, on ti bude platit málo peněz a ty na tom škodná nebudeš, protože dostaneš ten doplatek. Pozor nevztahuje se to na prosté snížení úvazku. (já jsem přešla z nepřetržitého provozu na JIPu s podáváním cytostatik na administrativu jenom na ranní).

rejalin
9. pro 2020

Jinak je to v zákoníku - 262/2006 Sb., zákoníku práce (ZP), Paragraf 239 ZP ( https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-262#cast10... )

A pokud by pro tebe neměl vhodnou náhradu práce, tak by ti měl platit 100% mzdy. Nějaké info jsou například tady ( ale těch stránek je hodně 😉) https://www.pravoprovsechny.cz/clanky/tehotna-z...

merope
9. pro 2020

Skoro každý zaměstnavatel má kupu administrativy, která nikoho nebaví a musí se dělat 🙂. Takže pokud nebudeš chtít jít na neschopenku, ono už se nějaké to řešení najde.

Já bych nešla už právě kvůli těm vycházkám. Je to horší jak domácí vězení, tak si to "schovej" na dobu, kdy to třeba fakt nepůjde pracovat a neschopenku budeš potřebovat. Já naštěstí pak ke konci mohla pracovat vesměs z domu, chodit denně do práce bych nezvládla. Doktorka mi i neschopenku nabízela.

autor
9. pro 2020

Dekuju moc za rady a odpovedi...Ja pracuji v duchodaku..Denni nocni smena,tahani tezkych lidi,hygiena,koupeni atd...kazdej me z prace posila domu ze by okamzite sli na neschopenku,ze sem hloupa a riskuju zdravi miminka(snazili sme se rok) a ze o nej prijdu..Ja si nemuzu pomoct ale zatim pro to nevidim duvod...Vrchni mi pomohla akorat rim ze mi sebrala nocni smeny a rekla ze nebudu delat tezkou praci...ja nechci delat ani hygienu z infekcnich duvodu...takze delam normalne 12 stim ze budu chodit obden a nebudu mit treba dve za sebou...Delam lehci praci jako je rozdavani jidla,krmeni,priprava a uklizeni pradla coz si myslim ze v pohode a kdyz si behem dne parkrat na par minut sednu je to ok...Ale mim kolegynim se to nelibi ze musi delat tezkou praci za me,...nadavaji mi,nemluvi semnou a jsou akorat nastvane...coz me trochu mrzi,vsichni vedeli ze se o mimco snazime a ze nam to nejde...chtela bych najit nakej kompromis abysme byli vsichni spokojeny...

ajja87
9. pro 2020

@kmarie81 mateřská by menší být neměla, ta se ti z neschopenky nepočítá.. Ale jinak ve všem souhlasím... Já to řešila teď nedávno, v práci mi chtě nechte cpali neschopenku, protože jak píšeš je to pro ně výhodnější, já se ale nedala, tak jsem chtěla tedy, že budu doma na těch překážkách, to se jim samozřejmě nelíbilo, takže se dá říct, že jsem si to tam chodila jen odsedet(skartovat dokumenty, uklízet papiry, lehčí adminisrativa atd.)

autor
9. pro 2020

@merope no prave...a kdyz je clovek zdravej nic mu neni a nema duvod byt doma tak proc se takhle omezovat...mam trochu strach z toho ze pracuju se starejma lidma kterym meju zadky atd...vsechno je to jenom o lidech pokud je slusne vedeni verim ze se lidi nejak domluvi...v tomhle pripade to ale neplati u nas...U nas se setri kde muze...a vedeni dost casto vyuziva neznalost zamestnancu takze si s nama dost lehce vytiraji prdel...

autor
9. pro 2020

@kmarie81 pracovni lekar...chapu tedy dobre ze ten posudek by naspala zavodni lekarka naseho DS?jo prave kdybych to chtela vyuzit tak me budou ukecavat a zkouset neschopenku...tak bych rada neco co bych jim popripade mohla predlozit aby vedeli ze si nenecham srat na hlavu a vim na co mam a nemam narok...Mi budou rikat ze nic takoveho neexistuje a ze to nase zarizeni teda nevyuziva...stejne tak u nas funguje s propustkama..

merope
9. pro 2020

Zařízení to může nevyužívat, ale můžeš říct, že ses na neschopenku ptala lékaře a že ti řekl, že jsi zdravá a pracovat můžeš 😀 jenom že pochopitelně nesmíš dělat činnosti zakázané pro těhotné.

janule1940
9. pro 2020

@janule1940 je to přímo v zákoníku prace,začíná to paragrafech 238

autor
9. pro 2020

@janule1940 tak parada dekujiii...☘️🙂

kmarie81
9. pro 2020

až to na tebe zkusí, tak jim prostě řekni, žes to u svych doktoru zkusila a že ti doktorka řekla, že pro neschopenku nevidí důvod a vyžádej si mimořadnou prohlídku na kterou tě pošle zaměstnavatel ke svýmu smluvnímu pracovnímu lékaři.

prostenika85
9. pro 2020

Ahoj, dle toho, co jsi popsala, Ti vrchní vyšla vstříc v rámci zákona. Maximálně si ještě můžeš domluvit zrušení dvanáctek. Pracovní fond by se ale tím pádem rozmělnil do více pracovních dní. Těžká břemena (pacienty) už nezvedáš, noční neděláš, s jedovatými chemikáliemi nepracuješ. Ono těch prací nevhodných pro těhotné není zas tolik. A že se kolegyním nelíbí, že něco musí udělat za Tebe? No, bohužel. To ale není důvod pro přeřazení. Můžeš zkusit jim situaci vysvětlit, třeba je jako dík obdarovat nějakou pozorností... Nebo to nechat plavat a těch pár měsíců před odchodem na mateřskou se obrnit před nemístnými poznámkami. Držím pěsti 🙂