Nemocenská. Jak to řešit?

junetule
16. zář 2024

Ahoj, chtela jsem se zeptat, zda to nektera z vas resila? 5.9. mi koncila nemocenska a pozadala jsem uz 29.7. o prodlouzeni vyplaty nemocenskeho. Jsem na rizikovem tehotenstvi v sedmem mesici, takze tezko pujdu do prace. Na vyrizeni je mesic. Dnes jsem volala pani, ktera to vyrizuje a bylo mi sdeleno, ze ji to lezi stale na stole, ze papiry revizni lekar jeste nevidel a prede mnou ma i jine zadosti, tak nejdrive v rijnu se na to podiva a do te doby mam byt zcela bez financi. Je vubec nejake reseni, jak se branit, ci to resit? Pani mi na to, jak mam tedy platit slozenky rekla nejste v tom sama...to mi urcite pomuze 😃 vypada to tak, ze nez se to dostane s reviznimu, uz tam budou mit zadost na materskou a ja budu zcela bez prostredku?

nagojka
16. zář 2024

O vyplácení nemocenské se musí žádat?🤔mě nemocenská skončila 23.8. a do teď mi taky nic nepřišlo...

junetule
autor
16. zář 2024

@nagojka Pokud jsi na nemocenske za urcity cas 380 dnu, musis zazadat o prodlouzeni vyplaty nemocenske, nebo zadost ID, pokud je zdravotni stav takovy, ze nemuzete nastoupit do prace na dost dlouho (to by mel posoudit revizni lekar). Dva mesice pred terminem konce vyplaceni vas upozorni, vyzada si od vas lekarske dokumenty na posouzeni a maji na schvaleni, ci neschvaleni mesic, v nejakem vaznejsim pripade dva pry. Ale ja podala zadost 29.7. a lekar doted papiry nevidel a tudiz nic nedostanu, dokud to neschvali. Nevim, kde to resit, co s tim? Ale oni s jistotou vi, ze musim cekat bez jakychkoliv financi.

j.a.n.i
16. zář 2024

No, můžeš si stěžovat, ale reálně je to prd platný... Takže té holt musí prozatím dotovat otec toho dítěte. Já zas žádala 30.4. o příspěvek na péči a stále nic.

junetule
autor
16. zář 2024

@j.a.n.i no tak to je taky hezke! My mame s manzelem penize spolecne, ale jaksi budou chybet a to dost. Jako takovy vypadek clovek neceka. Prece vas nemohou nechat zcela bez prostredku, kdyz do prace nemuzete.

j.a.n.i
16. zář 2024

@junetule Tak teoreticky ti vůbec to prodloužení schválit nemusí, takže zrovna s tímhle v principu musíš počítat, jak dlouho se vyplácí nemocenská je jasně dané. A ty nejsi zcela bez prostředků, když má manžel příjem.

junetule
autor
16. zář 2024

@j.a.n.i jako myslis, ze by me na konci sedmeho mesice po dvou potratech ve 45 letech s placentou vepredu poslali do prace, jako zcela zdravou? No dobry vtip. Pani na socialnim mi rekla, ze u me, jelikoz jsem na rizikovem je to jasne. Ja se spise ptala, zda s tim nema nekdo zkusenost, jelikoz bez prostredku te nechat nemohou. Manzel prijem ma, ale kdyz vypadne ta nemocenska, tak ani jeho prijem nestaci. V rijnu uz mam zadat o materskou, tak se desim toho, jak budou postupovat jeste pri tomhle, kdyz nejsou schopni dat dokumenty reviznimu lekari od 29.7. a porad to ma pani na stole a jen krci rameny a mlci.

ninive211
16. zář 2024

No jako jsou nějaké lhůty, do té doby by to měla stihnout, a i kdyby ti to došlo poslední den termínu,tak s tím nenaděláš nic.Sociàlka i pracák jaou zahlcení, lidí je málo,navíc je po dovolených. Pro tyto případy mà snad každý (nebo měl by mít) nějakou rezervu. Navíc píšeš manžel-takže úplně bez peněz jako na účtu nula nebo mínus, bejsu

junetule
autor
16. zář 2024

@ninive211 ahoj, no maji na to mesic, pani mi rekla, ze drive, nez v rijnu se na to nepodiva, coz je vice, nez dva mesice. Tak zijeme normalnim zivotem (uspory vesmes presli do ivf za ty dva roky, kdo to zazil pochopi), vynechani jednoho byt mensiho prijmu na dva mesice neni nic idealniho. Proto me zajimalo, zda se s tim uz nekdo setkal a jestli to resil treba pres nejaky urad, nebo proste neni moznost.

ninive211
17. zář 2024

@junetule V tom případě to na stížnost určitě je. Chápu, že někdy se to stíhat nedá, ale aby ti přímo na dotaz řekla, že dřív jak za 14 dní se k tomu nedostane...a připustila tedy na rovinu nedodržení zákonných termínú...

j.a.n.i
17. zář 2024

@junetule A proč by tě nemohli nechat bez prostředků? Ty furt nechceš pochopit, že příjem se počítá na společnou domácnost, manžel příjem má, hotovo. A tedy zrovna v tomto případě to bylo tvoje rozhodnutí, neb těhotenství víc jak rok netrvá.Plus tedy píšeš, že jsi v 7 měsíci, na PPM můžeš jít začátkem osmého, takže se jedná cca o měsíc, tedy žádný likvidační čas. Ano, termíny se mají dodržovat, o tom žádná, ale pokud jsou někde přetížení, tak celkem chápu, že zrovna tohle nevyhodnotí jako prioritní případ.

mabs
17. zář 2024

@junetule Možná budu znít hnusně, ale do téhle situace jsi se dostala sama. Ty jsi chtěla dítě v takovém věku, mohla jsi počítat s komplikacemi. Máš muže, tak se snad nezboří svět, když nedostaneš peníze hned. Zas tak vysoká částka to jistě nebude.

mimi1004
17. zář 2024

Sedět více jak rok na zadku doma a jen natahovat ruku na peníze, to by se jistě líbilo i té paní, co tě má v agendě. Chápu, termíny by měla dodržovat, ale pokud dělá za tři lidi, tak prostě nestíhá. Je jen člověk. A ve finále ti to ani schválit nemusí a nedostaneš stejně nic. Ani nějak nechápu, proč bys měla. Kdybys byla onkopacient, nebo jiný zdravotní problém, tak ok, ale kvůli těhotenství, do kterého jsi šla z vlastní vůle a rozhodnutí!?

junetule
autor
17. zář 2024

Tak dekuji vsem za nazor. Zeptala jsem se jen, zda s tim nekdo nema zkusenost? Odpovedi jsem dostala dost, ani jednu na danou otazku 🙂 sice cely zivot pracuji, nikdy jsem nebyla na nemocenske, ale ted jsem jak vidim lina osoba, co natahuje ruku a sedi na zadku.