Ahoj!
Máte někdo zkušenosti s tím, jestli, když by se nám narodila holčička, tak dostane příjemní nepřechýlené po mne nebo automaticky s -ová a my si budeme muset zažádat o změnu na matrice až po porodu?
Děkuju ☺️
Já jsem do papírů vyplnila příjmení bez -ová (plus v té době musel být uveden duvod). Sice sestřička mi (přímo při porodu) říkala, že to nejde, tak jsem jí jen řekla, že jde a víc to neresila.
I když jsme si zvolili, že dcera bude bez koncovky -ová, tak v porodnici na to nebyl brán zřetel a dcerka dostala příjmení s -ová a následně jsme museli změnit🤷♀️Takže se chvíli jmenovala jinak než my s mužem🙈
Taky jsem bez -ová a dceru v porodnici museli zapsat s -ová, změnili jsme to při žádosti o rodný list
Paradoxně známá, která vdaná není, její holčicka má příjmení po tatínkovi rovnou z porodnice bez -ová
Tam bych to viděla, že si to vyřídili při tom souhlasu o příjmení u nesezdaných před porodem
Tak to se omlouvám, asi to bude nějak nově. 🙂 napadá mě matrika?
@m_aa koukni do oddacího listu, tam je napsáno, jaké příjmení budou mít děti. My jsme při svatbě bohužel nemohli rovnou napsat dceru bez ová, už nevím, proč to nešlo, takže se to řešilo až asi týden po narození na matrice. Ale je možné, že u novějších sňatků už to může být jinak.
Mně napsali příjmení dcery bez -ová v porodnici. Omylem, měla to mít normálně. Když jsme to potom řešili, tak se zmiňovali, že stejně by to na matrice neprošlo a napsali by to normálně s -ová. Tudíž z toho předpokládám, že musíš zažádat na matrice, jinak je fuk, co ti napíši v porodnici..
Google rika ze od 1. ledna 2022 není u práva zápisu v nepřechýlené podobě žádná podmínka.
Novela zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, totiž dává všem variantám příjmení zelenou.
Já jsem si o to žádala ještě před porodem,že bude bez ová,ale příjmení má po otci
Jsem bez ová a nikde jsem nic nehlásila, ale asi jsme to psali do dokumentů při svatbě, že i holčička případně bude bez ová, ale při porodu fakt nikdo nic neřešil a z matriky přišel RL správně
Ahoj, my byli s partnerem minulý týden 14.8. na úřadě domlouvat termín svatby a při zápisu do papírů nám paní řekla, že budoucí děti - holčička musí být v papírech s -ová. Nedovolila nám tam nechat jen nepřechýlené příjmení pro obě pohlaví… Takže nepřechýlený tvar nám dovolí až v porodnici? V dobu porodu budeme svoji. Děkuji 🙂
@michaelapm tak to je nejaka aktivni urednice... My mame neprechyleny tvar pro dceru normalne v oddacim listu a ma ho i automaticky v RL, primo z porodnice (tedy z matriky, ale pres porodnici, nikam jsme uz nic zadat hlasit nesli).
@michaelapm porodnice to neschvaluje, ale odevzdávají se tam ty papíry a pak se stejně musí na matriku. Je to opruz, no.
@janedv to máte fajn, nám to ale také neumožnili. Nemáte náhodou příjmení končící na samohlásku?
Já jsem tradicionalistka, tak k tématu neporadím, ale mě by zajímalo zda si pak případně dcery mohou změnit příjmení zase na to s -ová, pokud by chtěly? Nebo musejí počkat až se vdají?
@asongforfay jasně, to klidně můžou. Příjmení se dá měnit i bez svatby.
@m_aa záleží jak jste si to zvolili při svatbě 🙂 my to teď vyplnovali 🙂