Ahoj devcata,prosim,je tu nekdo tohoto prava znaly? Na uctu mam blokaci,je to dluh meho exmanzela. Rozhodnuti o blokaci prislo v dobe,kdy jsem uz byla rozvedena,ale rozsudek o rozvodu (dle exekutora)udajne jeste v te dobe nenabyl pravni moci. Takze je to pry opravnene. Ale tam je taky nejaka lhuta,kdy ta exekuce nabyva pravni moci? Cili teoreticky by v dobe,kdy nabyla pravni moci exekuce,uz nabyl pravni moci i rozsudek o rozvodu a exekuce byla tedy neopravnena? Ja to proste za ex platit nechci a vim,ze z nej to jen tak nedostanu. Nevite prosim,jak postupovat?
@carmenz Pokud dluh vznikl za trvani manzelstvi (coz je pravdepodobne), je exekuce bohuzel opravnena. Takove dluhy (s nekolika malo zakonnymi vyjimkami, napr. dluh z trestne cinnosti) se totiz povazuji za dluhy obou manzelu a je mozne exekuovat i Vas majetek, avsak s omezenimi. Kokretne exekutor muze "blokovat" Váš bankovní účet. Ale jen tehdy, pokud nestačí finanční prostředky na účtu bývalého manžela. I po doručení exekučního příkazu bance je Vám ponecháno právo nakládat s polovinou zůstatku na účtu, vždy však nejméně s částkou ve výši dvojnásobku životního minima. Na Vaši mzdu exekutor nemuže.
@meronym myslíte si,že exekutor musí nechat nezabavitelnou částku?já se rozváděla.již před tím,než jsem byla rozvedená jsme byly v odluce..soudně děti svěřené do péče..rozvedli mne okamžitě.Vše v pohodě..až jednoho dne jsem šla vybrat peníze a jejda...blokované konto...exekutor zabavil vše...mateřskou,přídavky..příspěvek na bydlení..nezbylo nám nic.Při vší smule jsem měla štěstí..exekutora,který měl vše na starosti jsem kontaktovala telefonicky a vysvětlila situaci.Tento mne na základě mnou sdělených skutečností požádal o kopie soudních rozhodnutí a jejích zaslání.Toto jsem učinila a za dva dny jsem měla peníze zpět.A ještě k tomu omluvný dopis...koukala jsem jako jojo.
a mate uz vyporadany majetek? neprobehl soud o majetek jeste pred rozvodem..
@meronym Pokud zablokují účet, mohou to udělat do výše dluhu. A pokud je dluh vyšší, než částka na účtu, nenechají vás nakládat s žádnou částkou, ale zablokují vše.
Pokud už máte zablokovaný účet, exekuce právní moci nabyla. Každopádně je důležité, kdy vznikl dluh, ne kdy jste se rozvedli - pokud vznikl za trvání manželství, je bohužel braný jako vás obou, ne jen manžela, a v tom případě s tím asi neuděláte nic...řešila jsem před pár lety totéž. Naštěstí v té době ještě platil výživné mně i dceři, takže jsem nechala běžet výživné na sebe delší dobu, aby se mi to vrátilo, co jsem za něj musela zaplatit - nikoho nezajímalo, že jsem pod tou jeho úvěrovou kartou nebyla podepsaná, a že jsem o ní ani nevěděla, ani to, že v době, kdy si ji zakládal, už jsme spolu nežili (což bylo patrné z rozsudku o rozvodu, kde bylo uvedeno, že před rozvodem jsme spolu rok nežili - a v té době si ji pořídil).