Nemocenská po skončení prac. poměru. Jak to bude?

kristeen92
22. lis 2020

Ahoj holky,
jdu si sem pro radu, nevíte, jak to je, když jsem ve výpovědní lhůtě (výpověď jsem podala sama, když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná). Pracovní poměr mi končí k poslednímu listopadu, od začátku listopadu jsem na neschopence... Prvních 14 dní platí zaměstnavatel, ale co ty další dny? Musím informovat OSSZ já, nebo jí kontaktuje můj zaměstanavatel? A kam mi sociálka bude peníze posílat?
Další dotaz - v neschopence budu kvůli těhotenství pokračovat i po skončení prac.poměru - nevíte, jak postupovat? Kam a co mám nahlásit, až mi ten prac. poměr skončí a budu v ochranné lhůtě?
Díky moc všem 🙂.

amazonkajanik
22. lis 2020

@kristeen92 peníze ti budou posílat tam,kam sis určila (účet,složenka) po ukončení prac.poměru,si budeš muset sama hlídat a odevzdávat lístek na peníze,ale po skončení PN,budeš stejně posílat ten jeden utrzek bývalému zaměstnavateli (já to tak měla) na neschopence budeš celé těhu,dokud nenaskoci peněžitá pomoc v mateřství (6-8týdnů před TP) pokud na ni nemáš nárok,pojedeš celý ten interval na PN a pak prejdes na rodičovský příspěvek. Bacha,PN smí být jen určitou dobu,pak posílala ossz posudkovy formulář mudr,zda máš nárok na prodloužení,ale to ti včas oznámí v dopise. Snad jsem to napsala správně,tak jak si to pamatuji od sebe. Na PN jsem šla den po ukončení pracovního poměru

emamir
22. lis 2020

"Lístky na peníze" už nejsou, když je Eneschopenka. Já jsem byla na neschopence po ukončení pracovního (srpen až říjen) a nic jsem nevyřizovala. "Lístek" (aneb potvrzení o trvání pracovní neschopnosti) posílá na ČSSZ lékař, avšak zaměstnavatel posílá na ČSSZ přílohu, kde uvede údaje pro vyplacení dávky (ta se vypočítává z Tvého hrubého platu). Takže ačkoliv už budeš "nezaměstnaná" bývalý zaměstnavatel bude zasílat podklady, jinak by ČSSZ neměla dle čeho vyplácet.

Alespoň takhle mi to bylo vysvětleno 😊. Řešila jsem to se sociálkou min. měsíc.

emamir
22. lis 2020

Jo a konec pracovního poměru jsem hlásila pouze na zdravotní pojišťovně.