ahoj holky.
dnes se mě gyn ptala,jestli budu mít nárok na MD a já řekla,že ne...vysvětlím...u první dcery sem nárok měla,byla sem zaměstnaná,ale během rodičovské firma krachla,tudíž sem dostala výpověď.před narozením druhé dcery mi bylo na sociálce vysvětleno,že na MD nárok nemám a že přejdu z rodičovské od první dcery rovnou na rodičovskou druhé dcery.na výběr sem neměla,tudíž 4roky. a nyní u dalšího mimi to chápu taky tak,že když nemám zaměstnavatele,tak přestoupím zase rovnou na rodičovskou s třetím dítětem.
myslím si to tak dobře?? nechce se mi běhat po sociálce a zjišťovat si to nanovo 😒
děkuju za odpovědi 🙂
@marulinka - chápeš to správně - zase budeš mít rovnou ode dne porodu 4 letý rodičák - rodičák na druhé dítko musíš dnem porodu třetího dítěte stopnout - formulářem - hlášení změn a zažádat o rodičák na třetí dítě....oni si to sami nepřehodí, musíš ty nebo bys pak vracela, co by ti vyplatili na druhé dítě....
ty teď čerpáš rodičovskou čtyřletou na druhou dceru? pokud ano, tak nemáš nárok na MD, pže jsi nebyla zaměstnaná, resp. v součastnosti nemáš žádného zaměstnavatele, toho jsi měla naposledy před narozením první dcery. Akorát nevím, jak to je, jestli si musíš zrušit první rodičák na druhou dceru a přejít na druhý rodičák na nenarozené dítě, nebo ti to oni nějak sami prodlouží. Pže mě za pár týdnů začíná MD na druhé dítě (jsem zaměstnanec, i když na RD), a to musím zrušit RD na první dítě...