Nemocenská. Jak ji spočítat?

lucca35
8. srp 2020

Ahoj,prosím radu. Můj plat se odvíjí od základu + provize. Nyní mám průměrnou hodinovou mzdu za poslední kvartal 303,- Je někdo,kdo mi poradí, jak spočíst nemocenskou? Nevím,zda se počítá za posledních 12mesicu, dle průměru za poslední kvartál.... Velmi děkuji,případně doplním info.

jitka_cv
8. srp 2020

Základem pro výpočet nemocenského je denní vyměřovací základ. To je zjednodušeně řečeno průměrný denní příjem za rozhodné období - zpravidla za 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vznikla sociální událost (např. dočasná pracovní neschopnost). Příjmy (vyměřovací základy) v tomto období se sečtou, vydělí se počtem kalendářních dnů (do tohoto počtu se nezapočítávají tzv. vyloučené dny, to jsou např. dny, kdy náležela některá z dávek nemocenského pojištění) a získaná částka tvoří denní vyměřovací základ. Ten se dále podle zákona o nemocenském pojištění redukuje prostřednictvím tří redukčních hranic, tím se získá tzv. redukovaný denní vyměřovací základ.

Výše nemocenského za kalendářní den činí:

do 30. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu,
od 31. dne do 60. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény 66 % redukovaného denního vyměřovacího základu a
od 61. dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény 72 % redukovaného denního vyměřovacího základu.
Výše nemocenského za kalendářní den se snižuje o 50 % v případech, kdy si pojištěnec přivodil dočasnou pracovní neschopnost (toto platí i u dočasných pracovních neschopností vzniklých v roce 2020):

zaviněnou účastí ve rvačce,
jako bezprostřední následek své opilosti nebo zneužití omamných prostředků nebo psychotropních látek,
při spáchání úmyslného trestného činu nebo úmyslně zaviněného přestupku.
Orientační výši dávky spočítá příslušná kalkulačka MPSV. https://www.mpsv.cz/web/cz/kalkulacka-davek-v-r...

lucca35
autor
8. srp 2020

@jitka_cv takže když se mi kvartální průměrná hodinová mzda mění tak se orientovat ročním,tj danovkou za 2019?

jitka_cv
8. srp 2020
jitka_cv
8. srp 2020

Ty jsi OSVČ?

jitka_cv
8. srp 2020

Pokud jsi zaměstnanec tak se počítá mzda za 12 měsíců před nemocenskou. Příjmy se ti sečtou a vydělí počtem kalendářních dnů a získaná částka tvoří denní vyměřovací základ. Ten se pak redukuje. Částka nemocenské je pak určená procenta z redukovaného denního vyměřovacího základu podle délky nemoci.
Viz první příspěvek..
Pokud jsi OSVČ tak info zde
https://www.penize.cz/kalkulacky/nemocenska-osvc

lucca35
autor
8. srp 2020

@jitka_cv zaměstnanec ale mám fix plat a provize

jitka_cv
8. srp 2020

Tak se bere z 12 měsíců to co jsi opravdu dostala ve výplatě.