Nemocenská. Jak to funguje dále?

domcadavid
26. srp 2020

Ahoj, poradíte mi někdo prosím?
Konec července sem nastoupila do práce po 14 dnech jsem zjistila že jsem těhotná můj gynekolog mě nechal doma, takže mám nemocenskou. prvních 14 dní mě platil zaměstnavatel teď socialka, dnes mi ale volali z práce že mě už v práci nechtějí a ukončení mi pošlou poštou. Jak to funguje dále? Budou mi platit nemocenskou dále? Vůbec se v tomhle nevyznám děkuji moc za rady a zkušenosti

martina_cz
26. srp 2020

@domcadavid ano na pn budeš dál, ale na md nárok asi mít nebudeš takže po porodu nastoupíš na rd.

domcadavid
autor
26. srp 2020

@martina_cz a musím na socialku?

martina_cz
26. srp 2020

@domcadavid to netuším, zkusila bych si tam zavolat pokud nikdo jiný neporadí.

syslounek
26. srp 2020

Nemocenská bude vyplácena stále, až do porodu či jejího ukončení doktorem. Podle uváděných dat na mateřskou nárok nevznikne. Když mě takto zkončila práce před 4 roky, na sociálce jsem nic nehlásila, jen jsem každý měsíc musela s papírem na peníze k bývalému zaměstnavateli a ten jim to poslal. Po 3 letech jsem zjistila problém na zdravotní pojišťovně, takže těm určitě zavolat, nahlásit neschopenku (budou ji nejspíš chtít doložit papírem ze socky), a později informovat o nástupu na rodičovskou (pracák).

domcadavid
autor
27. srp 2020

@syslounek každý mi právě říká něco jiného, protože já předtím nepracovala tak prý na nemocenskou od socialky nemám nárok

syslounek
27. srp 2020

V tom případě si nejsem jistá. Taky jsem někde četla že závisí i délce placení sociálního pojištění . V tom případě si radši zavolejte na socku, tam by to měli vědět přesně.